Американският Архиепископ Елпидофор: Убийството на Джордж Флойд е несправедливо

Автор: Doxologia INFONEWS

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор чрез Facebook страницата си отправи своето послание за убийството на Джордж Флойд – чернокожият мъж, който беше брутално удушен от полицай в Минеаполис. Архиепископът определи убийството на Джордж като несправедливо, подчертавайки че „насилието ражда само насилие“.

По-конкретно той написа: Несправедливото убийство на Джордж Флойд не може да представлява Съединените Американски Щати.

Насилието ражда само насилие. Но когато то се упражнява от някого от властта, тогава ние сме длъжни да не оставаме мълчаливи. Да се противопоставим на расизма и да изискваме равенство пред закона за всички.

От Doxologia INFONEWS припомняме, че блаженопочившият Архиепископ на Америка Яков (Кукузис) (роден на о-в Имврос на 29.07.1911 и починал в Станфорд на 10 април 2005) беше един от най-активните в защита на чернокожото население, който протестираше и заставаше плътно зад чернокожия лидер Мартин Лутер Кинг за изравняване правата на чернокожите с тези на белите. Тази линия на Вселенската Патриаршия се поддържаше както от бившия Архиепископ на Америка г-н Димитрий (Тракателис), така се поддържа и от сегашния Архиепископ Елпидофор. Неслучайно чернокожите в Америка изключително много уважават Майката Църква, макар повечето от тях да не са православни християни, а протестанти.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal