Александрийска Патриаршия: След 11 години на реставрация Храмът на Свети Николай в Ел Ибрахимия (Александрия) отвори отново врата | СНИМКИ & VIDEO

Превод: Йордан Георгиев
На 10 май 2020 г. след цели 11 години, камбаната на Храма на Свети Николай в квартала Ел Ибрахимия на мегаполиса Александрия на брега на Средиземно море отново зазвъня. Самият Александрийски Патриарх г-н г-н Теодор II удари историческата камбана, възпявайки отново в този крайбрежен район на средиземноморския египетски мегаполис, че Второпрестолната Древна Патриаршия отваря без прекъсване своите църкви за да се прослави Православието и Елинизмът (гръцка култура, език, литература, философия, изкуство и всичко, дадено от гърците на света – Бел. прев.) в този регион.
Тази църква е построена точно преди 121 години през 1899 г. от големия благодетел Констандинос Гогос и неговата съпруга Марьонга. Този Храм излъчва до днес историята на Елинизма в Александрия през последния век, като са запазени в добро състояние белите му стени, със старите Икони, тревогите и молитвите на стотици хиляди александрийци, които са запалвали там своята свещ, само на сто метра оттам, където „се разбиват“ вълните и се появяват морските води на Средиземно море.
Александрийският Патриарх трудно можеше да задържи своето вълнение, не само защото още един Божий Дом ще приема отново молитвите на вярващите като „пристанище на спасението“, но и защото тази църква е посветена на моряците, които са били толкова много от Гърция миналите десетилетия, когато са посещавали Александрия и са гледали от далеко малкия купол и камбанарията.
Това е било времето, когато Александрийската Патриаршия е била бедна в икономически план, но богата със сърцата на всички онези хора от александрийската енория (град Александрия).
И днес във времето на коронавируса, енорията беше представена от консулските и общинските власти на тази символична дата, която съвпада с годишнината от намирането Мощите на Свети Николай. И по-конкретно, Генералният Консул на Гърция в Александрия г-н Атанасиос Коционис, председателят на Гръцката общност в Александрия г-н Едмънт Касиматис, зам.-председателят на Кипърското братство г-жа Георгия Мастуриди, председателят на Дамския гръцки Лицей (Гимназия) г-жа Алики Андониу и бившият Директор на Гръцкото културно дружество г-н Василис Филипатос.
Александрийският Патриарх специално спомена за приноса и на александриеца Николас Елевтериу, който винаги е подкрепял с всичките си сили този исторически храм.
Всички присъстващи изживяха както едно вълнуващо отслужване на първата Божествена Литургия, след едно реставриране из основи на Храма и то в присъствието на Александрийския Патриарх, така и интронизацията в Храма на бившия Митрополит на Аккра и настоящ Митрополит на Навкратида г-н Наркис (Нарцис), който като Патриаршески Епитроп (наместник) ще има вече в Александрия свой Храм, за да отслужва Светите Тайнства на Александрийската Църква.
Александрийският Патриарх направи един специален подарък на Митрополит Наркис във връзка с днешното събитие: един архиерейски жезъл, който Вселенският Патриарх е подарил на Александрийския Патриарх в Мира Ликийска, където е служил като Архиепископ Свети Николай.
Митрополит Наркисе, вземи този жезъл, защото го заслужаваш, ти уважаваш институцията на нашата Патриаршия като храбър войн на нашата Църква“, заяви Александрийският Патриарх на Патриаршеския наместник, като го интронизира на архиерейския трон в Храма.
От своя страна, Митрополитът на Навкратида г-н Наркис отговори на Патриарх Теодор като му благодари, казвайки: „благодаря ви Ваше Блаженство, понеже ми давате възможност да съм полезен за Църквата“.
Също така, Александрийският Патриарх, благодари в лицето на Генералния Консул г-н Коционис на Гърция за помощта, която е предоставила, както и на александрийската му съпруга г-жа Йоанна Коциони.
Има още един интересен факт, който може да се отбележи и това е, че Николай е било светското име на Патриарх Теодор II преди да стане част от клира. Едновременно с това, Александрийският Патриарх не пропусна да се върне 16 години назад, когато той се е молил пред иконата на Свети Николай в този скромен храм на 09 октомври 2004 г., малко преди да бъде избран за Свещеноапостолския Престол на Апостол Марко като Патриарх на Александрия.
На днешната Божествена Литургия взе участие и Тамиатейският Епископ г-н Герман както и Главният секретар на Светия и Свещен Синод Архимандрит Никодим Тоткас. На тази служба Александрийският Патриарх помена всички онези клирици, които са служили в този гръцки храм в Александрия: вечнопаметният Митрополит Ириней и вечнопаментните йереи Варнава, Спиридон и Христофор.
Веднага след това, всички, които се намираха в Храма откриха приемния салон при Храма, която включва и една голяма заемна библиотека, която е посветена на енорията и на целия Елинизъм в Александрия, в това живо предградие на град Александрия (Ел Ибрахимия).
Благи души, едните на небето, а другите на земята, допринесоха с препълнено сърце (Лука 6:45 – Бел. прев.) за реставрацията на Храма, сред които са Гръцката общност в Александрия и председателят ѝ Едмънт Касиматис“, заяви Патриарх Теодор, който му благодари топлосърдечно, както и на всички онези, които са участвали в реставрацията из основи на Храма на Свети Николай в Ел Ибрахимия, който ще бъде още един от храмовете, които ще разгласят двухилядолетното присъствие на Патриаршията на Александрия в Страната на Нил.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal