Швейцария чрез Еладската Църква ще предостави 1,1 млн. франка за 22 непридружени деца бежанци

На снимката:  Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II подписа Меморандум за сътрудничество за непридружените непълнолетни деца бежанци/емигранти с Представителя на Международната Организация по Емиграция в Гърция г-н Джанлука Роко (26.02.2020)
Превод: Йордан Георгиев

Швейцарското Правителство ще помогне на Гърция с отпускането на 1 100 000 швейцарски франка или 1 045 633,90 евро за преместването на 22 непридружени деца бежанци, в рамките на управлението на бежанския и емиграционен въпрос.

Това беше потвърдено по телефона от заместник-министъра на Емиграцията и Убежището на Гърция г-н Георгиос Комуцакос и министъра на Емиграцията на Швейцария г-н Марио Гатикер.

Прави впечатление, че горепосочената сума ще бъде предоставена чрез Еладската Църква, Върховния Комисар на ООН за бежанците и чрез Червения Кръст на Гърция.

На 26.02.2020г. Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II подписа Меморандум за сътрудничество за непридружените непълнолетни деца бежанци/емигрантис Представителя на Международната Организация по Емиграция в Гърция г-н Джанлука Роко.

Международната Организация по Емиграция, съгласно подписания меморандум, ще подкрепи реконструкцията и обновяването на сгради, които ще бъдат записани от Еладската Църква като възможни места за настаняване на непридружени непълнолетни лица. Тяхното управление ще бъде организирано и от Еладската Църква чрез националните ресурси за емиграция.

«Радваме се да ви посрещнем. Ние сме готови да помогнем, доколкото можем, по отношение на програмата за деца без придружител, но при определени условия. Тоест внимателният подбор на децата и определянето на възрастта им по педагогически и други признаци, от 6 до 12 и от 13 до 17 години. При тези условия ние ще направим всичко възможно да помогнем и когато тези деца пораснат, няма да забравят онези, които са им помогнали», заяви тогава Негово Блаженство Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним.

Изграждането на специалните жилища за тези деца, за които ще поеме основна грижа Еладската Църква ще се финансира от Европейската Банка за развитие.

Г-н Джанлука Роко заяви, че «участието на Еладската Църква в тази програма е много положително и плодотворно. Професионализмът и всеотдайността на Центъра за подкрепа за завръщащите се гърци от чужбина и за емигрантите, управляван от Архимандрит Пантелеймон Папасинефакис е в полза за всички нас».

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal