Черногорската полиция арестува Черногорския Митрополит Амфилохий, заедно със свещеници и вярващи, заради нарушение на карантинните мерки (СНИМКИ & VIDEO)

На снимката: Митрополит Амфилохий, който дава обяснения в полицията за извършеното от него нарушение на карантинните мерки

Превод: Йордан Георгиев

Черногорската полиция задържа Митрополита на Черногорско-Приморската Митрополия на Сръбската Патриаршия в Черна Гора г-н Амфилохий на празника Вход Господен в Йерусалим на 12 април, след службата в Монастира Златица.

Архиерейска Божествена Литургия в Монастира Златица


Съставянето на акта за нарушение на карантинните мерки на Митрополит Амфилохий и на другите съслужещи с него клирици


Митрополитът е в Центъра за сигурност на полицията. Все още не е ясно дали е арестуван или просто рутинно задържан, за да даде показания (обяснения – Бел. прев.). Днес обаче полицията задържа хората, които влязоха в храма. Сред тях бяха енориаши, свещеници, както и самия Митрополит. Всички отидоха да дадат показания в полицията. Дали Митрополитът е арестуван, не знаем със сигурност“, заяви Будимлянско-Никшичкият Епископ г-н Йоаникий.

Неофициалните източници твърдят, че причината за задържането на Митрополита, свещениците и вярващите може да бъде, че хората след службата са поискали благословия от Амфилохий, целувайки му ръката. Служителите на реда твърдят, че подобни действия са нарушили обявената забрана във връзка с пандемията от коронавируса.

Арестуването на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Цетине и Черногорско-Приморски Митрополит г-н Амфилохий за рутинен разпит трябва да бъде осъдено, без изключения“, заяви протопрезвитерът Гойко Перович, директор на Православната семинария „Свети Петър от Цетине“ в свое заявление по радио Светигора.

Според журналиста Славен Радулович от Svet na dlanu, който се намира пред Центъра за сигурност на полицията, където е задържан Митрополит Амфилохий, са арестувани още 20 клирици заедно с него.Час след ареста Митрополит Амфилохий е освободен от полицията, според информацията.

По-рано Националният координационен съвет на Черна Гора въведе набор от ограничителни мерки, които включват спиране на международния и вътрешния трафик на пътници, с изключение на камионите, превозващи стоки от първа необходимост. На хората по улиците и на обществените места е забранено да се събират дори по двама на едно и също място.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal