Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » „Фанатизмът има малко общо с вярата“ – така богослов коментира ситуацията с Лаврата

„Фанатизмът има малко общо с вярата“ – така богослов коментира ситуацията с Лаврата


Превод: Соня Димитрова

«Фанатизмът има малко общо с вярата», – такава мисъл сподели Кирило Ховорун, архимандрит, доктор на философските науки, съобщи Liga.net.

Той посочи няколко причини защо не само ислямският фундаментализъм убива чрез «шахидите», но и православният фундаментализъм чрез самозваните «мъченици».

1) Това е в следствие от тенденцията към фундаментализъм, която се наблюдава в РПЦвУ през последните пет години. Случаят с Киево-Печерската Лавра и по-малко забележимите случаи с Почаевската лавра и Йоновския манастир в Киев за съжаление не са уникални. Фундаменталистките религиозни центрове в другите страни също се превърнаха в най-големият източник на зараза.

В началото на епидемията Южна Корея беше сред най-силно засегнатите страни. Там най-мощният източник на зараза бе Църквата в Шинчонджи – една от многото протестантски фундаменталистки секти в страната.

Друг случай е щатът Ню Йорк, който най-много пострада в САЩ от COVID-19. Най-многобройните случаи на глава от населението в тази държава са в графство Рокленд. В самия Ню Йорк второто по брой заболявания място е Боро Парк в Бруклин. Причината е същата – голяма концентрация на ортодоксални евреи, за които са характерни фундаменталистките възгледи.

Богословът казва, че още от самото начало е забелязал тази закономерност между COVID-19 и религиозния фундаментализъм, и не се изненадал, когато са започнали да се появяват тъжни новини за заразените в манастирите на РПЦвУ. Той отбелязва, че фундаментализмът е по същество религиозен фанатизъм, който има много малко общо с вярата. Фундаментализмът отхвърля възможността за диалог със съвременното общество.

Фундаментализмът успешно имитира духовността, но е нейна карикатура. Той предизвиква недоверие към науката, социалните институции, развива параноични настроения сред своите последователи и популяризира сред тях различни теории за конспирация.

В РПЦвУ фундаментализмът се налага изкуствено. При предишния митрополит Володимир (Сабодан), тази Църква (УПЦ МП) беше една от най-отворените и здрави в Украйна и имаше доста силен имунитет срещу фундаментализма.

Сега с помощта на фундаментализма църковните водачи и спонсори, като използват манипулативни медии като „Съюза на православните журналисти“, се опитват да настроят вярващите срещу процеса на обединение на украинското православие.

Тяхната логика е следната: този процес на обединение е изкуствен, провежда се от политици и задкулисието. Следователно верните не трябва да му се поддават. Това е типичната фундаменталистка логика, която частично сработи и забави обединението на украинското православие.

Но сега тази логика работи срещу самата РПЦвУ и излага голям брой хора на риск. Много хора там вярват, че вирусът е измислен от световното задкулисие, за да разклати православието. Тоест това е същото задкулисие, което според тях стои зад украинската автокефалия. И цялата им омраза към Вселенската Патриаршия се насочи към политиката на сдържаност, която тя предложи.

В резултат на тази омраза, както и на вярата в глупости и гордата самоувереност, ние получихме взрив от заболявания именно във фундаменталистките центрове. Това е класически случай, когато глупостта и грехът наказват сами себе си.

Но онези украински църкви, в които няма толкова ярко изразен фундаментализъм (това не означава, че той там изобщо не съществува), не страдат от епидемията в същата степен – защото се прислушват към гласа на експертите и здравия смисъл.

2. Обяснението е същото: фундаментализмът, който освен всичко друго включва и нонконформизъм, тоест противопоставяне на държавата. Тук още една теза на изкуствения наратив – за преследваната църква – изигра зла шега с РПЦвУ.

Реториката за преследването и мъченичеството стана толкова привична за вярващите в РПЦвУ, че някои опитни манипулатори бързо пренесоха мъченичеството от държавата и «схизматиците» в мъченичество от коронавируса.

Ето защо толкова много хора с готовност приеха тази реторика. Само, за съжаление, сега заплахата да умрат е реална, а не измислена. Освен това, те обикновено не осъзнават това и носят смъртоносна заплаха за други хора.

И още един момент. Цялата реторика за преследването беше придружена от постоянно нагнетяване на истерия сред вярващите на РПЦвУ. Хората постоянно бяха изкуствено навивани. И сега тази натрупана истерия се излива върху ограничителните мерки и върху държавата, която ги въвежда.

3. Не искам да посочвам с пръст конкретни хора, а просто ще отбележа критериите. Това са църковни водачи и йерарси, които носят отговорност за своето паство, и на чиито думи хората се доверяват, и които чрез своите изявления и пример са повлияли на поведението на хората по такъв начин, че те са изложили на риск от зараза себе си и своите близки.

Това е всеки, които публично се надсмиваше над хората, които не само бяха предпазливи, но и предупреждаваха другите за опасността.

Казано по-общо, отговорни за това са хората, които насаждаха в РПЦвУ фундаментализъм, който преди това не беше присъщ на тази църква и изкуствено я изолира от украинското общество, и другите украински църкви. Това са и йерарсите, и църковните говорители, и манипулативните църковни медии, и разбира се олигарсите, които продължават щедро да спонсорират всичко това.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal