Начало » Новини » Светът » «Те се страхуват от лекарски проверки». Какво се случва в монастирите в Украйна, срещу които бяха заведени дела за нарушаване на карантината на Великден?

«Те се страхуват от лекарски проверки». Какво се случва в монастирите в Украйна, срещу които бяха заведени дела за нарушаване на карантината на Великден?

На снимката: Руският Митрополит Онуфрий – главен изпълнител на диверсионния план на Кремъл за дестабилизация на Украйна чрез по-бързото разпространение на коронавируса при безконтролното посещение в техните храмове

Превод: Соня Димитрова
Преди една седмица Националната полиция на Украйна възбуди наказателни дела за нарушаване на карантината в Святогорската (Донецка област) и Почаевската (Тернопилска област) лаври. И двата монастирски корпуса се използват от Московската Патриаршия. Полицията твърди, че Почаевската лавра е нарушила предварителните споразумения: «По време на религиозния обряд духовенството отвори вратите на монастира и вярващите, въпреки установените ограничения, започнаха да влизат вътре».
В Святогорската лавра за службата дойдоха няколкостотин души, те бяха без маски и не спазваха дистанция. Снимки и видеоклипове на претъпканите с хора богослужения от Святогорската лавра попаднаха в социалните мрежи.

«За съжаление не мога да разкривам подробности, но процесуалните действия продължават. Ще бъдат разпитани както вярващите, така и свещенослужителите, които са участвали в богослужението», – каза Мария Тюрина, пресофицер на Славянското отделение на Националната полиция, пред кореспондента на «Настоящее время».
На снимката: Скрийншот от излъчването на Великденското богослужение в Святогорската Лавра (Руска Църква в Украйна –РПЦвУ)
Официално все още не е регистриран нито един случай на коронавирус в Святогорската лавра, но ситуацията в Почаевската лавра е друга. Още на 20 март молдовският президент Игор Додон заяви, че четирима граждани на Молдова, заразени скоронавирус, са се завърнали от поклонническо пътуване до Почаев. Тогава ръководството на Лаврата отрече всичко. Но вече на Великден почина от коронавирус монахът Аверкий, обитател на Почаевската лавра. Появи се информация за трима заразени свещеници, които пеят в Лаврата, но не са нейни обитатели.
Ситуацията в Почаевската лавра се усложнява от факта, че монасите отказват да им бъдат направени тестове, заяви религиозният анализатор Андрей Смирнов пред кореспондент на «Настоящее время». Тази информация беше потвърдена и от друг източник сред братята от монастира, който помоли да не се посочва името му: «Те се страхуват от лекарските проверки, защото считат, че лекарите ще им поставят инжекции и специално ще ги заразят».
Почаевската лавра беше затворена за поклонници от 10:00 часа на 21 април. Ръководството на Тернопилска област реши да затвори град Почаев за влизане и излизане.
Оксана Чайчук, санитарен лекар на Тернопилска област, заяви, че заради Лаврата вирусът се е разпространил и в други райони на областта. По-конкретно става въпрос за съседния Шумски район. Съпругата на един от свещениците, която пее в Лаврата, работи в районната болница. Чиновниците отбелязват, че ръководството на Лаврата отказва да сътрудничи. Това потвърждава и журналистът от ВВС на украински Виталий Червоненко: «От съвещанието на председателя на Областния съвет останах с впечатлението, че Лаврата е държава в държавата, върху която властите нямат влияние».
Към 24 април в Шумски район има 66 установени случая, а в Кременецкия, където се намира самата Почаевска лавра – 80.
Киево-Печерска лавра: монасите умират, а семинаристите боледуват
Междувременно Киево-Печерската Лавра е затворена за карантина в Киев, всички входове и изходи се контролират от полицията.
На снимката: Полицейски патрул до Киево-Печерската Лавра в Киев
Монастирът се превърна в огнище на разпространението на COVID-19, около 150 монаси имат положителни резултати от тестовете. Игуменът на Лаврата Митрополит Павло беше хоспитализиран. Трима монаси от Киево-Печерската Лавра – Архимандрит Нектарий, Наум и Никодим – починаха миналата седмица. Също така наскоро стана известно за още една смърт: почина монахиня Серафима от Покровския монастир в Киев, това съобщи религиозният анализатор Андрей Смирнов пред кореспондента на «Настоящее время».
Освен монасите, в Киево-Печерската Лавра там живеят студентите от Духовната семинария и академия. Естествено, че там също избухна огнище на заразата. Академията официално обяви за хоспитализацията на един преподавател и един студент.
Според източници на «Радио Свобода» обаче най-малко 15 студенти са се заразили. Студентите не се били пускани да се прибират вкъщи, за да могат да ходят на послушание (различни видове работа в монастира, подобни на нарядите в армията). Един от студентите, при условие на анонимност, разказа, че благочинният на академичния храм Архимандрит Доситей е заплашвал с отчисление, ако студентите се приберат у дома. Два дни след скандала, на 17 април, стана известно, че ректорът на Академията епископ Силвестър (Стойчев) е диагностициран с коронавирус. Той сам написа за това във Фейсбук и поиска прошка от всички, за които е могъл да стане източник на зараза. Засега това е единственият Епископ на Московската Патриаршия в Украйна, който публично се извини, че е могъл да изложи другите на риск.
Митрополит инкогнито
В навечерието на Великден в медиите се появи информация, че двамата първи в Църквата на Московската Патриаршия в Украйна са хоспитализирани, но под чужди имена. Става дума за Предстоятеля на Руската Църква в Украйна – Митрополит Онуфрий и управляващият нейните дела, Митрополит Антоний. За това съобщиха от профилния ресурс «Религиозна правда», както и репортери на националния телевизионен канал «1 + 1».
От Руската Църква в Украйна отрекоха митрополитите да са заразени. Обаче на Великден те служеха не в големи храмове, а в малки домови храмове: Онуфрий – в резиденцията си в Теофания, а Антоний – в един от малките параклиси в Лаврата. Службите бяха закрити за енориаши.
На снимката: Руският Митрополит в Киев г-н Онуфрий
Според шеф-редакторът на изданието «Левый берег» Соня Кошкина, Онуфрий е бил хоспитализиран в Института за сърце в специален бокс,спонсориран от олигарха Вадим Новински. Между другото, на самия олигарх също беше поставена диагноза коронавирус. Кошкина счита, че УПЦ МП (РПЦвУ – Бел. прев.) се страхува да признае за инфекциите поради страха да не «загубят  образа на благодатност и богоизбранност». Журналистката сравнява реакцията на митрополитите за коронавируса с реакцията на авторитарни управници, които поддържат образа на идеално-недостижими лидери, които не ги лови болест.
Нарушители в другите църкви
Представителите на другите украински Църкви бяха предимно по-дисциплинирани от УПЦ МП (РПЦвУ). Например в Православната Църква на Украйна (ПЦУ) призоваха своите вярващи да останат вкъщи за Великден и проведоха богослужения при затворени врата. Нямаше някакви съществени конфликти или огнища на зараза в храмовете на тази деноминация.
Но имаше и изключения. Например, почетният Патриарх Филарет (бивш Киевски Митрополит – Бел. прев.) наруши карантинните мерки и причастяваше всички с обща лъжичка. След като се скара с ПЦУ, изпадналият в немилост Патриарх не подкрепи призивите за оставане вкъщи и демонстративно служи в пълния с хора Володимирски събор в Киев.
На снимката: Служение на бившия Митрополит на Киев г-н Филарет на Пасха във Володимирската катедрала в Киев
Единственият известен случай на демонстративно нарушение на карантината е в Гръко-Католическата църква, който беше регистриран в град Самбир, Лвивска област. На 17 април в църквата «Рождество на Пресвета Богородица» се проведе многолюдно кръстно шествие. Полицията състави административни протоколи на участниците в шествието; те са заплашени от глоба от 17 до 34 хиляди гривни (около 630 и 1260 долара съответно).
«Църковни народни републики»
Сергей Бортник, сътрудник на отдела за външни църковни отношения на УПЦ МП (РПЦвУ), казва, че случаите с Почаевската и Святогорската лаври са някакъв вид ексцесии в отделни места. «Мисля, че има стихийни неконтролируеми настроения на места, особено в консервативните среди. Те се формират именно около монастирите», – обяснява Бортник. Той дава няколко примера за енорийски, не монашески общности, където са се спазвали изискванията за карантина: «Знам за конкретни храмове в Хмелницка, Одеска и Сумска области, там спазваха всички норми. Трудно е обаче да се говори за ситуацията като цяло».
Богословите Юрий Черноморец и архимандрит Кирил (Ховорун) посочват фундаментализма като една от причините за разпространението на вируса в монастирите​. Ховорун отбелязва, че фундаментализмът поражда недоверие към науката и социалните институции, а сред неговите последователи са популярни теориите за конспирация.
Религиозната журналистка Татяна Деркач смята позицията на УПЦ МП (РПЦвУ) за безотговорна: «Проблемът е, че преди всичко обикновените енориаши страдат от необмислените изявления на ръководството на УПЦ МП. Те вероятно няма да имат възможност да се лекуват при същите условия като например Митрополит Онуфрий или игуменът на Киево-Печерската Лавра Павло».
Експертката счита, че образуването на наказателни дела показват желанието на властите да въведат ред в определена област: «Има такъв израз, че в Украйна са останали три зони, недостъпни за държавата – ОРДЛО (Отделни райони на Донецка и Луганска области – ОРДЛО – така в Украйна наричат окупираните от РФ територии – бел.прев.), нелегалните кехлибарени мини и Московската патриаршия. Възбудените наказателни дела за нарушаването на карантината в храмовете на УПЦ МП са като минимум сигнал за обществото, че властите не биха искали да имат в страната някакви «църковни народни републики», закрити гета, върху които фактически не се разпространява юрисдикцията на същите тези правоохранителни или данъчни органи», – отбелязва Деркач.
Междувременно заместник-министърът на здравеопазването на Украйна Ирина Микичак заяви, че трябва да се очаква скок на инфекцията от 5 до 10 дни след Великденските празници.
Източник: Currenttime TV
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal