Сергей Чапнин: Киево-Печерската Лавра срамно мълчи

Автор: Сергей Чапнин
Превод: Соня Димитрова
Киево-Печерската лавра срамно мълчи, а кметът на Киев директно заяви: 90 болни свещенослужители и монаси в Киево-Печерската Лавра (КЛП), от тях 63 нови случая на зараза. Казват, че още един епископ, вече трети поред, е заразен. Един архимандрит почина. И току-що съобщиха за втора смърт – йеродякон, също от братството на КПЛ.
Господ не само посрами Паша-Мерцедес (така иронично наричат игумена на Киево-Печерската лавра заради любовта му към автомобилите Мерцедес – бел.прев.) (ето това е магьосник – става дума за предишния ми запис), Митр. Павло бенаказан заради своята глупост и арогантност. Всичко, което се случи, е на неговата съвест.
Ако той не бъде позорно изгонен от игуменството, това ще бъде морален крах не само на монашеската общност (където, както се оказва, никой не се е грижел за ближните си), но и на ръководството на УПЦ МП (как да се поддържа доверието към монашеството, ако то се държи безотговорно и по отношение на енориашите, и един към друг). Митрополит Онуфрий ще трябва да вземе трудно решение.
Възникна ситуация, при която сегашната монашеска общност на КПЛ може да бъде напълно дискредитирана в очите на украинското общество. Възникна напълно нова и доволна опасна ситуация за УПЦ МП. Ако митр. Онуфрий покаже слабост и се опита да остави Павло, тогава има голям шанс държавата да каже в отговор на това, че няма нужда от такива «обществено опасни» монаси и … да предаде КПЛ на ПЦУ.
Източник: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal