Начало » Новини » Светът » Свещеник от Гърция днес причасти „тайно“ вярващи, нарушавайки решението на Свещения Синод на Еладската Църква и указанията на държавните власти (VIDEO)

Свещеник от Гърция днес причасти „тайно“ вярващи, нарушавайки решението на Свещения Синод на Еладската Църква и указанията на държавните власти (VIDEO)

Автор: Doxologia INFONEWS
Днес на празника Вход Господен в Йерусалим в Свещения Храм на Свети Николай в кв. Кукаки (Атина, Гърция), известният с прозвището си „клирик на бедните“ отец Георгиос Схинас е причастявал вярващи енориаши, въпреки наложената забрана за периода на Страстната седмица и Пасха.Въпреки отправената забележка, клирикът е продължил да причастява вярващите още дълго време, въпреки протеста на другите вярващи, живеещи в района на Храма, съобщава известния в цяла Гърция разследващ сайт zougla.gr.
Полицай състави акт на клирика нарушител и преписката е изпратена на дежурния прокурор за нарушаването на Закона и извършването на простъпка (провинение), което следва да бъде санкционирано от светския съд, освен от църковния съд.По-късно днес зам.-министърът за Гражданската защита на населението г-н Никос Хардалияс се е свързал с министъра на Правосъдието, който е сезирал прокуратурата незабавно да повдигне обвинение за нарушението на отец Георгиос Схинас.Днес отец Георгиос Схинах не се е явил в Храма в 19:00 ч. във връзка с вечерното богослужение Последование на Жениха.

Непослушанието към Църквата е сериозно канонично нарушение, което носи след себе си и сериозни църковно-наказателни последици.
Сайтът zougla.gr са се свързали с Атинската Архиепископия на Атина като оттам недвусмислено са отговорили официално със следното комюнике, което след това става публично достояние. То гласи:
Комюнике на Свещената Архиепископия на Атина
Указанията на компетентните държавни власти трябва да се спазват стриктно
12.04.2020
От Пресслужбата на Свещената Архиепископия на Атина се съобщава следното:
Свещената Архиепископия на Атина проучва цялата случка в Свещения Храм на Свети Николай в Кукаки и незабавно ще пристъпи към нужните действия. Напомня се, че решенията на Свещения Синод са обвързващи за всички клирици на Свещената Архиепископия на Атина и за всички Свещени Митрополии на Еладската Църква и трябва да се спазват стриктно. Свещеният Синод следва стриктно всички напътствия и указания на компетентните държавни власти за ефикасното справяне с пандемията от коронавируса“.
В петък Правителството заяви, че по време на Страстната седмица и Пасха храмовете ще бъдат затворени за вярващите, които в този период няма да могат дори да се помолят в храма, както им беше разрешено до 10 април 2020 г., но без да присъстват на богослуженията. Тази забрана е в сила от 16 март 2020 г. до 20 април 2020 г.
Крайни фанатични църковни сайтове в Гърция, вкл. и разколнически, поддържани от лица, отлъчени от Еладската Църква започнаха да разпространяват невярна информация, изкарвайки клирикaнарушител „Светец“. Според тези сайтове постъпката му не представлява нарушение на решението на Свещения Синод на Еладската Църква. От Свещената Архиепископия на Атина, заявяват точно обратното. Спазването на решенията на Свещения Синод е абсолютно задължително за всеки един клирик и нарушаването им води до съответните църковно-наказателни последици, вкл. и отлъчване от Църквата, каквито решения църковните съдилища в Гърция често издават.
Църковно-съдебната система в Гърция е съвършена и работеща отлично близо два (2) века без прекъсване с огромна практика и пример за Православната Църква като цяло. Това, което повелява Светата Църква и прилагането на Свещените Канони можем да го видим като нещо реално в Гърция, където действат две църковни юрисдикции – на Вселенската Патриаршия и Еладската Църква.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal