РУСКИЯТ МИТРОПОЛИТ В МОЛДОВА: Църквата ни беше унижена и поставена на колене в периода на пандемията от коронавирус


Автор: Doxologia INFONEWS

Духовенството на Руската Църква в Молдова (неканонично разположена в диоцеза на Вселенската Патриаршия) осъди наложените от Правителството на Молдова спрямо тамошната Църква карантинни мерки и ограничения по време на извънредното положение поради пандемията от коронавирус. За това съобщава EADaily.

В свое изявление, адресирано до министър-председателя на Молдовската Република Йон Кику, Предстоятелят на Руска Църква в Молдова г-н Владимир (Кантарян) подчерта своето крайно недоволство от мерките, наложени спрямо тамошната Църква в периода на пандемията от коронавирус. По-конкретно, Архиереят е възмутен от факта, че властите глобяват свещеници – според него това е унизително и враждебно.

Митрополитът смята, че пасхалните празници са се провеждали под огромен натиск и с тежки ограничения, защото в храма не се допускали енориаши за богослужения, а достъпът до гробищата в погребалните дни е забранен.

Църквата беше поставена наравно с магазините за строителни материали. Държавата даде предимство на хранителните магазини.“ – заяви Архиереят.

Митрополитът нарече това отношение на Правителството към Църквата неприемливо.

Средствата на Църквата остават Божествената Литургия и седемте Тайнства, без които Църквата не може да изпълнява в пълнота своята работа/мисия. Призовавам ви да смекчите враждебното отношение и да не подценявате Църквата, която беше унижена и поставена на колене в последно време. Църквата се явява колелото на нашето съществуване като народ.“ – заключава Руският Митрополит Владимир.

Припомняме, че по-рано Руската Църква в Молдова помоли Правителството да отпусне финансови средства в помощ на Църквата там, тъй като поради затворените храмове средствата не достигаха за изплащане на дългове и заплати на клириците. Тогава в отговор на това премиерът на Молдова заяви, че „Митрополията не е предприемач и няма взаимодействие между държавата и Църквата, че да отпуска средства за клириците“.

През последните седмици Министерството на вътрешните работи на Молдова разкри редица провинения от страна на енории на Руската Църква в Молдова, които са пренебрегвали мерките за епидемиологична безопасност и са допускали скупчването на хора на различни техни църковни мероприятия. Още тогава премиерът заяви, че тези клирици, които са се провинили в това отношение, ще бъдат глобявани.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal