Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Румъния » Румънската Патриаршия отхвърли като богохулни билбордовете, изобразяващи лекарите като светци с ореоли

Румънската Патриаршия отхвърли като богохулни билбордовете, изобразяващи лекарите като светци с ореоли


Автор: Doxologia INFONEWS

Румънската Патриаршия отхвърли билбордовете, на които са изобразени здравните работници като светци с ореоли под формата на COVID-19. За това съобщава Basilica.ro.

Говорителят на Румънската Патриаршия Василе Банеску определи тези билбордове като богохулни, заявявайки, че те оскверняват християнската иконография. Според него, това е нелепа кампания и богохулен акт, подхранван от невежеството. Банеску припомня, че лекарите не са светии и нямат нужда да бъдат издигани в култ.

От Община Букурещ заявиха, че билбордовете ще бъдат премахнати, а изображенията ще бъдат заменени с такива, които да изразяват благодарност към лекарите, но не и да накърняват религиозните чувства на вярващите.

Изображенията са на румънската художничка Ванда Хутира. Те са изрисувани във връзка с кампанията „Благодарим ви лекари!“, стартирала наскоро в румънската столица.

От съюза на лекарите в Румъния също изразиха своето несъгласие с изображенията.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal