Превод: Соня Димитрова

Свещеният Синод на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) призовава гражданите да останат вкъщи по време на празниците. А в същото време Руската Православна Църква в Украйна (РПЦвУ) продължава да планира масови мероприятия за Великденските празници.

На 09 април се проведе Синод на ПЦУ, който даде препоръки за празниците Вход Господен в Йерусалим (Връбница), Страстната седмица, Великден и Великденската седмица. Основното послание бе всички миряни да бъдат помолени да останат у дома и да се присъединят към молитвата чрез излъчванията на живо (от местен храм или от катедралния събор на епархията, или от катедралния събор на Предстоятеля).

И докато ПЦУ се опитва максимално да защити своите енориаши, Митрополитът в Одеса от РПЦвУ Агафангел (Саввин), известен с непоклатимата си подкрепа за «руския свят», обсъди с кмета на Одеса Генадий Труханов (който също не се дистанцира от «скрепните» идеи) плановете си за провеждането на Великденските богослужения и освещаването на великденските кошници на вярващите.

Митрополитът предложи на кмета великденските кошници да се освещават не само пред храмовете, но и в дворовете на жилищните квартали. Йерархът подчерта, че вярващите са настроени решително да посещават храмовете в нощта на Великден и за да се предотврати събирането на хора в църквите, той предлага такъв вариант. Кметът на Одеса позитивно възприе предложението и благодари на ръководителя на РПЦвУ в Одеса и Измаил за идеята.

Освен това официалният сайт на РПЦвУ (УПЦ MП) се позова на изявлението на ръководителя на Националната полиция на Украйна Ихор Клименко, че празнуването на Великден по време на карантината в страната ще се проведе в атмосфера на разбирателство и уважение един към друг: със служби в храмовете, но без скупчване на хора и инциденти. Цитираната статия се появи под заглавието «Началникът на Националната полиция обеща, че в Украйна на Великден няма да извеждат със сила вярващите от храмовете».

Ихор Клименко може да бъде разбран – той изразява позицията на Националната полиция на Украйна възможно най-дипломатично, в съответствие с изискванията на закона и етикета. Но свещениците на РПЦвУ и техните енориаши могат и вероятно ще възприемат това като разрешение да посещават масово храмовете по време на Великденските празници.

С оглед на настоящата ситуация ние настоятелно призоваваме вярващите и свещениците на РПЦвУ: преди да отидете в храма за Великден, напишете писмен отказ да се подложите на лечение в медицинските заведения на Украйна и прекарайте две седмици след Великден в строга самоизолация.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal