Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Призив на Съюза на клириците в Гърция към Свещения Синод на Еладската Църква за икономическа подкрепа на храмовете от последствията на пандемията

Призив на Съюза на клириците в Гърция към Свещения Синод на Еладската Църква за икономическа подкрепа на храмовете от последствията на пандемията


Превод: Йордан Георгиев

Свещеният Съюз на Клириците в Гърция (ΙΣΚΕ) отправи призив чрез писмо към Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква за вземане на мерки за подкрепа на храмовете от последствията на пандемията.

Свещеният Съюз говори за положение на икономически колапс на храмовете заради дългия период, в който те са затворени за вярващите, нещо което води до невъзможност за заплащане на фиксираните задължения към Митрополиите, но и за риска на работните места в тях.


Прави се съпоставка по-конкретно с подкрепата на Държавата „за всички социални групи, които са засегнати от мерките срещу разпространението на вируса“, отбелязвайки, че „в същия дух трябва да работи и Йерархията“.

В писмото на Съюза на клириците се отбелязва също и въпроса за оптимизиране „на начина на изчисляване на вноските, чрез връщане на процентите върху събраните суми, а не върху бюджетните приходи“, тъй като действащата система оставя пробойни за „злоупотреби и произволи“. В писмото финансовите служби на Митрополиите се сравняват с „данъчни инспектори“, които понякога имат „нереалистични финансови изисквания“.

Писмо на Свещения Съюз на Клириците в Гърция до Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква

Ваше Блаженство, Свети Архиереи, Христос Воскресе!

Нашата Света Църква, клир и народ, премина, макар да не са го искали, едно изпитание заради заплахата от чумата. Бяхме подложени, може би по необходимост, на заповедите на Държавата като запечатахме Свещените Храмове, възпрепятствайки достъпа на вярващите.

Освен общото огорчение, което създаде преустановяването на работата на храмовете, има и един друг момент, който не получи нужното внимание на управляващите в Църквата. Става въпрос за плащането на фиксираните и брутните приходи върху вноските към местните Митрополии. Вече отдавна сме отбелязали злоупотребата с член 6, § 1 на Правилник 8/1979, който предвижда заплащането на тези вноски върху бюджетните, а не върху събраните тримесечни брутни приходи (в случая на § 3 и § 4). Същата разпоредба остава на преценката на Митрополиите за установяването на фиксираните вноски (пера), които много пъти превишават 35 %, които до 2004 г. разходвахме за възнаграждения на ефимериите, според публичното право.

Приходите на Свещените Храмове намаляха драстично от първите дни на месец март 2020 г., когато вярващите наплашени от вируса избягваха да се черкуват, а приходите завършиха на нула първоначално със забраната за отслужване на всякакъв вид богослужения и най-накрая с достъпа на вярващите до храмовете. При това положение трябва да се добави и задължителното (под условия) орязване на наемите за месеците март и април.

Дори и Вашето решение за преустановяване на заплащането на всякакъв вид вноски на Свещените Храмове към Митрополиите изглежда не решава проблема.

Когато Държавата с нужното разбиране и съчувствие подкрепя социалните групи, засегнати от мерките за разпространение на вируса, като в същия дух трябва да работи и Йерархията. Свещените Храмове, които с трудност се опитват да покрият текущите си разходи в последното десетилетие, заради икономическата криза, вече се намират в положение на икономически колапс, нещо което изглежда не разбират всички, които са замесени. Вече има належаща нужда за вземане на незабавни мерки за икономическа подкрепа на храмовете, първоначално чрез освобождаване от задължението за заплащане на вноските към Митрополиите, поне за всички тези месеци, през които траят ограничителните мерки за Църквата. Паралелно, ще трябва да се обмисли едно постоянно оптимизиране на начина на изчисляване на вноските, чрез връщане на процентите върху събраните суми, а не върху бюджетните приходи и установяване на една система за въвеждане на фиксираните вноски по начин, по който да се избегнат злоупотребите и произволите.

Жалко е, че свещениците усещаме финансовите служби на Митрополиите като данъчни инспектори и неизбежното ни безпокойство за покриване на текущите разходи на нашите храмове да става тягостно, свързано понякога с нереалистични финансови изисквания.

Ваше Блаженство, Свети Синодални Митрополити,

това, което искаме се подразбира от само себе си.

Надяваме се на незабавното вземане на всички необходими мерки за подкрепа на икономическото оцеляване на Свещените Храмове и запазването между другото на работните места в тях.

За Управителния Съвет

Председател

Протопрезвитер
Георгиос Селис

Главен Секретар

Протопрезвитер
Василиос Христидис

Източник: Ορθοδοξία INFO

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal