Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Премиерът на Гърция: На 04 май всички храмове ще бъдат отворени за лична молитва, а от 17 май за Божествена Литургия в присъствието на вярващи | Овладяхме първата вълна от разпространението на коронавируса (VIDEO)

Премиерът на Гърция: На 04 май всички храмове ще бъдат отворени за лична молитва, а от 17 май за Божествена Литургия в присъствието на вярващи | Овладяхме първата вълна от разпространението на коронавируса (VIDEO)


Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 28 април 2020 г. в своето послание към гръцкия народ, министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис заяви, че храмовете ще бъдат отворени на 04 май за вярващите Християни, които ще имат възможност да отправят своята лична молитва към Бога от храма, но при спазването на строги дезинфекционни мерки и отстояние един от друг. Новият лозунг на Правителството е „Нека останем в безопасност“. Досега храмовете бяха затворени за вярващите, а всички богослужения бяха извършвани при затворени врата само в присъствието на служещите клирици и помощния технически персонал, който помагаше за излъчването им на живо по телевизията, радиото и интернет. С други думи, никога в Гърция не е имало затваряне на храмовете нещо, с което определени клирици талибани и православни талибани се опитаха да спекулират и използват за вътрешна употреба в България. Едно е затваряне на храма, т.е. не работи и е запечатан. Друго е богослужения при затворени врата без присъствието на вярващите. Ако някои не правят разлика имат проблем с възприятието на информацията и обработката ѝ от главния мозък. Този проблем често се среща у една част от съвременните хора.

В своето послание г-н Мицотакис посочи мерките, които ще вземе Правителството на Гърция, за постепенното разхлабване на сегашните строги мерки, но с много внимание и отговорност за живота и здравето на всички гръцки граждани.


Той заяви „днес вече можем да кажем със сигурност, че строгите мерки, дават своите плодове“, допълвайки че „ние сме готови да преминем към втората фаза на нашия план“.

Всичко това трябва да стане на втората фаза от нашия план“, заяви по отношение на мерките за самозащита. Той подчерта, че „нашето внимание трябва да бъде насочено не към края на това приключение, а към негово продължение, т.е. ние мислим с няколко крачки напред и за това, което ще стане след това“, заяви г-н Мицотакис.

Министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис отправи своята специална благодарност към  Архиепископа и целия клир за разбирането и сътрудничеството с Правителсвото за борбата с коронавируса. Във връзка  с това той обяви, че от 04 май до 17 май 2020 г. вярващите ще могат да се молят в храма индивидуално, а от 17 май 2020 г. ще могат да съучастват в Божествената Литургия и останалите богослужения, но под конкретни условия, свързани със защитата и здравето им.

По отношение на Църквата в Гърция, г-н Кириакос Мицотакис заяви по-конкретно следното:

Благодаря на Архиепископа и клира за разбирането и сътрудничеството между нас. Това не беше лесно за никого от нас да празнуваме тази година Пасха по този начин. Оказа се обаче, че това беше нужно за всички нас. От 04 май църквите ще бъдат отворени за личната молитва. А от 17 май 2020 г. вярващите ще могат да участват и на Божествената Литургия, както и в останалите богослужения. Но винаги при строги правила, които ще бъдат съгласувани със Свещения Синод и научната общност“.

Ето част от изявлението на министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис:

Взехме невиждани мерки, за да предотвратим разпространението на коронавируса. Приехме всичко това макар да парализираме икономиката, но да спасим човешки животи. Останахме далече от хората, които обичаме, за да ги защитим. Не отидохме в нашите църкви и останахме вкъщи, следвайки съветите на специалистите. Показахте невиждана отговорност и солидарност, и така личната позиция на всеки стана колективен успех.

Големите успехи се дължат на всички вас, които показахте, че сте герои. Благодаря на всички вас, които направихте нашата Родина за пример пред целия свят. Днес можем да кажем със сигурност, че мерките, които взехме дадоха своите плодове. Данните не подлежат на съмнение. Новите случаи с коронавирус са ограничени до минимум, а най-важното е стабилното и сигурно намаляване на болните с коронавирус в болниците, както и на тези наши съграждани, които бяха интубирани в интензивните отделения…

Искам да изразя своята съпричастност към семействата, които са изгубили своите любими хора (тук г-н Мицотакис се разчувства – Бел. прев.). Болката им няма да се облекчи от факта, че в Гърция имахме, изключително малко жертви от всички европейски държави (136 души от 10 890 000 души население – Бел. прев.). Овладяхме първата вълна от разпространението на коронавируса и вече сме готови да преминем към втората фаза от нашия план. Това ще стане с постепенното разхлабване на мерките, защото днес вече сме изключително готови за това, отколкото преди време…

Можем да направим много повече тестове, за да установим по-бързо вероятните нови огнища на вируса. Излизането от карантината ще бъде стъпка по стъпка. Никой не може да изключи едно влошаване на положението, но нашата цел е да го предотвратим много бързо.

Най-важното нещо за мен е животът и здравето на гръцките граждани. Новият лозунг е „Нека останем в безопасност“. Излизаме от вкъщи, но трябва да бъдем винаги отговорни. От 04 май премахваме ограниченията за свободното движение на гражданите. Но те ще можем да се движим свободно само в населеното място, където живеем, поне още две седмици… След това ще разхлабим и тази мярка.

Благодаря на Архиепископа и клира за разбирането и сътрудничеството между нас. Това не беше лесно за никого от нас да празнуваме тази година Пасха по този начин. Оказа се обаче, че това беше нужно за всички нас. От 04 май 2020 г. църквите ще бъдат отворени за личната молитва. А от 17 май 2020 г. вярващите ще могат да участват и на Божествената Литургия, както и на останалите богослужения. Но винаги при строги правила, които ще бъдат съгласувани със Свещения Синод и научната общност.

Отсега насетне ще живеем в нова действителност, докато не се открие ваксина за този вирус, ще трябва да живеем по този начин. Вратата на нашия дом е нашата сигурност. Тя е пречка за разпространението на вируса…. След коронавируса идва голямата световна икономическа криза. Всички заедно държава и граждани ще се борим срещу този вирус….

От този вирус се роди нашата преосмилена национална отговорност един към друг. Аз съм сигурен, че нашето общество ще отговори подобаващо на новото предизвикателство пред нас. И така, връщаме се постепенно към нормалността, но да внимаваме…“, заяви министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис.Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal