Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Православната Църква в Украйна публикува разяснения във връзка със засилването на карантинните ограничения

Православната Църква в Украйна публикува разяснения във връзка със засилването на карантинните ограничения


Превод: Соня Димитрова

На 3 април 2020 г. Правителството на Украйна публикува изменения в карантинните ограничения. Промените влизат в сила на 6 април тази година.

Във връзка с многобройните обръщения от различни места за изискванията на представителите на органите на полицията, считано от 4 април, «да се прекрати провеждането на богослуженията», пресслужбата на Киевската Митрополия съобщава следното.

Промените в карантинната процедура влизат в сила от 6 април, затова правилата, въведени по-рано, действат и до днес (4 април – бел.прев.). Очевидно изискванията не могат да се основават на норми, които не са влезли в сила.

На 4 април 2020 г. в 11 часа се проведе среща чрез телеконференция между Всеукраинския Съвет на Църквите и религиозните организации и ръководителя на Националната полиция на Украйна генерал на полицията Ихор Клименко. По време на съвещанието г-н Клименко информира, че провеждането на богослужения в храмовете при спазването на санитарните карантинни норми и с участието на не повече от 10 души НЕ Е ЗАБРАНЕНО. Въпреки това, постановлението на Кабинета на министрите на Украйна налага забрана върху придвижването, което на практика ще ограничи възможността на миряните да посещават храмовете.

В резултат на срещата беше предложено възможно най-скоро да бъдат предоставени общи пояснения и указания относно реда на изпълнение на карантинните ограничения, тъй като вече е ясно, че има голяма разлика в тяхното тълкуване.

Така че към 4 април няма основание за обща забрана на богослуженията, в които участват не повече от 10 души.

Пункт 7 от Постановлението на КМУ предвижда забрана от 6 април тази година «на масови религиозни мероприятия», но има нужда от разяснения относно броя на участниците в мероприятията, за да се считат за «масови».

Киевската Митрополия продължава да води диалог с органите на властта относно прилагането на карантинните ограничения по начин, който не предполага пълно прекратяване на богослужението.Прочетете още:


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal