Начало » Uncategorized » Помилваният благородник

Помилваният благородник


Един благородник, който служел като офицер, бил изпратен на заточение в Сибир заради присвояване на пари, като го лишили от състоянието му и от всички граждански права. В Сибир се преселила и неговата жена с дъщеря им и заживели там в бедност. Още през детството си дъщерята на офицера дала обет: когато порасне, ще подаде до императора молба за помилване на баща си.

И за да подаде тази молба, на седемнадесетата си година момичето тръгнало пеша от Сибир до Петербург. В своето време тази история била доста популярна, за нея писали много във вестниците, удивлявайки се на подвига на момичето, което заради спасението на баща си върви пеша през тайгата. Дъщерята на затворника скоро станала известна. Карали с коне и я приемали ласкаво, а в Петербург веднага я представили на императора.

– За какво беше осъден вашият баща? – попитал господарят.

– Извинете, Ваше Величество, но аз не знам нищо за това.

– Как не знаете?

– Но нали Господ ни учи да почитаме родителите си, и не е дело на децата да знаят за греховете на бащите.

И императорът веднага написал на молбата: „Да се помилва!“ – казвайки, че баща, който е отгледал такава дъщеря, е достоен за Божията милост.

Източник: Щом любов нямам, нищо не съм: разкази, притчи, поучения за прошката, милостта и любовта. Изд. „Православно Отечество“, 2020.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal