Начало » Новини » Светът » Полицията в Кипър разследва престъпните действия на Митрополита на Морфу Неофит и на Митрополита на Тримитунт Варнава | VIDEO

Полицията в Кипър разследва престъпните действия на Митрополита на Морфу Неофит и на Митрополита на Тримитунт Варнава | VIDEO

Началникът на полицията в Кипър г-н Кипрос Михаилидис


Превод: Йордан Георгиев


Митрополитите на Морфу г-н Неофит и на Тримитунт г-н Варнава са в обектива на разследващите органи в Кипърската Република за вероятното извършване на престъпни простъпки (деяния) чрез нарушаването на карантинните мерки на здравните власти.
 
Митрополитътна Морфу е разследван, защото отслужи Божествената Литургия за Неделя Вайя вприсъствието на вярващите, а Митрополитът на Тримитунт за това, че не се е съобразил с предупрежденията на властите, които е пренебрегнал като призовал вярващите да дойдат в храмовете. Това заяви началникът на полицията в Кипър г-н Кипрос Михаилидис по TV ANTENNACYPRUS.

 
«В момента се разследват двата случая на Митрополитите, защото вече от техните действия произлизат престъпни деяния (простъпки). По същество това е подбуждане към извършването на престъпно деяние (простъпка).
 
Митрополитът на Морфу не за първи път занимава властите със своите горещи проповеди. Той отслужи в неделя Вайя Божествена Литургия в Храма на Преподобните Варнава и Иларион в село Перистерона».
 
През това време полицията извънсъдебно е съставила актове на енорийския свещеник, но и на двете жени  в храма, които са отказали да напуснат.
 
По втория казус с Митрополита на Тримитунт се оказва, че миналият петък той е бил предупреден от полицията за неговите действия, като г-н Варнава е заявил на полицията  „всеки да си гледа работата“, нарушавайки след това със своите действия  карантината в Храма на село Дали.
 
По този случай г-н Кипрос Михаилидис заяви:
 
«Митрополитът е призовал вярващите още миналата седмица да дойдат в църквите (храмовете). Ние се свързахме с него, обяснихме му позицията на Полицията и го предупредихме, че в случая, когато няма дисциплина от негова страна, тогава ще бъде повдигнато обвинение срещу него, и в последствие ще бъде образувано дело».
 
«Случаите за липса на дисциплина в Свещените Храмове нямат край. Още четирима (4) свещеници са докладвани в полицията, тъй като са нарушили забранителните постановления за богослужения в присъствието на вярващите», заяви г-н Михаилидис.
 
Началникът на полицията в Кипър напомня, че напускането на населението места, както и опитите за отиване в планината и в селата с цел да се заобиколят забраните са незаконни. Всички пътни артерии за Пасха ще бъдат блокирани.
 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal