Начало » Разни » COVID-19 » ОТВРАТИТЕЛНО: Брифингът на богохулството, суеверието и безбожието от страна на Гавриил Ловчански и Бойко Борисов (VIDEO)

ОТВРАТИТЕЛНО: Брифингът на богохулството, суеверието и безбожието от страна на Гавриил Ловчански и Бойко Борисов (VIDEO)

 
Автор: Doxologia INFONEWS

След като премина заседанието на Свещения Синод на Българската Патриаршия и срещата на Свещения Синод с министър-председателя на Република България Бойко Борисов на 09 април 2020 г., Ловчанският Митрополит Гавриил участваше на брифинг в Министерския съвет.

 

След като половин час Митрополит Гавриил и Бойко Борисов взаимно се облажаваха, те започнаха по същество да ръсят глупости. От Doxologia INFONEWS сме разделили техните изказвания на 12 отделни части-видеа, като под всяка част-видео сме добавили и наш коментар.

* * *

 
Първо, това, че ние спазваме препоръките на здравните власти, които ни съветват да спазваме дистанция един от друг, и дори ни забраняват да стоим на едно място повече от двама, за да не се разпространява коронавирусът, не означава, че ние сме далече от Църквата и от вярата, г-н Гаврииле.

 

По отношение на Светия Огън от Йерусалим, до скоро България и по-конкретно Православната Църква в България не бяха от тези, които бяха уредили начина на транспортиране на съответната делегация до Йерусалим, както израелските власти заявиха на 31 март 2020 г.

 
А по отношение на Светия Огън, искаме дебело да подчертаем, че не бива да бъде голяма драма за Българската Църква ако тя не получи Светия Огън от Йерусалим. Да не забравяме, че България се включи за първи път в пренасянето на огъня от Йерусалим преди 12 години, за разлика от Гърция, която го транспортира десетки години. Преди откъде идваше огънят? Някои Митрополити си вземаха огън от съседните епархии на Вселенската Патриаршия в Гърция, а други – от кандилото на Светата Трапеза. И както наскоро подчерта Атинският Архиепископ Йероним II, абсолютно богословски обосновано, че преди да се появи тази традиция с пренасянето на Светия Огън, почти две хилядолетия огънят се е вземал от кандилото на Светата Трапеза във всеки храм. Нима светът е загинал? Нима Вселенската Патриаршия, другите древни Патриаршии и Кипърската Църква са се чудили откъде ще вземат огън, дали от Йерусалим или от другаде?

 

Няма разлика между Светия Огън, който взема всеки свещеник от кандилото на Светата Трапеза (Жертвеника) и Светия Огън, който взема Йерусалимският Патриарх от Божий Гроб, понеже всеки Жертвеник е Божият Гроб на Христос.

За съжаление, напоследък започват да се забелязват интересни еретически явления като пиролатрията (култ към огъня), възродена в неопаганистична пиролатрия. Нека да не позволяваме тази възродена ерес да се разраства!
В Православието нямаме „Мекка“ и „Кааба“, както може би искат някои православни талибани и пиролатрици! Нека да се придържаме към  Учението на Православната Църква. Далече от богословско неграмотните и еретически излияния…

 

Така че по отношение на огъня, изобщо дори не трябва да става въпрос откъде ще дойде той. Тъй като Светият Огън винаги е в Църквата. И това трябва да стане ясно на всички, вярващи и невярващи, богослови и небогослови, клирици и неклирици. За съжаление, тъй като Българската Църква заедно с българската държава в последните 30 години изобщо не си свършиха работата, оставяйки т.нар. „благочестив български народ“ некатехизиран, невъцърковен и в богословско отношение абсолютно неграмотен (като това се наблюдава и сред някои клирици), затова се стигна дотук, че нашето население основно се интересува от върбички, от т.нар. минаване под масата за здраве и късмет, за чукането с яйца и за тяхната мистична сила, за късмета, здравето и плодородието на лазарките, за правенето на магии със светена и богоявленска вода, за запалване на свещ, за изкупване на греховете, за заставане в средата на наоса (централната корабна част на храма), за да получат енергия от космоса, или пък поставяне на ръката върху Светата Икона, за да получат енергия от съответния Светия, и не на последно място чакането с огромна радост и нетърпение да занесат чорапогащи, гащи, чорапи, пелени, бельо, сутиени и какви ли не още дрехи на Киприановите молитви в България, тъй като целият народ си мисли, че е урочасан, профанизирайки по този начин истинския смисъл на богослуженията и Църквата.

 
Разбира се, Свещеният Синод, по думите на г-н Гавриил, е направил голям компромис с върбите, като, според него, духовниците ще раздадат върби и цветя на Света Троица.
 
А някои свещеници препоръчват да си запазим старите върбови клонки и да не ги хвърляме.

 

Други започнаха да залагат сега в кои Храмове в България се пази Огънят от Йеруалим?!

Недопустимо е да издигаме Светия Огън и върбите в култ!

В този ред на мисли, тогава какво да правим със старите яйца? Може би да ги поставим в библиотеките си като Митрополит Гавриил и да следим кога ще се развалят и по стара българска езическа традиция да пророкуваме дали яйцето ще ни донесе здраве, или болести през следващата година, в зависимост от това, дали е здраво, или счупено.

 

Докъде стигнахме, Боже?!

* * *

 
Г-н Гаврииле, Вие не сте този, който ще определяте кои са вярващи, и кои не са. Това, дали в извънредно положение и в пандемиологична обстановка посещаваме храма, съвсем не определя нашата вяра. Точно обратното: тези, които проявяват послушание към разпоредбите на здравните власти, за да не заразяват другите, са именно тези хора, които изпитват любов към ближните, вероятно и вяра в Бога! Как го разбрахме това: по техните дела. Защото те проявяват любов и загриженост, те мислят за другия. Докато тези, които Вие визирате, те са фанатици и не изпитват любов. Как разбрахме това? Те са готови на всяка цена да присъстват в храма, независимо, че могат да заразят своя ближен и той да умре – за тях това няма значение. Но може ли човек, който не изпитва любов към ближния, да има вяра в Бога?

 

Много мъдро Еладската Църква в своето решение от 01 април 2020 г. посочва, аргументирайки се с опита на Църквата и Светите Отци: „тези, които не проявяват послушание в настоящото положение, не могат да бъдат извинени в името на християнската вяра, че не проявават послушание към указанията на здравните власти и призива на Църквата, защото вярата в Христос представлява причина за живот, а не за смърт“. Фанатизмът няма място в Църквата! Не може заради шепа фанатици и богословско неграмотни хора Свещеният Синод на Българската Патриаршия да жертва всички останали, създавайки по този начин разделение между вярващите.

* * *

 
В много малко храмове в България се спазват мерките, предприети от здравните власти. В това число влизат и част от Архиереите, много свещеници и монаси, църковнослужители, псалти и свещопродавачи, които стоят в храма без маски и без ръкавици, и не пазят нужната дистанция един от друг. Ние сме съгласни, че висшите и нисшите клирици не могат да слагат маски и ръкавици по време на богослужение, но точно поради това в Еладската Църква решиха да се отслужват богослуженията без присъствието на вярващи, за да не се заразяват клириците, които са без маски. Клирикът също е човек, който може да се зарази от различни болести, и да умре. Така че това, което заявява г-н Гавриил, че се спазвали мерките, е абсолютна лъжа! Безумно е да се твърди, че във всеки български храм се спазват изискванията на държавата. За съжаление, в немалко медии има снимки от храмове, където не се спазват изискванията на държавата.
 
А иначе, по думите на г-н Гавриил, той смята, че мерките на здравните власти трябва да се спазват по храмовете, за да се предпази Църквата от упреци. За него е по-важно какво ще кажат фанатиците, а не дали някой може да се зарази в храма. Той не вярвал, че в храма може да се предаде зараза. Върхът на безочието и цинизма!
 
Събратът на г-н Гавриил по русофилска линия – Митрополит Павло – критикуваше дълго време държавната власт в Украйна за наложените строги мерки, дори призоваваше да се нарушават тези мерки, заявявайки, че не вярва, че в храма някой може да се зарази с коронавирус. В случая той не само, че се зарази с коронавирус, но и за тези Митрополити, с които е общувал и е съслужил в Храма на Киевско-Печерската Лавра, има съмнение, че са заразени с коронавирус. Дори вчера се доказаха още 30 случая на заразени с коронавирус в Киево-Печерската Лавра, която на 04 април заяви, че след инфектирането на Митрополит Павло затваря врати за вярващи – но вече е късно. Кой ще понесе отговорността за починалите заразени в Киевско-Печерската Лавра?
 
 
Не е нужно да изброяваме още десетки случаи на заразяване с коронавирус в храм. Но подчертаваме, че заразите не са се осъществили заради причастяване с Тялото и Кръвта Христови с обща лъжичка и пр., а заради това, че хората са били събрани на едно място, общували са и са имали близък контакт, в случая в храма. Затова повечето поместни Църкви предприеха действия, с които ограничиха струпването на вярващи в храма, и не стигнаха до скандалната постъпка на Москва да „дезинфекцира“ Христос, вместо да ограничи достъпа на вярващите до храмовете – нещо, което под натиска и диктата на Кремъл вече е факт в Русия, и Патриарх Кирил Гундяев клекна пред угрозата от масово заразяване с коронавирус в руските храмове.
* * *
 

 
Оставаме настрана подмазванията на г-н Гавриил към личността на г-н Борисов, които той е свикнал да отправя към своите началници от Държавна сигурност и КГБ, както и неговото излишно самопризнание, че е на 69-годишна възраст, но това, което ни направи отвратително впечатление, е поредното му богословско неграмотно изказване: „За вярващите хора би било най-страшната епидемия, ако ние не ги пуснем на Великден. Освен епидемия има други болести: има униние, има отчаяние… Ние това можем да направим така, че, слава Богу, (…) да дадем възможност, това, което е най-голямата мечта за вярващия човек, ние да не му го вземем сега в този голям празник.
 
Пак стигаме до това кой е вярващ и кой не е. Ако въпросните хора бяха вярващи в Бога на Светото Писание, те биха изпитали и любов към ближния. Биха направили жертва Богу, стоейки си вкъщи. Бог няма да ги презре, няма да ги обвини, че заради тяхната любов към ближния са си останали вкъщи и са си устроили своята домашна църква. Но би ги обвинил, заради тяхната сляпа вяра и фанатизъм, тъй като са били причина за отнемане на човешки живот, отивайки в храма по време на пандемия, където могат да се заразят. Защото писано е, че „…човек гледа на лице, а Господ гледа на сърце“ (1 Цар. 16:7). Това показва, че тези хора издигат храма в култ, който представлява четири затворени стени, пред Бога и пред ближния. Християнинът не изпада в отчаяние, защото не е в храма. Християнинът би изпаднал в отчаяние и тъга, когато разбере, че е причинил нещастие, мъка и страдание на своя ближен.
* * *

 
Това, което ни направи впечатление тук, е изповедта на Варненския Митрополит Йоан пред Бойко Борисов, който толкова много е „загрижен“ за своите 30–40 редовни вярващи (които посещават храмовете му), че е готов дори да ги убие, вместо да затвори храма за тях, спасявайки живота на хиляди, за които той дори изобщо не е загрижен. Това показва пълна богословска неграмотност у Варненския Митрополит Йоан, който въвежда в заблуждение със сана си неграмотния Борисов, а последният взема за чиста монета тези глупости и богохулства. Скандално и богохулно е подобни неща да се чуват от устата на монах, а да не говорим от устата на Митрополит!!! На езика на криминологията, изказването на Варненския Митрополит Йоан ни води до следния извод: че той има криминогенно мислене. По-нататъшен коментар е излишен.
 
Иначе, не знаехме, че камбаните са ни спасили от „турското робство“, въпреки че в повечето случаи османските власти са забранявали биенето на камбани. Това, което ни е съхранило, е вярата в Бога, и донякъде катехизацията по време на османското владичество. Апропо, турската нация е създадена през 1923 г., а християните са имали права, макар и ограничени в Османската империя, а робите никакви.
* * *

 
За пореден път г-н Гавриил лъже, или се изказва неподготвен, като лукавства и използва смъртта на Валевския Епископ Милутин, изопачавайки начина на неговото заразяване с коронавирус. Никой никога не е казал, че Епископ Милутин се е заразил след причастяване. Това, за което се спореше в Сърбия, беше кога точно по време на Литургията той се е заразил, тъй като г-н Милутин е имал контакт с вярващите и съслужещите клирици по време на богослужението. Най-вероятно г-н Милутин се е заразил по време на богослужението, но заради това, че е имало присъствие на хора, а не че се е заразил от Тялото и Кръвта Христови.
 
И една корекция към г-н Гавриил: Божествената Евхаристия е част от Божествената Литургия. Тя е нейното сърце. По време на причастяването не може да има заразяване, но заразяването е напълно възможно да стане във времето на Божествената Литургия, както и на която и да е служба в храма от човек на човек, също и без служба. В крайна сметка, 8-9 дена след като влезе в болницата в Белград, Епископ Милутин се престави в Господа. А това предизвика сръбските власти да преприемат още по-строги мерки спрямо Сръбската Църква. Има заразени 2-ма свещеници от епархията на Епископ Милутин, които са съслужили с него, най-вероятно – чрез контакт; абсолютно невъзможно – чрез причастяване.
Нека г-н Гавриил да прави разлика между Божествената Евхаристия и Божествената Литургия. Микроби не се предават по време на Божествената Евхаристия, но микроби могат да се предават по време на Божествената Литургия от човек на човек, заради контакта между тях. А Божествената Евхаристия е сърцето на Литургията.
* * *

 
Вече няколко Митрополити от Българската Патриаршия призоваха хората да не идват в храмовете на богослужения, но да си останат вкъщи. Това направиха и няколко поместни Църкви по света (Вселенска, Александрийска, Антиохийска и Йерусалимска Патриаршия; Кипърска, Еладска и Украинска Църква, че дори и Московската Патриаршия и др.). Е, значи, Борисов каза, че една част от Митрополитите в БПЦ не са отци. Той ги разпопи, размонаши, разстрига, както и почти целия клир в Православната Църква. Явно Борисов не прави разлика между Църква и храм. Явно Борисов не знае за катакомбните църкви (храмове) и за домашните църкви, като ги отхвърли и зачеркна. Еми, благодарение на катакомбните и домашните църкви, Църквата е оцеляла през първите четири века, и не само.
 
По отношение на втория момент в изказването на Борисов ни удиви поредното религиозно невежество, което се чува и от някои Архиереи и клирици: само крайно нуждаещите се да отидат в храма, тъй като те се нуждаят от Христос. Кои са тези крайно нуждаещи се? Нима тези, които няма да отидат в храма, не са крайно нуждаещи се? Кой си ти, Борисов, и кой си ти, Архиерей и клирик Y, че да решаваш кой има нужда от Христос!? Всички имаме нужда от Христос, цялото човечество има нужда от Христос, цялото творение има нужда от Христос. Съвсем друг е въпросът кой ще отиде в Царството Небесно и ще стои до Него. Точно заради такива изказвания, кои са крайно нуждаещи се и кои не, се създават ненавист и разделения между вярващите.
 
Точно по тази причина, Еладската Църква благоразумно реши: „автентичният тълкувател на Писанията и Велик Отец и Учител на нашата Църква Свети Йоан Златоуст учи: „Човек може, когато поради необходимост не ходи на Църква, да направи свой Жертвеник и да се моли на него“. Същият Свети Отец се позовава на необходимостта от кенотичната (снизхождащата – Бел. прев.) любов към ближния, дори и към страдащия, отбелязвайки следните важни неща: „Ти почиташ сегашния Жертвеник, защото прие Тялото Христово, Което е самото Тяло на Христос, но се държиш към него пренебрежително, и го гледаш с безразличие да загива. Този жертвеник можеш да го видиш издигнат навсякъде: и по тесните пътища, и на пазарите, и можеш да извършваш жертва върху него всеки път“ (Беседа 20 върху 2 Кор., ΕΠΕ Т.19, стр. 527-531). Но и новият Преподобен наш Старец Ефрем Катунакьотис (+27 февруари 1998 г.) споменава, че християнинът, който не е възможно да присъства на Божествената Литургия, може „в този час да направи своя Жертвеник, казвайки молитва“.“ А това е отеческото увещание на Свещения Синод на Еладската Църква към всички братя, членове на Църквата: „Непрестанно се молете“ във вашите домове! Направете вашия жертвеник, жертвайки по снизхождение и с любов вашето присъствие в Свещения Храм и вашето пристъпване към Божествената Евхаристия за радост на всички ваши братя, които представляват живи жертвеници на Бога.“ Тук няма деление на крайно нуждаещи се и на не чак толкова крайно нуждаещи се, на вярващи и невярващи, на митари и фарисеи и т.н.
* * *

 
В това изказване на г-н Гавриил прозират поредните скандални моменти.
 
Първо, ген. В. Мутафчийски никога не е заявявал, че Великден не е празник. Всъщност ген. Мутафчийски в своето изказване имаше предвид, че не трябва да се събираме на Великден в храмовете като на празник, т.е. да не се струпваме на тълпи типично по български.
 
Второ, защо г-н Гавриил трябва да се самоизтъква, че е монах и че е вярващ християнин, също както Борисов непрекъснато изтъква, че вярва в Бога, като понякога Го нарича „сила“ или „енергия от горе“? Когато те питат дали си християнин, тогава може да отговориш какъв си. А каква ти е вярата, само Бог знае.
 
Трето, секуларното богохулно мислене на г-н Гавриил се прояви в това, че същият вместо да заговори за Светия Апостол на любовта и на народите Павел, той ни заговори за Васил Левски. Какво общо има това, че Васил Левски е искал свободна Република (протестантско-масонски прийом), с празника Възкресение Христово. Митрополит Гавриил богохулства, наричайки акта на Левски „втори Великден“, за което трябва да му бъде наложено тежко канонично наказание, за това че той сравнява Възкресението на нашия Господ Иисус Христос и спасението на цялото човечество, с действията на един национален герой за България и терорист за Османската империя, който е искал да създаде една република, в която да живеят българи, турци, цигани и други народи с различни вероизповедания. Не сме си и помисляли, че някой духовник може да направи подобно богохулно сравнение. Човек с църковно съзнание никога не би си го помислил. Добре, че г-н Гавриил не ни каза, че Републиката е „свята“ (както твърдят московските му началници за Русия) – че това щеше да бъде върхът на сладоледа.
* * *

 
Г-н Гавриил за пореден път ни удивява, а този път и с това, че от 15 години пази великденски яйца на библиотеката си. Едното се счупило без да иска (яйцето няма как само да поиска да се счупи), а другите, въпреки че били поизсъхнали, били здрави и нито едно от тях не било развалено; и за него това също е критерий, доказателство и аргумент, че Пасха е празник.
* * *

 
Тук от Doxologia INFONEWS напълно подкрепяме журналистката Еленица Маринова от БНР, която задава коректно своите въпроси, изобличавайки предишните противоречиви изказвания на Бойко Борисов. Оказа се, че една журналистка е много по-загрижена за живота и здравето на православните християни в България, отколкото министър-председателят и Свещеният Синод на БПЦ. Тя много правилно пита: защо делите хората, защо разчитате на това хората сами да осъзнаят, че не трябва да ходят в храма по време на пандемия, тъй като всички знаем, че българският народ е известен в целия свят със своята изключителна недисциплинираност и неспазване на законите и правилата?
 
Сега г-н Борисов повиши нуждата на „благочестивите богоизбрани християни“ да бъдат в храма по време на убийствена пандемия, от „крайна нужда“ на „животоспасяваща нужда“. Бойко Борисов тегли чертата на тези, които няма да бъдат в храма. За него те са умрели. Но нека не забравяме, че Христос възкръсна от „запечатания гроб“ и влезе в Сионската Горница, където бяха се събрали учениците Му, поради „страх от иудеите“, „при заключени врата“, защото Църквата знае да служи и в катакомби, и в затвори: „А вечерта в тоя ден, първи на седмицата, когато вратата на къщата, дето се бяха събрали учениците Му, стояха заключени, поради страх от иудеите, дойде Иисус, застана посред и им казва: мир вам!“ (Йоан 20:19).
 
Г-н Гавриил стигна дотам, че да сравнява Църквата с хранителните магазини. Обаче, следвайки неговата логика, хората не могат без хранителен магазин, защото няма как да си купят храна, за да ядат и да поддържат физически своето тяло; следователно те ще умрат. Някой пишман богослов ще каже: ами те хората и без духовна храна ще умрат. Всъщност, Църквата не се затваря, хората са в Църквата, независимо, че няма да отидат в Божия храм, защото те ще се молят в своята домашна църква и оттам ще се хранят духовно (с покаяние, молитви, пост, четене на Светото Писание, на духовна литература и пр.), докато дойде времето, когато ще се причастят с Тялото и Кръвта Христови в Свещения Храм, след разхлабване на мерките.
 
Другата гнусна лъжа, която изрече г-н Гавриил, типично както са го обучавали Държавна сигурност и КГБ да лъже, да мами и да манипулира хората, е: „Знаете ли в Гърция как величаят г-н Борисов и ни казват, че трябва да сме благодарни за такъв лидер.“ Кой дава право на г-н Гавриил да намесва православния гръцки народ като пиар за Бойко Борисов, настройвайки по този начин гърците срещу нас! Изказването на г-н Гавриил беше разпространено по гръцките медии, като гръцките журналисти и богослови отричат да е имало подобно нещо от страна на гръцкия народ. Те си задават въпроса, как може Архиерей от България да използва гръцкия православен народ за пиар на българския премиер. Мнозинството от гръцкия народ е доволно от решенията на своя министър-председател г-н Кириакос Мицотакис. Г-н Гавриил знае ли защо? Защото решението на Гръцкото Правителство да ограничи достъпа на вярващите до храмовете чрез строгите правила за движение извън домовете им, а богослуженията да се отслужват при затворени врата, е съгласувано с Еладската Църква. В Гърция съществува синергия между държавата и Църквата от 199 години. Еладската Църква предлага, Правителството и съответно Парламентът облича в закон това предложение, а после Свещеният Синод го разяснява чрез свое решение, и спуска като послушание към всички членове на Църквата. Нещо, което е непознато за г-н Гавриил и г-н Борисов.
 
Свещеният Синод на БПЦ и по-конкретно г-н Гавриил и Бойко Борисов правят ли разлика между затворени храмове и богослужения при затворени врата? В Гърция храмовете не са затворени! Те са отворени. Богослужения се извършват при затворени врата. Еладската Църква призова всички вярващи да си останат вкъщи и да се молят в домашната си църква, а не една част от тях на дискриминационен признак. В бившите комунистически държави като Русия и България, държавата налага какво да прави Църквата. В Гърция 199 години има синергия между Църква и държава, без прекъсване, вкл. и при 4-годишното управление на партия Сириза, където 2/3 от нейното Правителство и депутати бяха атеисти, но катехизирани и учили вероучение. Ако сравняваме г-н Мицотакис и г-н Борисов, вторият би се почувствал като едно нищо пред първия в религиозно отношение.
 
По-нататък станахме свидетели как един Архиерей обижда питащата журналистка Еленица Маринова, начайки я „нецърковен човек“, като я обвинява в това, че тя искала да бъдат затворени храмовете. Журналистката не е искала да се затварят храмовете, а богослуженията да се провеждат при затворени врата като в Гърция и Италия. Така че препоръчваме на Митрополит Гавриил, тъй като има проблеми с възприятията, да посети филолог и психиатър, които да му обяснят как правилно да разбира значенията на думите и изразите в българския език, както и въпросите, които му се задават. А каква вяра има Еленица Маринова – може би тя има много по-голяма вяра от Митрополит Гавриил, защото тя е загрижена за здравето на ближните си, а г-н Гавриил – не. Щом нямаш любов, нищо не си!
 
Г-н Гаврииле, Вие сте абсолютно безотговорен! Тъй като ни говорите все за историята, ние знаем историята, но Ви препоръчваме да се позаинтересувате какво пише в Светото Писание и тълкуванията му, които за Вас явно са terra incognita.
 
Г-н Гаврииле, съгласни сме, че християните не могат без Божествената Литургия и без Божествената Евхаристия, но питаме тогава, какво правеха християните в ранните векове, когато бяха гонени, и тогава Бог също им изпрати изпитание, но те запазиха вярата си, молеха се в домашните си църкви, а там където имаше възможност, те служиха и се причастяваха в катакомбните църкви, и въпреки всичко небесната Църква се напълни с много обитатели – засвидетелствалите за Христа мъченици.
* * *

 
Отново питащата Еленица Маринова от БНР прояви много повече богословски познания, смирение и възпитание, отколкото Бойко Борисов. Интересното е, че такива като Борисов, Гавриил и други фанатици, русофили, суеверници и безбожници все говорят за затваряне на храмовете. Вече имат пяна на устата. Кой им е казал на тези да се затварят храмовете? Журналистката предлага варианта в Гърция – отворени храмове, но богослужения при затворени врата без присъствието на вярващи (за периода на строгите мерки), тъй като вярващите са призовани от Църквата да останат да се молят в домашните си църкви на своя жертвеник. Явно тези, които уж се притесняват от затваряне на храмовете, искат тяхното реално затваряне с катинар. Явно това е тяхната истинска цел, та затова го играят като защитници против затварянето на храмовете – нещо, което никой не е искал да се случва, но те с действията си подсказват на враговете на Църквата, какво да поискат накрая и въобще какво да правят. 
* * *

 
Явно днес на г-н Борисов му е четена лекция в Синода, за това какво значи Божествената Евхаристия. Видно е, че той нищо не е разбрал. Само е запомнил за Тялото и Кръвта Христови, които той нарича по свой начин. Но може би Архиереите не са обяснили на Борисов най-важното – че всички сме недостойни за Евхаристията. А още по-недостойни ще бъдат онези, които, като отидат в храма, ще заразят другите до тях, а в същото време ще се причастяват с Тялото и Кръвта Христови и ще си мислят колко са достойни за Него.
 
Оставаме без коментар изпразненото от съдържание заключение на Митрополит Гавриил.

 

Оказа се, че единственият богословски грамотен, благочестив човек и загрижен за ближните на този брифинг, е питащата журналистка Еленица Маринова от БНР.

* * *
Свещеният Синод на Българската Патриаршия направи голяма грешка като изпрати Ловчанския Митрополит Гавриил за свой говорител на брифинга в Министерския съвет. Ако Свещеният Синод се съгласява с всичките изказвания на Митрополит Гавриил по време на брифинга, тогава можем да кажем, че нашата поместна Църква е в състояние на под екзистенц богословския минимум от познания.
 
Слава Богу, че Бог допусна да ни сполети тази пандемия, защото изпъкнаха фарисеите в Църквата, които се оказаха храмопоклонници, вместо да залюбят ближния и Бога.
 
Тъй като ние сме изправени пред един невидим враг и пред една невидима война, от Doxologia INFONEWS считаме, че Българската Патриаршия трябва да защити своето паство като грижовна майка, а не да защитава само шепа фанатици. Коронавирусът е едно изпитание за всички нас, за нашата вяра, за нашата надежда във Възкресението, за нашата любов към ближния. Коронавирусът не убива само телесно хората по света, но и убива духовно тези, които не изпитват любов към ближния, пречупвайки вярата в Бога през собствения си мироглед, а не според смисъла на Светото Писание и тълкуванията му от Светите Отци.

 

От Doxologia INFONEWS завършваме нашия скромен и непретенциозен анализ със Закона на любовта:

 
„Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“ (Мат. 22:37-40). „Възлюби Господа Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа и с всичкия си разум, и с всичката си сила… възлюби ближния си като себе си.“ (Марк. 12:28-34).
 
„Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.“ (Йоан. 13:34-35).
 
„Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм.“ (1Кор. 13:1-2).
 
„Не дължете никому нищо, освен взаимна любов; защото, който люби другиго, изпълнил е закона. Любовта не прави зло на ближния; и тъй, любовта е изпълнение на закона.“ (Рим. 13:8, 10).
 
„Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Ин. 15:12-13). „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан. 13:35). Виж също: Мат. 5:42-48.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal