Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » НЕДОПУСТИМО: Въпреки инструкциите на Московския Патриарх Кирил, в РПЦ продължават да нарушават карантината

НЕДОПУСТИМО: Въпреки инструкциите на Московския Патриарх Кирил, в РПЦ продължават да нарушават карантината


Превод: Соня Димитрова

Въпреки неотдавнашния указ на Московския патриарх Кирил (Гундяев) за въздържане от посещение на храмове, по примера на св. Мария Египетска, в самия ден на стоенето на Мария (специална служба, когато се чете пълният покаен канон на св. Андрей Критски и житието на св. Мария) в някои манастири и епархии грубо пренебрегнаха разпореждането на главата на Руската православна църква. На богослужението присъстваха повече от 10 миряни.

Например в Троице-Сергиевата Лавра, Московския Покровски Серафимо-Дивеевски манастир присъстваха много енориаши, сред които и деца, без никакви средства за предпазване, но със забрадки на главата.

Ще припомним, че в неделя, 1 април, Патриарх Кирил в своята проповед призовава вярващите от РПЦ да се «въздържат от посещение на храмовете», докато «не получат специална Патриаршеска благословия». Главата на РПЦ също нареди на вярващите да не слушат «никакви други проповеди, включително и тези, идващи от неразумни свещенослужители», а да слушат и да правят само това, което «Патриархът е казал». Енориашите и духовенството обаче не послушаха това, което им каза Патриархът. Може би указите на патриарха на РПЦ се отнасят само за него, тъй като той наистина извърши богослужението в празния Храм на Христос Спасител в Москва.

В същото време Гундяев подчерта, че «Църквата призовава … стриктно да се спазват всички разпоредби, които идват от санитарните власти в Русия». Снимките обаче показват грубо нарушение на разпоредбите на «санитарните власти в Русия».


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal