Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Навпактският Митрополит Йеротей: Не е имало сериозни случаи на нарушаване на мерките в храмовете в Гърция

Навпактският Митрополит Йеротей: Не е имало сериозни случаи на нарушаване на мерките в храмовете в Гърция


Превод: Йордан Георгиев

На Велики Четвъртък, 16 април, Високопреосвещеният Митрополит на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей (Влахос), като говорител на Еладската Църква по въпросите за пандемията от коронавируса (Covid-19), говори за последен път преди Пасха чрез директна връзка по държавната телевизия ΕΡΤ1.

Запитан за Божественото Причащение, той заяви следното:


«Посланието на Свещения Синод е ясно и трябва да го чуят нашите Йереи, да го чуят и вярващите, да го чуят и другите, които по идеологически принципи има някои изкривявания и имат различни проблеми с Църквата и с Тайнството Евхаристия.

Ние се изключително ясни: държим на нашата традиция, държим на догматиката на Църквата, т.е. че не може да съществува Църква без Божествена Евхаристия и не може да съществува Божествена Евхаристия без Божествено Причащение. Ако някой го отмени това или ако се разколебае, тогава подкопава (саботира) цялата система на Църквата, за която Христос се пожертва, разпна на Кръст и Възкръсна.

Свещеният Синод на Еладската Църква го каза, че е направил разграничението: едно е Божественото Причащение, което е Тялото и Кръвта на Христос, чрез което нито се предават вируси, нито микроби, е едно Тайнство.

Съвсем друг е въпросът за общуването и събирането, за които сме взели мерки. Защото и ние не искаме вирусът да се разпространи.

Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним го каза изключително ясно».

Митрополит Йеротей беше запитан също и за вероятните случаи на събирания в храмовете, заявявайки, че няма сериозни инциденти. Той заяви, че «има 9 – 10 000 Йереи, 80 Митрополити и не само сега, но и през целия период на Великата Четиридесетница нищо такова не е забелязано. Дори тези инциденти, които скоро бяха забелязани, бяха леко преувеличени».

Източник: Ορθοδοξία INFO

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal