Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Московският Патриарх аргоса Протодякон Андрей Кураев

Московският Патриарх аргоса Протодякон Андрей Кураев


Превод: Соня Димитрова

Московският Патриарх Кирил наложи аргос на Протодякон Андрей Кураев. За това съобщава Meduza.

В указа на Предстоятеля на Руската Църква се казва, че решението е взето във връзка с публичните оскърбления към паметта на настоятеля на Богоявленския Катедрален Събор в Москва Протойерей Александър Агейкин.

«И също така, като вземем предвид вашите предишни действия, за които постъпиха оплаквания при мен» – заявява Патриарх Кирил.

Аргосът ще остане в сила докато Епархийският църковен съд не вземе решение относно действията на Протодякона.

Протодяконът каза пред Мeduza: «За мен днес се случи много по-важно събитие – почина моят изповедник Протойерей Георги Бреев, светъл човек, който повлия на много свещенослужители в Москва. Сега мисля за това».

Причината за наложеното запрещение на Протодякон Андрей Кураев е коментарът му за смъртта на Протойерей Александър Агейкин в LiveJournal.

Тогава Протодяконът написа следното:

Агейкин

Първата смърт сред московските духовници. В болницата в Лапино почина Протойерей Александър Агейкин, настоятел на Елоховския Катедрален Събор.

За този персонаж можете да се прочете по тага. В паметта ми този недопротопрезвитер ще остане като тъп кариерист, направил кариера в сферата на VIP услугите.

(«Недопротопрезвитер»: за да разберете това, трябва да знаете, че в продължение на половин век настоятелят именно на Елоховския Събор беше единственият «протопрезвитер» в РПЦ. Агейкин е първият, който получи там настоятелство, но не успя да получи към него дадения титул. Но това абсолютно нищо не говори за него, а само за дребните реформи на Патриарх Кирил).

 А аз обърнах вниманието на семинаристите, че епидемията ще освободи много места.

* * *

Той успя да внесе своята част в епидемията на безстрашие: https://youtu.be/zFyQMSrx4Nw

«През вековете Църквата натрупа богат опит в борбата с епидемиите. Епидемията от черната смърт – чумата беше спряна с молитва» (3-50)

* * *

«Отец Андрей. Може би си спомняте за един семинарист … аз бях една година клисар в Елохово. Видях и чух различни неща. Има известна истина във вашата публикация за Агейкин. Но, например, той ми помогна да премина педагогична практика в … Затова аз подкрепям и вашата истина, но в същото време в него имаше все пак нещо добро и хуманно. Православните фрийкове, които плюят срещу вас, не разбират вътрешността на църковния живот, но не цялата вътрешност е мръсна. Църква на атеистите, хомосексуалистите и кариеристите, които продават всичко и всички. Успех във Вашата работа. Винаги ви чета, но се страхувам, че днес е нереално да оцелееш в РПЦ без вреда за психиката и без да се превърнеш в ужасен циник. Честит Великден! Христос воскресе!»

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal