Митрополитът на Стаги и Метеора г-н Теоклит: Отваряме нашите църкви и нека дойдат да ни търсят сметка | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев
От днес отваряме нашите църкви (храмове) и сме тук, така че, който иска нека дойде да ни потърси сметка“, отбеляза в своята проповед Високопреосвещеният Митрополит на Стагон и Метеора г-н Теоклит на 26 април 2020 г. в своята проповед на Томина Неделя.
Във връзка със съботния „подвижен концерт“ на Алкистис Протопсалти в кварталите на Атина, той заговори за двойни мерки и двойни стандарти.
Тези дни имахме послушание към държавата за сигурността на всички нас и спазвахме мерките. Бяхме затворени в нашите храмове, изключихме мегафоните, запечатахме църквите, спряхме биенето на камбаните и т.н. Обаче, вчера видяхме тези, които коват законите, на първо място и добрият министър-председател да се блъскат заедно със сътрудниците му и много други, за да чуят един бродещ концерт“, добави Митрополитът на Стагон г-н Теоклит.
Решиха да поставят на платформа една певица и като цигани да обиколят шумно целия град Атина за да пеят, да танцуват и така да подкрепят всички хора“, заяви Митрополитът на Стагон.
Без мерките за сигурност, без отстоянията и т.н. Не бива да има двойни мерки и двойни стандарти. Затова и ние от днес отваряме нашите църкви и сме тук, така че, който иска да дойде да ни потърси сметка“, допълни Негово Високопреосвещенство.
Важно е да се отбележи, че Митрополитът на Стагон и Метеора г-н Теоклит е един умерените членове на Йерархията, които преобладават в нея. Той е човек на премерената приказка и никога не е коментирал текущите събития и процеси в страната. Той е изключително грамотен богослов и никога не е бил привърженик на фанатични и скандални изказвания от една на един клирик.
В края на своята проповед г-н Теоклит подчерта: „Плащениците и Литиите със Светите Икони не ги пуснаха, така че и ние ще направим същото“, продължавайки „и вратите ще отворим, мегафоните ще включим и камбаните ще забием“.
Тук може да чуете част от неговата проповед във връзка с „подвижния концерт“:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal