Начало » Новини » Светът » Министърът на вероизповеданията на Гърция г-жа Ники Керамеос: Божествената Евхаристия е верови въпрос | VIDEO

Министърът на вероизповеданията на Гърция г-жа Ники Керамеос: Божествената Евхаристия е верови въпрос | VIDEO

 
Превод: Йордан Георгиев
 
Днес на 30 април 2020 г. министърът на образованието и вероизповеданията на Гърция г-жа Ники Керамеос участва в предаването по TV ΣΚΑΪ „Σήμερα (Днес)“ във връзка с отварянето на Свещените Храмове и Свещените Обители за вярващите и тяхното съучастие в Божествената Литургия и останалите Свещени Служби.
 

 
Г-жа Ники Керамеос заяви по отношение на маската в Храмовете: „Вече е възникнала необходимостта за употребата на маска, защото там има уязвими групи. Съветите на специалистите са да носят маски“.
 
Министърът на вероизповеданията беше запитана от водещия на предаването за Божественото Причащение, за което тя отговори: „Какво да кажем за това г-н Иконому? Разбирате ли, че ние не навлизаме по въпросите на вярата… Позволете ми да отговоря, г-н Иконому… Специалистите са поставили начините за предаване на вируса, а тези начини включват и слюнката“, т.е. Божественото Причащение е изключено дори от научна гледна точка за начин, по който се предава този вирус.
 
На друго място, г-жа Керамеос добави: „Църквата е поддържала една изключително отговорна позиция през целия този период и това не беше лесно, както и за Пасха. Преживяхме труден период. В действителност, Църквата и като цяло вярващите показаха една изключително отговорна позиция. Благодарим и страшно много затова“.

Очакват се да бъдат издадени подробните указания относно мерките за предпазване и защита във всички места за почитание (църкви, джамии, синагоги и др. – Бел. прев.), понеже не говорим само за Църквата, имаме и други вероизповедания и други догми. Да подчертаем това, че всички мерки определено са в сила за всички религии и всички догми“, подчерта накрая г-жа Керамеос.
 
 
 
Г-жа Керамеос участва в предаването „Σήμερα“ преди Свещеният Синод да излезе с официална позиция по тези въпроси под формата на решение. Но видно от нейните думи, тя е запозната с позицията на Синода и съответното решение, за което предварително благодари на Църквата. Това показва един пример за пълна симфония и синергия между Държавата и Църквата в това да опазят заедно живота и здравето на вярващите, спазвайки едновременно всички изисквания на специалистите по инфекциозни болести и вирусология,  Божествените и Свещените Канони, както и вековната традиция на Църквата, без да се изпада в крайности.{„type“:“block“,“srcIndex“:1,“srcClientId“:“a1c68ac3-f0ad-4337-a128-985f585da356″,“srcRootClientId“:““}
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal