Медиците от Одеска област се оплакват от РПЦвУ, че им пречи да се борят с коронавируса


Превод: Соня Димитрова

Свещенослужителите на РПЦвУ пречат на провеждането на санитарно-епидемиологични разследвания на случаи на коронавирусна инфекция сред клира и вярващите, заяви главният лекар на Одеския областен център за социално значими болести Свитлана Йесипенко.

Според нея епидемиолозите непрекъснато се сблъскват с укриване или изопачаване на информацията, съобщава «5 Канал».

«Изведнъж тези хора «спират» да работят в църквите, да посещават тези църкви, така че не можем да идентифицираме кръга от контактни лица и да предприемем всички антиепидемични мерки», – отбеляза тя.

По-рано стана известно, че е установен коронавирус в обитателка на Свято-Възкресенската Теплодарска обител на РПЦвУ в Одеска област. Тя е работила в пангара и е имала редовни контакти с хора. Представителят на РПЦвУ Диодор не само се е отрекъл от жената, която лежи в болница, но и обидил болната, като заявил, че тя имала «проблеми с главата».

Нещо подобно става и в Подилск (Одеска област). Там се разболяват свещеникът, който служи в местния събор, и тъщата му. В същото време църковното началство съобщава на епидемиолозите, че мъжът служил на съвсем различно място – някъде в Знамянка, Иванивски район. Това силно затруднява установяването на кръга от лица, които са контактували с носителя на вируса.

Според Йесипенко именно в храмовете на Московската патриаршия правилата на карантината най-често се нарушават, някои свещеници дори призовават да се игнорират.

Медицинските работници и местната власт призовават вярващите да останат вкъщи за Великден и да гледат богослуженията онлайн.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal