Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Ловчанският Митрополит Гавриил НЕ СПАЗВА разпоредбите на Правителството, Националния щаб и Свещения Синод на Българската Патриаршия

Ловчанският Митрополит Гавриил НЕ СПАЗВА разпоредбите на Правителството, Националния щаб и Свещения Синод на Българската Патриаршия


Автор: Doxologia INFONEWS

Снимките са от 12 април 2020 г., празникът Цветница в Катедралния Храм на Светите Кирил и Методий в Ловчанска Митрополия. Богослужението е отслужено от Ловчанския Митрополит Гавриил.

В храма не се спазва абсолютно никакво отстояние между хората, и по-конкретно между шестте деца, които чакат наредени на опашката за причастие. Тук не става въпрос за причастяването, а за това, че тези, които са се наредили да се причастяват, не спазват никаква дистанция.Същият Митрополит на 09 април 2020 г., на брифинга в Министерския съвет заяви: „Всичко, което можем правим. В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите. Слагаме отвънка изтривалка напоена с дезинфектант. Маски също ние имаме в окръжното предишното, че хората в храма, освен духовенството, защото не може духовникът да служи с маска, но имаме още в предишното окръжно в една от точките: хората, богомолците в храма да бъдат с маски, и да са на разстояние такова, каквото е необходимо, за да запазим тази безопасната дистанция; за да се опазим от упреци най-първо ще кажа. Аз лично ако ме питате мене, не вярвам, че в храма може да се предаде зараза. Но аз правя всичко възможно, да няма никой, който да ни упрекне, че ние не изпълняваме. И ще го правя.

Точка VII от Окръжното писмо на Свещения Синод на Българската Патриаршия от 30 март 2020, прот. № 2гласи: „Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти), миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

Е, за пореден път се оказа, че Ловчанският Митрополит Гавриил лъже и мами! Той не спазва разпоредбите на Правителството на Република България, Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България и Свещения Синод на Българската Патриаршия.

Към Прокуратурата: Нима Ловчанският Митрополит е над закона? Защо всички граждани, които нарушат Закона за извънредното положение и Наредбата на здравния министър, биват арестувани и глобявани, а Ловчанският Митрополит си прави каквото си поиска?

От Doxologia INFONEWS питаме: Едната част от Митрополитите на Свещения Синод на Българската Патриаршия подиграват ли се с нас!? Свещеният Синод и по-конкретно г-н Гавриил имат ли някакво чувство за отговорност по отношение здравето на тези хора (няма да ги наричаме „шепа фанатици“), които, въпреки призивите на държавата и на другата част от Митрополитите, все пак са решили да отидат в храма, че и децата си са взели със себе си.

Видно е на снимките, че децата не спазват никакво отстояние, без маски са, зад тях стои жена също без маска. На друга снимка от същото богослужение се виждат и други хора, които са един до друг, някои без маски.

По информация на достоверни източници на Doxologia INFONEWS, на това богослужение в същия храм в Ловеч са раздавани върбови клонки от протойерей Михаил Ковачев и йерей Любомир Казашки с разрешението и благословението на Митрополит Гавриил, буквално пред неговите очи, като вярващите са предупредени да си мълчат и да не снимат. Само че честни вярващи християни от Ловеч, които са присъствали на това богослужение, ни уведомиха за този позорен акт.

Ако свещеник от друга Митрополия си позволи това, сигурно ще бъде наказан, но ако един Митрополит наруши тази забрана, няма ли да бъде наказан?!

Самият г-н Гавриил нарушава това, върху което сам се е подписал, и е заявил с името си, с честта си и с достойнството си, че той едва ли не гарантира, че мерките ще се спазват. Уви, той самият не ги спази, че дори ги и погази.

За сравнение: 

На 12 април 2020 г., богослужението в Катедралния Храм на Света Троица в Свещената Митрополия на Русе – не само, че хората са с маски и спазват нужната дистанция, но и самият иподякон, който помага на Русенския Митрополит Наум, държейки таблата с анафората, също е с маска.

В Свещената Варненска Митрополия пък, на богослужението от 12 април 2020 г. в Митрополитския Храм „Успение Богородично“ във Варна, не само, че иподяконите са с маски и с ръкавици, но дори и свещениците, и самият Митрополит Йоан е с маска и с ръкавици.


От снимките на богослужението на 12 април 2020 г., отслужено от Старозагорския Митрополит Киприан в Катедралния Храм на Свети Николай в Стара Загора, се вижда това, че свещенослужители и църковнослужители са с маски, всички миряни в Храма са с маски и спазват дистанция.
В Свещената Пловдивска Митрополия, на 12 април 2020 г., богослужението за празника Цветница е отслужено от Пловдивския Митрополит Николай в Митрополитския Храм на Света Великомъченица Марина. В двора на храма е инсталирана голяма видео стена, за да могат миряните безопасно да гледат богослужението отвън; столове са наредени през почти два метра един от друг. Вътре в самия храм хората са съвсем малко, всички са с маски и спазват нужната дистанция. В двора на храма (Митрополията) се влиза през централния вход, и се излиза през северния, за да не се сблъскват двата потока на влизащи и на излизащи хора. Пред входа на храма се раздават пакети със спирт и марли за дезинфекция, а пред входа на близкия Катедрален Храм „Успение Богородично“ е поставена кошница с маски, които хората да си слагат преди да влязат в самия храм.

Е, значи може едни да спазват, а други да не спазват. Оказва се, че тези, които най-много ореваха да не се затваряли храмовете на Българската Църква, те най-много не спазват разпоредбите.

Даваме пример с министъра на здравеопазването в Израел, който е от крайната фанатична секта на ортодоксалните евреи. Той беше издал много строга заповед, с която буквално забранява събирането на еврейските синагоги, за което неговите събратя по фанатизъм го осъдиха, а той призова полицията да ги глобяват. След време самият той беше хванат, че се моли със съпругата му в синагогата и беше глобен за това. След няколко дена се оказа, че е заразен с коронавирус. И накрая беше уволнен като министър на здравеопазването, тъй като е уронил авторитета на Правителството и с поведението си е разколебал много хора да не спазват мерките. Сега се води разследване за неговите действия.

Призоваваме Свещения Синод на Българската Патриаршия да реагира по отношение поведението на Ловчанския Митрополит Гавриил и да му наложи най-строгото наказание. Това не му е първото провинение. Неговите провинения стават системни!

В противен случай Прокуратурата на Република България ще бъде сезирана за действията на Митрополит Гавриил и на неговите клирици от Храма на Светите Кирил и Методий – свещеник Михаил Ковачев и свещеник Любомир Казашки, които са дейни съучастници в нарушението на своя Архиерей.

Митрополит Гавриил и неговите клирици трябва да бъдат канонично наказани за безотговорното си и нехайно поведение, тъй като по този начин застрашават здравето и живота на паството на Ловчанска Митрополия, както и на всички останали хора.

Ако един ден храмовете в България се превърнат в огнища на коронавирус, тези Митрополити и клирици, които не са спазвали и не спазват разпоредбите на здравните власти, като по този начин вървят срещу Бога, срещу Църквата, срещу властта и срещу борбата за опазване здравето на хората, те трябва да си подадат оставките като служители на Православната Църква в България.

Защото Православието и Православната Църква са причина за живот, а не за смърт!Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal