Начало » Новини » Мнения » Кой е каноничният игумен на Атонската Обител Есфигмен?

Кой е каноничният игумен на Атонската Обител Есфигмен?


Автор: Архимандрит Никанор, Игумен на Църногорската Свещена Обител на Светите Козма и Дамян

През септември 2019 г. един от игумените на 20-те управляващи монастири на Света гора  беше на посещение в България и възглави празничното бдение в чест на преп. Силуан Атонски в Църногорския монастир, Софийска епархия. Значимостта на това събитие може да се оцени лесно като се отворят новинарските архиви и се види кога за последен път е имало такова съслужение. Гостът имаше среща с  българския Патриарх Неофит  и представи своята  първа книга – сборник с проповеди, издадена на български език. Става дума  за негово високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на свещената царска, патриаршеска и ставропигиална обител Есфигмен.   В една  немалка част от вярващите българи обаче възникна недоумение, защото в  техните представи игуменът на Есфигменския монастир се казва Методий.  

Каква е причината монастирът Есфигмен наглед да има двама игумени?

От 1967 г. до 1974 г. в Гърция съществува военна диктатура, която налага и съответен режим на Еладската църква. Това става причина групите от старокалендарци, които се сформират след смяната на календара през 1924 г., да започнат да се опасяват, че политическото положение в страната ще наложи подобен режим и на техните организации. Така те пожелават да поставят своята дейност под зависимостта на такава църковна формация, която да не е към юрисдикцията на Еладската църква.  Поради което започват да правят опити да завладеят някои от монастирите на Света Гора Атон, които – както е известно – са придобили статут на самоуправление и зависят от Вселенската патриаршия, а не от Атинската архиепископия (Еладската църква). За осъществяването на тези свои цели те се възползват  от съществуващото недоволство в Света Гора спрямо отварянето към Запада и Католическата църква, от страна на Вселенската патриаршия, което по причина на липсата на информация и на различните манипулативни трактовки, е счетено от мнозина за предателство на вярата.

Това дава повод за опита на старокалендарниците да завладеят Света Гора. Този опит в по-голямата си част се оказва неуспешен, с изключение на монастира Есфигмен. Там, поради големия недоимък и съществуващи през 1972 г. нужди, някои фанатични расоносци и миряни успяват да се задържат и да сформират група, която със заплахи и побои над старите отци откъсва монастира и от останалите монастири, и от Свещения Кинотис, като започва да има отношения с разколнически (схизматични) групи от старокалендарци.

Впоследствие събитията се развиват по следния начин:

1972. Монастирът прекъсва административно и църковно общение с останалите деветнадесет монастира и със Свещения Кинотис.
1974 г. Тогавашният игумен Атанасий (болен от рак в последен стадий) бива низвергнат от сана на свещенството, заедно с други трима монаси, от страна на Патриаршията, а от страна на Свещения Кинотис, му е наложено наказанието за извеждане от Света Гора. Той самият не приема тези нареждания. Продължава да се държи като „игумен”, с даване на нареждания и извършване свещенодействия, като в същото време бива ръководен и наставляван от старокалендарците.
1975. Настъпва кончината на Атанасий. Нов „игумен“ е Евтимий, който никога не е бил въдворяван и утвърждаван от Свещения Кинотис. Оттук насетне административните органи на монастира действат напълно незаконно, без одобрението или надзора на Св. Кинотис и Патриаршията. Започва период на още по-сурова самоизолация и безконтролно управление на монастира. Св. Кинотис многократно полага усилия да бъде преодолян разривът, но единственото, с което се сблъсква, е непримиримост и фанатизъм, който оттогава се изразява в изписания по стените на монастира лозунг: „Православие или смърт“. Монастирското „братство“ от самото начало се манипулира от една определена част от „Църквите на И.П.Х.“ (разколнически формации от самообявили се за „истински православни християни – И.П.Х.”), откъдето приема ръкоположения и осигурява прикритие на множество техни пропагандни, икономически и други дейности.
1994. Св. Кинотис назначава Комисия за преговори с монастира, за да се изнамери решение.
1999. Настъпва кончината на Евтимий. Нов „игумен“ е Методий, който е с антиканонично ръкоположение от самообявилия се за „Архиепископ“ на И.П.Х. Авксентий. Методий никога не е въдворяван и утвърждаван от Свещения Кинотис. Монастирът навлиза в трагическа фаза на фанатизъм, с прекръщавания и повторни миропомазания над идващи от каноничната Църква, а още и с невероятни изявления, от една страна на това, че „ще поставят фитила в експлозивите… и ще се самозапалят… (бюлетин „Православен наблюдател”, Ἑλληνορθόδοξο παρατηρητήριο, 29.11.2002 ), а от друга, заявяват в писмо към Свещения Кинотис, че „ние ще им направим това, което Бен Ладен направи на американците“ (Писмо 15 от 28.11.2002 г.). Едновременно с това започва една отявлена пропаганда срещу Света Гора и Вселенската патриаршия, като се упражнява усилен прозелитизъм, с цел – присъединяване на членове в редиците на Църквата на И.П.Х. През същия период Методий и неговото обкръжение изолират монастира от властите на Гръцката държава и от Свещения Кинотис и не допускат никакво упражняване на правомощията на държавните служби и на Свещения Кинотис.
2002. Вследствие на продължаващата критична ситуация, преди да се изпадне в ужасна безизходица и съответно в рискованост поради нея, Свещеният Кинотис след полагане на безплодни опити години наред и на провеждането на най-малко 17 срещи между специалната Комисия на св. Кинотис и Методий, пристъпва към това да прикани за един последен разговор всички от монастира, един по един, за изслушването им във връзка с възстановяването на каноничността и законността, съгласно Конституцията на Гърция и Устава на Света Гора. Но на този разговор провокативно се отказва. След което Светият Синод на Вселенската патриаршия обявява окупаторите на монастира за разколници (схизматици). Имайки предвид всичко гореизброено, както и решението на Патриаршията, Св. Кинотис взима решение за извеждането от Света Гора на всички окупатори на монастира и възлага на държавния управител на Атон изпълнението на решението. Окупаторите се обръщат към Върховния съд с искане за отмяна. Свещеният Кинотис, в очакване на решението, не пристъпва към извеждането, спазвайки гръцкото правосъдие.
2005. Исканията за анулиране на решението в крайна сметка се отхвърлят от Върховния съд, в резултат на което в монастира няма повече регистрирани монаси. След което Св. Кинотис кани Патриаршеска екзархия (трима митрополити) от Вселенската патриаршия и провежда Двоен Синаксис (църковно събрание) с всички игумени и представители на монастирите на Света Гора. На него за игумен и братство на монастира са посочени архимандрит Хрисостом и неговото братство.

Междувременно, докато текат съдебната процедура и обжалванията, отец Методий започва в спешен порядък да продава монастирските имоти извън Атон на свои приближени и на подставени лица, които на свой ред ги препродават и т.н., така че развалянето на тези сделки да стане почти невъзможно. Тъй като в негови ръце е цялата монастирска документация и архив,  за светогорската управа се оказва невъзможно да проследи мащаба на тези злоупотреби. Само един пример. Владените от един малък атински монастир – метох на Есфигмен,  138 на брой поземлени имота в околностите на гръцката столица, се оказват до един продадени, преминали през няколко купувачи, застроени и жилищата също продадени на млади многодетни семейства.  Съдът е признал всички тези сделки за нищожни, но по етични съображения това имущество се оказва завинаги загубено за Есфигмен.

През 2005 г. Върховният съд на Гърция се произнася окончателно, че решението на Кинотиса, Вселенската патриаршия и гръцката държава е правилно и законосъобразно и разколниците трябва да напуснат Света гора. Изненадващо, противно на дотогавашните си твърдения, отец Методий заявява, че решението на някакъв си светски съд не го касае и той няма да се съобрази с него. Тогава излъганата светогорска управа на основание Устава на Света гора пристъпва към утвърждаване на нов, законен и каноничен игумен на монастира Есфигмен.

Трябва да се има предвид, че съгласно Устава на Света гора всеки един нов игумен трябва: (а) да бъде избран от братството, (б) да бъде утвърден от св.Кинотис и (в) да бъде интронизиран на специална церемония лично от игумена на Великата Лавра.

Отец Методий не отговаря на нито едно от тези законови и канонични изисквания, тъй като, както спомнехме вече, той става игумен по завещание, а не по избор на братството.

През 2005 г. с послушанието да поеме задълженията на каноничен есфигменски игумен е натоварен старецът на карейската келия „Благовещение на Пресвета Богородица“ архимандрит Хризостом (Кацулиерис).  Това действие на свегогорската управа не е нещо ново и нечувано, тъй като съществува практика в светогорски монастири със застаряло и немощно братство, неспособно да се грижи за обителта си, да бъдат изпращани отвън нови игумени с техните братства. Такъв е случаят с Дохиар, Ксенофонот, Ватопед, Ксиропотам, Каракал, Филотей, Костамонит и др.

Това  щеше да стане и с „нашия“ Зографски монастир, ако българската Църква и българската държава не бяха успели да вземат навреме адекватни мерки. 

Каноничното есфигменско братство, което някои неправилно наричат „новият Есфигмен“  (защото няма „нов“ и „стар“ Есфигмен, а има каноничен Есфигмен и разколници), обитава представителството (конака) на монастира в Карея. Част от сградата обаче все още остава в ръцете на разколниците, които са я занемарили до такава степен, че на посетителите разделената на две постройка навява асоциации със Северна и Южна Корея. Само един поглед към нея е достатъчен, за да разберем колко точно е това сравнение. 

През 2013 г. архимандрит Хризостом се упокоява в Господа и на негово място е избран, утвърден и интронизиран новият игумен на св. обител архимандрит Вартоломей (Газетас).  За съжаление поради конюнктурни политически съображения и до ден-днешен гръцката държава отлага да изпълни задълженията си и да въдвори разколниците извън Света гора. Вселенската патриаршия не престава  да  напомня и да изисква братството на монастира да поеме грижите и стопанисването на монастирския комплекс, който се намира в североизточния край на полуострова. Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal