Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Киевският Митрополит Епифаний: Не се знае дали тази година ще имаме Благодатен огън

Киевският Митрополит Епифаний: Не се знае дали тази година ще имаме Благодатен огън


Превод: Соня Димитрова

Православната Църква в Украйна може да не получи Благодатен огън тази година. Това съобщи Предстоятелят на ПЦУ Киевски Митрополит г-н г-н Епифаний в интервю за Радіо Свобода.

«Вече се е формирала такава благочестива традиция, че всяка година докарват Благодатен огън от Храма на Възкресение Христово, от Кувуклия, Гроб Господен, който слиза всяка година по време на богослужението на Велика събота. Не е известно тази година дали ще имаме Благодатен огън. Имаше някои предложения, но ние не настоявахме за това.» – заяви Предстоятелят в ефира на програмата «Суботнє інтерв’ю».


Според него е имало предложения да се наеме чартър.

«Но аз съм по-склонен парите, които ще се дадат за самолета, да се използват за закупуването на съответните лекарства или за средства за защита за лекарите. Така че, не съм сигурен, че ще докараме Благодатен огън. Но може би по някакъв начин ще има за всички Църкви, защото, когато разговаряхме с държавата и с полицията, ние казвахме, че ако го направим, тогава трябва да го направим всичко заедно. Тоест да се докара Благодатен огън за всички църкви или изобщо да не се докарва в този толкова труден момент през тази година» – каза още Митрополит Епифаний.

По-рано посолството на Израел в Украйна съобщи, че заради коронавируса тази година слизането на Благодатния огън в Йерусалим ще се проведе без присъствието на поклонници и при ограничен брой участници.


Източник: Радіо Свобода

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal