Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Патриаршия на Йерусалим » Израелският съд спря прехвърлянето на Александровското подворие на Русия

Израелският съд спря прехвърлянето на Александровското подворие на Русия


Превод: Соня Димитрова

Окръжният съд в Йерусалим наложи забрана върху прехвърлянето на правата за собственост на Александровското подворие (Александровската странноприемница – бел.прев) на Русия.

Това съобщи на 8 април изданието «Известия», позовавайки се на The Marker.

Съдията на окръжния съд в Йерусалим Авигдор Дорот издаде временно указание на съда, с което забранява предаването на Александровското подворие в Йерусалим до вземането на окончателно решение по въпроса.
Според израелски журналисти искът срещу Израел, Русия и инспектора по регистрация на недвижими имоти в Израел е бил подаден от Православното дружество «Света земя», регистрирано в Мюнхен.

Адвокатите на ищеца са убедени, че в началото на 90-те съдилищата на Израел и Ню Йорк са признали техния клиент за собственик на Александровското подворие, а сега държавата няма право да прехвърля обекта на Руската федерация.

Ще припомним, че в края на декември 2019 г. беше подписан документ от Службата за регистрация на права върху недвижими имоти и поземлени имоти. Информацията за съгласието на Израел да прехвърли подворието на Русия в замяна на освобождаването на израелска гражданка се появи през януари.

Александровското подворие е единственият обект, който се намира в чертите на Стария град на Йерусалим, близо до мястото на разпятието, погребението и възкресението на Христос. Руснаците твърдят, че са закупили този обект още през 19 век. Преди пет години руският премиер Дмитрий Медведев разпореди юридически да се оформят всички права на Русия върху Александровското подворие и църквата «Свети Александър Невски» в Йерусалим.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal