Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: Семинарист разказва за карантината в Киево-Печерската Лавра. Какво се случва там!?

ЕКСКЛУЗИВНО: Семинарист разказва за карантината в Киево-Печерската Лавра. Какво се случва там!?

Превод: Соня Димитрова
Към 14 април 2020 г. в Киево-Печерската Лавра са установени 95 болни с коронавирус. Това съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Сред болните има студенти от Киевската духовна академия и семинария (КДАиС). Това е учебно заведение на РПЦвУ, разположено на територията на Киево-Печерската Лавра, в което се подготвят и обучават свещеници, преподаватели по богословие и религиозни учени.
Въпреки че учебните заведения в Киев бяха затворени под карантина на 12 март 2020 г., и до днес на територията на Киево-Печерската лавра има студенти. Както обясниха в Духовната академия, след обявяването на карантината на територията на Лаврата са останали студентите, които пеят в хора и помагат за извършването на богослуженията в храмовете на територията на манастира. А също и тези, които поради различни причини не са поискали да си отидат вкъщи и са решили да останат в общежитието.
Ректорът на Духовната академия Силвестър Стойчев съобщи на страницата си във Фейсбук, че към 14 април един учител и един студент от Киевската духовна семинария са хоспитализирани (според информацията на киевския кмет хоспитализирани са били двама студенти – бел. прев.). Ректорът на КДАиС не съобщава други подробности за здравето на студентите, но казва, че е на разположение за въпроси на пресата.
Според информация на Радио Свобода, най-малко 15 студенти-семинаристи, които понастоящем пребивават на територията на Киево-Печерската лавра, са се заразили с коронавирусна инфекция.Журналистите на Радио Свобода разговаряха с няколко студенти от Киевската духовна академия и семинария. Един от тях даде задълбочено интервю при условие, че остане анонимен. Публикуваме почти целите му отговори, с изключение на личната информация и детайлите, които могат да насочат към нея.
– Защо не се прибрахте, след като в страната беше обявена карантина?
– Не заминах за вкъщи заради послушанието ми (безплатна работа – ред.). Казаха ми да остана, защото няма кой да върши послушанието. Когато вече и аз, и някои студенти помолихме да се приберем вкъщи, ни казаха: «Взимайте си документите и можете да си отивате, и да не идвате повече. А ако оставате за послушанието, оставайте».
Някои студенти се прибраха вкъщи, а други останаха, защото просто не искаха да бъдат изгонени от семинарията заради послушанието си. Когато семинаристите започнаха да се разболяват, на един от тях, който имаше температура и се прояви COVID-19, му беше казано, че може да се прибере вкъщи, но ако иска да остане, трябва да напише молба, че остава по собствено желание.
– Кой конкретно ви караше да останете и казваше, че ако не искате, можете да си прибирате документите?
– Това бяха хора като архимандрит Досифей (благочинния на академичната църква на КДАиС – ред.), Той постоянно тичаше там, викаше на всички, имаше много такива преподаватели, просто не мога да кажа със сигурност, защото в най-голяма степен го правеше само архимандрит Досифей.
Имаме един сирак (сред студентите в семинарията), който е с коронавирус. Тогава му казаха: «Отивай да си събереш чантата и се прибирай вкъщи». Но той каза, че няма да си отиде, защото вкъщи има болна баба и ако я зарази, тя може да умре. И в крайна сметка го оставиха там, за да го лекуват някак си. Е, а какво лечение има при нас? Просто ни преместиха в друга сграда. Може да се каже, че с нищо не ни лекуват.
Входът на Киево-Печерската Лавра, 13 април 2020 г.
– Колко семинаристи изобщо останаха след затварянето на училището заради карантината?
– Точно не мога да ви кажа, около 30 души, дори почти 40.
– Колко от тях са болни?
– Около 15 души боледуват, може би повече.
– Какъв е планът за действие? Какво ви казват?
– Казват, лекувайте се. Проверяват ни температурата ежедневно. Но някакви лекарства или нещо подобно ни дават само по минимум.
– Какво изобщо ви дават?
– Витамин С, билков чай и може да има малко плодове, и това е.
– Имате ли някакви лекари там?
– Има отец Теодосий (дипломиран лекар – ред.), Той там бяга, контролира всичко.
– А какви са плановете ви за Великден? Хористите, които са останали там, ще излязат ли да пеят в хора?
– В момента не мога да кажа със сигурност, защото повече от половината от студентите са болни. Имахме петима хористи, но двама вече легнаха болни.– Какво мислите за цялата тази ситуация? Какво е трябвало да направи ръководството на семинарията?
– Мисля, че когато всичко това започваше, на 13 март 2020, всички студенти трябваше да бъдат пуснати да се приберат вкъщи, така че всички студенти да си бъдат вкъщи. Просто когато започна тази карантина, все още нямаше болни. Някои студенти заминаха и не се връщаха, но в началото започнаха да им говорят: «Защо не идвате?», започнаха да ги заплашват, че могат да ги изключат от семинарията и т.н.
– А защо да идват, ако няма занятия?
– Да дежурят в корпуса. Въпреки че сега не разбирам защо е трябвало да се дежури в корпуса, ако е можело просто да го затворят и край.
– Но в началото имало ли е такава идея да оставят преди всичко хората, които пеят в хора?
– Да, и тези, които носят послушание: в склада, в медицинския пункт, в хора, шофьорите и прочие – да оставят студентите, които носят послушанието, да продължат да работят там. Но дори сега, когато всички се разболяха, им беше казано да напишат молба, че самите те са искали да останат тук.
– А кога са ви молили да напишете такова нещо?
– Днес (14 април 2020 – ред.). Някои написаха, но не от днес, а от трети април. Знаете ли, може би ако игуменът знаеше (Митрополит Павло, игумен на Киево-Печерската лавра – ред.), или Блаженейшият (Митрополит Онуфрий – ред.), може би всичките щяха да ни пуснат, но такава е просто нашата семинария, нашата кантора.
Отляво надясно: Руският Митрополит Онуфрий Березовски – предстоятел на Руската Църква в Украйна, и Митрополит Павло Лебид – Игумен на Киево-Печерската Лавра (РПЦвУ). Киев, 28 август 2016 г.
– Възможно ли е Онуфрий да не знае какво става в семинарията?
– Струва ми се, че да. Мисля, че просто са ги информирали, че самите студенти са поискали да останат и край.
Имаме всички тези маски, антисептици, всичко имаме. Работата е обаче, че ние всички постоянно контактуваме. Всички ходим в олтара, на служба, всички си общуват и поради това всички започнаха да се разболяват един след друг толкова рязко.

Радио Свобода се обърна за коментари до говорителите на РПЦвУ, свещениците, които споменава студентът в своята история, и до ръководството на Киевската духовна академия и семинария.
Говорителят на Отдела за външни църковни отношения на РПЦвУ протоиерей Микола Данилевич ни съобщи, че не може да коментира тази ситуация, защото въпреки че той преподава в академията, не знае подробности за ситуацията със студентите. Данилевич обаче потвърди, че в Киево-Печерската лавра има архимандрит на име Досифей, споменат от студента. Той е и един от преподавателите в Академията.Успяхме да позвъним на свещеник на име Теодосий. Според историята на студента, това е свещенослужител с диплома на лекар, който сега се грижи за болните семинаристи.
Теодосий потвърди, че е лекар и че в момента се намира в Киево-Печерската лавра. Теодосий обаче отказа да даде повече подробности, като се позова на необходимостта да получи благословия за това.Протойереят и първи проректор на КДАиС Серхий Юшчик разказа, че откакто е започнала карантината, той не е бил в Лаврата.
«Аз само в общи черти в телефонен режим питам ректора за здравето на студентите и не мога да кажа каква е ситуацията непосредствено. Въпреки че знам, че е имало момчета, които са нямали къде да отидат, и са останали в Лаврата. А така нямам достъп до студентите. Когато обучението приключи, всички отидохме на карантина. Аз не съм монах, женен съм, имам семейство и се върнах при семейството си» –  каза Юшчик в коментар пред Радио Свобода.
Радио Свобода изпрати писмено запитване до Киевската духовна академия и семинария с молба да коментират изложената по-горе информация. Ние попитахме следното:
– Знаете ли нещо за натиска, който отделни учители са могли да окажат върху студентите?
– Колко студенти точно са останали на територията на Киево-Печерската лавра?– Вярно ли е, че студентите са подписвали молби да останат в Лаврата, след като при тях вече е бил открит коронавирус?
– Какво е състоянието на студентите, които са се заразили с коронавирусна инфекция?– Каква е възрастта на тези студенти? Има ли непълнолетни сред тях? Предоставяло ли е ръководството на КДАиС информация за състоянието на семинаристите на техните родители или настойници?
В отговор на нашето запитване Киевската духовна семинария публикува изявление на страницата си във Facebook. Освен всичко друго, там те съобщиха, че на семинаристите не е било забранявано да си тръгнат от общежитието за периода на карантината, че всички болни лица са пълнолетни и че ще бъде проведена вътрешна проверка за натиска, за който студентите съобщиха анонимно. Относно молбите да останат в Лаврата, които студентите са писали на 14 април 2020, от КДАиС съобщиха: «Именно за да се документира точният брой на студентите, които понастоящем пребивават в общежитията, на 14 април им беше предложено да напишат молба за разрешение за пребиваване в общежитието от 3 април (когато изтече първият срок на карантината и беше обявено за нейното удължаване)».
Източник: Радіо Свобода
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal