ЕКСКЛУЗИВНО: Киевският Митрополит Епифаний за пандемията от коронавирус, Православната Църква в Украйна, и още

Превод: Соня Димитрова
Киевският Митрополит Епифаний заяви, че е безотговорно енориашите да се излагат на опасност. Той самият спазва карантинните правила, свали маската си само за записа на интервюто, като се увери, че е на безопасно разстояние. Предстоятелят на Православната Църква в Украйна счита, че може да се преживее «един Великден без лично участие в Тайнствата», като призова за присъединяване към богослуженията онлайн и увери, че когато карантината приключи, ще можем да се причастим по всяко време. Митрополит Епифаний разказа за всичко това и още за любовта и страха, и как да осветим великденските козунаци у дома в интервю за Радіо Свобода.
Ина Кузнецова: ПЦУ веднага започна да изпълнява всички карантинни указания на държавата и за щастие изглежда, че няма заразени сред духовниците. Не знам как стоят нещата при вярващите. Как Вие се подготвяте за Великден? Казахте, че не е нужно да се отива до църквата. Какво ще правите, за да могат вярващите достойно да отпразнуват Великден?
– Всъщност в ПЦУ Свещеният Синод в продължение на месец приемаше съответните решения. Искам да подчертая, че ние сме единствената от украинските църкви, която е одобрила съответните документи на своите ръководни органи. Не просто Предстоятелят е призовавал за определени неща, за спазването на определени норми, а всичко това е изложено в документ, според решението на Синода на Православната Църква в Украйна. И първото заседание на Синода се проведе преди около месец.
Разбира се, в началото всички се отнасяха към карантинните ограничения много лекомислено. Спомням си първото заседание на Свещения Синод, където Епископите също ги тълкуваха различно, третираха ги по различен начин. Но моята задача беше да убедя всички, че трябва да гледаме към бъдещето, какво ще стане след месец. И аз като Предстоятел вярно предположих, че ситуацията ще бъде сложна. И на основата на какво го предвидих? Въз основа на това, което вече се беше случило, например в Европа, в другите поместни Православни Църкви.
Защото виждаме, че сега практически храмовете на всички поместни Православни Църкви са затворени. Някои богослужения се извършват без енориаши, но в повечето… Например, Еладската Православна Църква беше изправена пред такава ситуация, че държавата взе решение и забрани изобщо да извършват богослужения. Вселенският Патриарх също спря богослужението във всички храмове. Това важи и за другите Църкви: и Кипърската, и Александрийската, и Антиохийската, също Румънската, тъй като в Румъния е въведено извънредно положение и там са разрешени само по трима души. Само за Патриарси е разрешено да пребивават в храма повече хора наведнъж.
Ние тогава предвидихме и взехме съответните решения, и призовахме нашите енориаши да бъдат отговорни в такова време, без да участват непосредствено в богослужението. По този начин ние също показваме силата на нашата вяра, показваме любовта си към ближните, защото ние им искаме доброто, искаме те да са здрави. Да не ги излагаме на опасност, на болест. И виждаме, че тези превантивни мерки, приети от Свещения Синод, вече дават положителни резултати. Защото в храмовете нашите верни са се отзовали на нашите молби.
Празнуването на Цветница по време на карантината преди Великден
И както виждаме, по време на Цветница не дойдоха много енориаши, те участваха онлайн. Всяка неделя, практически всеки ден, можете да се присъедините към богослуженията в нашия катедрален събор. И на разстояние ние също духовно чувстваме нашето общо единство в молитвата. В такова време всички ние трябва да се вслушваме в съветите, одобрени от Правителството, украинската държава. Чуваме призиви от президента на Украйна, от министрите … И трябва да се отнесем към това отговорно.
– Говорихте за решенията на Синодите. Знам, че последният точно беше онлайн. Не знам как бяха предишните. Как свещениците се отнесоха към това като цяло? Това е нещо ново за Църквата. Духовниците да се събират онлайн.
– Разбира се, че е нещо ново. Специално за Църквата. Защото досега не сме провеждали подобни заседания на Свещения Синод. Но на последното заседание на Свещения Синод ние взехме решение, дори постановление, че в бъдеще, във връзка с пандемията, ще се събираме чрез средства за телекомуникация. И проведохме последното заседание практически онлайн, разговаряхме по телефона. Но проектът за постановление беше изпратен предния ден. Всеки внесе своите пожелания, корекции. И като цяло получихме съответния документ, който ясно регламентира живота на ПЦУ в такова време.
Всеки желае да участва непосредствено в различни богослужения и обреди. Ето защо в този труден момент призоваваме нашите верни да се поставят отговорно до приетите решения и да не участват непосредствено в богослуженията, да не идват масово за освещаване на козунаците, а да се присъединяват онлайн към богослуженията, молитвите и дори след молитвата, която ще бъде извършена в храма, човек може да я чуе онлайн и вкъщи със светената богоявленска вода да освети приношенията, храната.
– Ние направихме чат във Фейсбук за въпроси към Вас. Един от въпросите беше такъв: можем ли да осветим съдържанието на Великденските кошници вкъщи?
– Като цяло ние дори взехме решение на Свещения Синод по предложение на някои фирми, пекарни, мегамаркети, и от няколко дни нашите свещенослужители посещават тези учреждения и освещават козунаци. И на козунака ще има стикер, на който ще бъде написано, че козунакът е осветен от свещеник на ПЦУ. И също така, ако човек няма възможност, особено възрастните хора, които трябва да останат по това време у дома, за да не се излагат на опасност, след извършване на богослуженията в храмовете и като се присъединяват към тях по телевизията или чрез други средства, Фейсбук, Ютюб и така нататък, могат самостоятелно да вземат осветена богоявленска вода и да поръсят с нея козунака, или приношенията, които обикновено донасяме в храма в такъв момент.
– Дали свещениците по селата, да кажем, ще пътуват или ще минават по улиците, за да освещават кошници?
– В селата ситуацията е по-проста. Защо? Ние също така ясно посочихме в решението на Свещения Синод, че в селската местност, в малките градове (това беше договорено с Националната полиция на Украйна), хората могат да поставят тези кошници на улицата, свещеникът ще мине и ще ги освети. Тоест няма да има контакт, няма да има съвместно освещаване, няма да има скупчване на хора. И човек има възможност да получи освещаване на козунаците непосредствено от свещеника, но като ги постави до портата на дома си или като се съберат малко количество някъде на улицата, спазвайки съответно социалната дистанция и всички предписания, които съществуват в момента от страна на украинската държава.
– От друга страна, освещаването на козунаци, великденски яйца е повече традиция, отколкото смисълът на Великден. Тъй като смисълът на Великден е възкресението на Христос. И това също, може би, трябва да се помни.
– Да, разбира се. Ние празнуваме най-великия празник на нашето спасение, Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Възкресението е в основата на нашата вяра. Както казва Апостол Павел, ако Христос не беше Възкръснал, тогава вярата ни е напразна. Тоест крайъгълният камък на нашата вяра е Възкресението на Христос. Христос дойде на този свят заради нашето спасение, той преодоля смъртта със своето Възкресение и ни дава надежда, че в бъдеще ние също ще възкръснем телесно, както той Възкръсна.
Но този празник има много красиви обреди. Тоест, ние боядисваме великденски яйца, печем козунаци, отиваме в храма, освещаваме всичко това, вкусваме го. Радваме се на празника на Христовото Възкресение, но с помощта на такива видими знаци. Защото ние сме материални. И всеки човек се нуждае от някакъв такъв видим знак в тези специални дни на Христовото Възкресение. Именно за това донасяме яйце като символ на Възкресението, печем козунаци, освещаваме ги. Тоест, има много такива красиви обреди, традиции, които са се развили именно в чест на Възкресението на Христос. Но не трябва да забравяме главното – какво празнуваме, че празнуваме не просто историческо събитие, а събитие, което е в основата на нашето спасение.
– Между другото, струва ми се, че Еладската Църква е решила да отложи празнуването на Великден с месец по-късно. Чухте ли за това?
– Чух за това. Но тук медиите малко погрешно го тълкуват. Празнуването на Пасха Господня не може да бъде отложено. При богослужението, когато ние празнуваме Възкресение Христово, тържествено извършваме богослужение във Великденската нощ. Но извършваме подобно богослужение също според Пасхалния чин и в деня на Отдание на празника Пасха. И така постановиха, че в деня на Отдание на Великден ще извършат и такова тържествено богослужение с участието на енориашите. Но възниква въпросът: дали до този момент ще бъдат отменени карантинните норми? Трудно е да се предвиди кога държавата, целият свят ще отслабят тези карантинни норми. Затова ние не приехме подобни решения, не призовахме енориашите си да празнуваме заедно Деня на Отдание на Пасха, защото не е известно кога изобщо ще бъдат завършени нещата, свързани с карантината.
– Спомням си вашето изказване на мероприятията за годишнината от интронизацията ви. Вие там говорихте много нови неща за Църквата. И за мен това някак е в резонанс с това, което се случва сега. Знаехте ли, че ще има нещо такова, че Църквата ще трябва да се променя?
Предстоятелят на Православната Църква в Украйна Киевски Митрополит г-н г-н Епифаний по време на реч, адресирана до украинското общество. Киев, 03 февруари 2020 г.
– Като цяло в речта ми, в деня на годишнината от интронизацията, казах неща, които сега са много актуални. И вероятно имах такова предчувствие, че ще има съответните промени; промени, които не зависят от нас. Никой не е искал промените, които настъпиха сега в живота на всеки. И затова нашето призвание е да се променяме, призовани сме да станем по-добри, трябва да станем християни не само по название, но и по дух.
Много често говорим за реформи. Но тези реформи са прости, тоест трябва да живеем в съответствие с евангелския дух, трябва да се опитваме да приложим в живота си простия евангелски закон. В основата на евангелския закон лежи една единствена добродетел – добродетелта на любовта. Ако имаме любов към ближните си, то съответно ще обичаме и Бог, Когото не виждаме. Любовта трябва да е в основата на нашия живот. Ако царува тази любов, ще видим, че в бъдеще в живота ни може да няма такива катастрофи.
Засега има голяма липса на тази любов не само в отношението на човека към човека, но и като цяло в отношението на човека към природата, която го заобикаля. Тоест ние станахме просто обикновени потребители. Унищожаваме всичко това. Следователно, подобни изпитания вероятно не са случайни.
– Между другото, тези Ваши думи за потребителя приличат на казаното от Московския Патриарх Кирил (Гундяев), защото той говореше, че това е такова наказание за ерата на потреблението.
– Изобщо ние всички трябва да се замислим. Да се замислим за живота си. Защото времето е мимолетно и ние сега сме станали толкова безразлични. Какво виждаме сега например в европейската цивилизация? Европейската цивилизация се опитва да извади Бог от живота си. Тоест човек практически счита себе си за Бог. Тя може да прави страхотните неща, които виждаме в момента, модерни, най-нови технологии и така нататък. Но когато дойдат скръбта и бедите, ние виждаме, че без Бога ние не можем сами да се справим с тези изпитания. Тоест, ние трябва да преосмислим всичко, което се е случило досега, да се променим, да станем по-добри, да се покаем за греховете си и тогава Господ ще бъде милостив към нас.
Но виждаме, че подобни катаклизми вече са се случвали през цялата история. И преди векове е имало пандемии, които са взели живота на милиони хора. Сега, слава Богу, съвременните медицински технологии ни позволяват да вършим чудеса, тоест да спасяваме човешкия живот, да го излекуваме. Но дори и с толкова модерни технологии в медицината, този коронавирус все още отнема много животи на хората. Следователно трябва да сме отговорни, мъдри, да се придържаме към нормите, за което ни молят не само украинската държава, но и международните институции, за да се измъкнем от това положение възможно най-скоро. Това зависи от всички нас.
– Между другото, в Украйна Църквата е отделена от държавата, но усетихте ли силната ръка на държавата при срещата си с президента, с ръководството на Киев? Защото в някои градове свещениците се третират по този начин: не дай Боже нещо се случи, ще ви изключим тока, ще изкопаем канавки, така че никой да не дойде на богослужение.
– Не. Ние още от самото начало се отзовахме като Църква. Анализирахме, както вече казах, какво се случва по света, не само в Украйна, и взехме съответните решения без силната ръка на държавата. Тоест, ние сме отделени, но си сътрудничим в името на нашето общо благо.
Имах среща с президента на Украйна. Обсъдихме как Църквата може да помогне да направим всичко възможно да преодолеем пандемията възможно най-скоро. Как да стане това? Трябва  всички да сме отговорни – да останем вкъщи, да следваме всички превантивни мерки. Защото няма специфично лечение. И, пази Боже, ако има някъде огнище на това заболяване, тогава нашата медицина може да не издържи на такова натоварване.
И най-добре е да се самоизолираме. И особено в това време, когато православните преживяват Великия пост. Ние поемаме определен подвиг на самоограничаване. И знаем, че в исторически план е имало много затворници, които по време на Великия пост са отивали в затвор или пустиня, за да се самоограничават. Затова в тези велики свещени дни на Великия пост ние също призовахме нашите верни да поемат върху себе си подвига на самоограничаването. И виждаме, че дори според последните социологически проучвания огромна част от украинците са послушали не само Църквата, но и изобщо съветите на украинското Правителство – те си остават у дома. Трудно е, но ако сме отговорни, ще видим, че с времето ще постигнем успех и отново ще можем да се събираме, общуваме, прегръщаме и причастяваме заедно, да участваме в съвместни богослужения. Всичко зависи от нас.
– Но това може да бъде дълго. И ще бъде необходимо да се провеждат и много богослужения онлайн, а други треби трябва да се провеждат онлайн.
Между другото, не е тайна, че за много енории това, което са събирали по време на Великденските дни, е давало на свещениците възможност да оцелеят в продължение на половин година. Тази година няма да е така. Обсъждан ли е например с ръководството на държавата, въпросът за финансирането, може би, помощ за Църквата?
– Този въпрос наистина е актуален. Защото Църквата съществува за сметка на приношенията, за сметка на даренията от обикновените енориаши. Това важи особено за малките енории, които до сега на практика са оцелявали. През този период те са получавали известна печалба, която са използвали през следващите месеци.
Не сме се обръщали към държавата за помощ. Мисля, че нашите благодетели, които са на различни места, ще помагат, ще подпомагат, а нашите вярващи също ще се отнесат отговорно към това да издържат свещенослужителите, енорията, храма. И призовавам нашите верни да отправят молитви за свещениците, които също до известна степен са на предната линия. Те извършват богослужение без енориаши, но извършват тези молитви за всички и за всичко.
– Оксана Кравчук пита: «На каква сметка мога да изпратя дарение за нуждите на украинската Църква? Тъй като този път ще освещаваме козунаците онлайн».
– Всяка енория, всеки храм оставя данните, по които един или друг верен на ПЦУ има възможност да дари определена сума, колкото може.
– До каква степен свещениците във всички енории бяха готови да приемат това? Срещна ли съпротива вашето решение?
– Като цяло, като анализирам нашите решения, приети от Свещения Синод, нямаше почти никаква съпротива. Всички се отнесоха отговорно към тези решения. И виждаме, че свещениците се опитват да приложат в живота всичко, което беше одобрено от Свещения Синод. И затова няма някаква особена съпротива. Защо? Защото, както вече посочих, според социологическите проучвания ние виждаме, че нашите енориаши, украинският народ е готов да се самоограничи за определено време, за да се измъкне от това положение възможно най-скоро. Затова всички свещеници и Архиереи се отнесоха с разбиране. Може би някъде някой има свое лично мнение, но ние сме жив организъм.
– Пишат ни, че в село Тершив, Старосамбирски район в Лвивска област, ПЦУ призовава да се ходи за освещаване на козунаците, но ще има ограничения за броя на хората. Службата ще бъде на улицата. Интересно дали тази Църква наистина е подчинена на ПЦУ? Защото свещеникът там ще ходи и по къщите.
– Имаме общо 7000 енории в Украйна. И сега ми е почти невъзможно да кажа дали тази енория е част от ПЦУ, може би е така. Но мисля, че сега свещениците не трябва да призовават енориашите да отиват и масово да се събират на Великденската служба, да дойдат да освещават козунаци. Защото ги излагат на риск. И всеки такъв свещеник ще носи не само морална отговорност. Той трябва да разбере, че е отговорен за собствените си енориаши. Тоест, ги излага на риск, че като се съберат, те могат да се заразят и да се разболеят.
– Между другото, относно Евхаристията или Причастието. Това е нещо, което свещеникът не може да откаже. Но може би вие по някакъв начин можете да призовете хората да не се обръщат за Причастие в този момент, ако няма особена нужда, за да не излагат себе си и свещеника на опасност?
– Наистина, ние преживяхме дните на Великия пост. И в тези дни всеки православен християнин трябва поне веднъж да се причасти. Това е основата на живота на православния християнин. Но ние призовавахме и призоваваме, че когато завърши карантината, цялата тази епопея около световната пандемия, ще можете да дойдете в храма и да получите Причастие по всяко време. Дай Боже, да празнуваме вече Троица без тези ограничения. И тогава всеки ще може да се присъедини към Тайнството на Евхаристията и да се причасти с Животворните Тайни на Тялото и Кръвта на Господа. В момента, за съжаление, трябва да се въздържим и да го отложим за по-нататък .
– Ако някой много настоява и свещеникът не може да му откаже, какви са вариантите? Това може ли да стане с лъжички за еднократна употреба? Може ли по някакъв начин да се избегне контактът?
– Всеки енориаш може да дойде лично в храма по всяко време на деня. И свещеникът, според решението на Свещения Синод, трябва да задоволи духовните му нужди. И той има възможност, дори и в този случай, да причасти вярващия, който е дошъл в храма, по всяко време. Това е предвидено с решение на Свещения Синод. Например, ако съществува смъртна опасност за човека, тогава свещеникът трябва да изпълни задължението си. Той трябва да отиде да изповяда такъв човек и да го причасти. И сега виждаме, че през деня хората идват, но по такова време, когато няма много хора. Засега, дори според инструкциите на Националната полиция на Украйна, едновременно в храма може да има двама или трима души. Ако има спешна нужда, тогава човек има възможност да дойде в храма и да помоли свещеника за причастие.
– Някои свещеници обсъждат, че ако хората ще умират от коронавирус, те вече умират и ако, не дай Боже, те станат повече, свещениците ще трябва да причастяват болни хора с коронавирус. Това е опасно. След като отиде в болницата свещеникът ще бъде принуден да се самоизолира в тази болница за определен период от време, ако го пуснат там. И се обсъжда въпросът дали има някаква възможност тези дарове да се предадат. Във Фейсбук има цял раздел за духовенството. Не знам дали сте го виждали. Но там духовниците обсъждат този въпрос. Казват, че може да се използват капсули от лекарствата. Това обсъждаше ли се от Синода? Или е само сред свещениците?
– Чувал съм за инициативите на свещенослужителите. Но това не се е обсъждало на заседанието на Свещения Синод.
Това не зависи от нас. Зависи от мерките, предприети от МЗ или украинското Правителство. И до такива болни вероятно няма да бъдат допуснати свещенослужители. Но ако свещеникът например все пак отиде, ще му разрешат, но след това 2 седмици той трябва да бъде на самоизолация. И затова този въпрос е много сложен. И сега виждаме, че, слава Богу, все още няма много болни, няма такава голяма нужда. Ако това бъде необходимо, тогава разбира се, ще разгледаме този въпрос и ще вземем съответните решения.
– Говорихте за срещата си с президента. Срещали ли сте се с ръководството на Руската Църква в Украйна? Защото ситуацията е сложна. Има твърде много болни. Например Киево-Печерската Лавра е затворена под карантина. Може би в Почаевската Лавра ситуацията е малко по-добра, но също не е много добра.
– Не съм имал лични срещи. Само в рамките на Всеукраинския съвет на Църквите обсъждахме въпроса съвместно с Националната полиция на Украйна. И Националната полиция, и кметът Кличко също се срещнаха с Всеукраинския съвет на Църквите. И там прозвучаха молби и призиви към всички нас, като Йерарси на Църквата, като духовенство, да призоваваме нашите верни да се въздържат от посещение на храмовете по време на празнуването на Великден. Но виждаме, че някои Църкви не се вслушват, не се придържат, въпреки че вече виждат, че наистина има голям брой болни. Това е и в Киево-Печерската лавра, и в другите киевски манастири. И не само. Тоест, дори това вече трябва да ги накара да разберат, че ситуацията е критична.
Докато нямаше болни, например, ако вземем февруари, когато това беше далеч, не ни касаеше, ние се отнасяхме несериозно към този въпрос. И когато боледуват свещенослужители и дори вече са регистрирани първите смъртни случаи, но виждаме, че някои Йерарси на Църквите отново призовават да идвате за Великден, да стоите на улицата, да участвате в освещаването на козунаци. Аз, като предстоятел на ПЦУ, призовавам всички православни християни да се въздържат през това време, да бъдат отговорни пред своите близки, да проявяват любов към тях. Защото можем да преживеем един Великден по този начин, без лично участие в Тайнствата, без лично да участваме в освещаването. Дай Боже, в бъдеще заедно да отпразнуваме не един Великден, и Господ да ни удостои да се съберем заедно, да общуваме, да се молим. Но сега трябва да бъдем отговорни, за да излезем от тази ситуация.
– Но ето тази отговорност … В сряда късно вечерта се появи информация от кмета на Чернивци. В региона ситуацията е много заплашителна. Сред повече от 70 нови болни, заразени с коронавирус, четирима са свещеници. И един от тях е казал, че на следващия ден ще отслужи служба.
– Считам, че е безотговорно да се отнасяш така към своите енориаши. Тоест да ги излагаш на риск. Ако той вече е тестван за коронавирус, ако знае, че е болен, наясно е и отива да изложи другите на опасност, то аз смятам, че това е неправилно. Всички ще се разболеят. Това са твоите енориаши. Например в по-голямата си част това са възрастни хора. И ти излагаш паството си на опасност.
– Вие говорихте за любовта, която не е достатъчна. Но от друга страна, заедно с коронавируса при хората дойде не толкова любовта, колкото страхът. Дали любовта ще победи страха? И дали, да кажем, страхът може да доведе повече хора до религията?
– Ние виждаме сега известна паника. Сред хората се сее паника, страх. Наистина хората живеят в страх. Но любовта побеждава страха. Ако сред хората цари любов, тогава ще видим, че постепенно този страх ще изчезне. Но човек, който се страхува, трябва да разчита преди всичко на Божията воля. Защото всичко, което се случва в живота ни, се случва неслучайно. Твърде често Господ ни изпраща определени изпитания, за да може като ги преодолеем, да станем духовно по-силни. Със сигурност ще преминем тези изпитания, ще преодолеем страха. И любовта, вярвам, ще зацарува сред всички нас.
– Имаше информация, че Благодатният огън, който традиционно се доставя от Храма на Гроб Господен за Църквите по целия свят, например, руските медии съобщиха, че на 18 април ще бъде доставен в Църквата «Христос Спасител» в Москва, но ще бъде предаден в другите храмове след завършването на карантината. Планирате ли да вземете Благодатен огън от Йерусалим тази година?
– Вече съществува такава благочестива традиция, че всяка година се докарва Благодатен огън от Храма «Възкресение Христово», от Кувуклия, Гроб Господен, който слиза всяка година по време на богослужението на Великата събота. Не е известно дали тази година ще имаме Благодатен огън. Имаше някои предложения. Но …
– Самолетите не летят…
– Ние не настоявахме за това. Имаше оферти за наемане на чартър и т.н. Но аз съм склонен по-добре парите, които ще се използват за самолет, да се използват за закупуването на лекарства или за средства за защита на лекарите. И затова не съм сигурен, че ще бъде докаран Благодатен огън. Но може би по някакъв начин ще има за всички Църкви, защото когато разговаряхме с държавата, с полицията, ние казвахме, че ако го правим, тогава трябва да го направим всички заедно. Това означава да се докара Благодатен огън за всички църкви или изобщо да не се докарва в толкова отговорен момент през тази година.
– Как вие, между другото, постъпихте със студентите-семинаристи?
– В началото, когато беше обявена карантината, пуснахме всички студенти от Киевската православна богословска академия да се приберат вкъщи. Сега на територията на Златовърхия Монастир «Свети Михаил» има десетина студенти, които пеят в хора и носят определено послушание, но строго спазват всички изисквания на карантината.
– Въпрос от мрежата Фейсбук: бихте ли препоръчали молитва за спасяването на малкия бизнес по време на карантина?
– По принцип в такова време всички ние трябва да се молим, дори не с някакви особени молитви. Има много молитви. Главното е вярата. Ако човек има вяра, тогава той може да произнесе дори прости думи за молитва, и Господ ще ги чуе и изпълни. Затова не е необходимо да се търсят някакви специални молитви, специални Светци, към които човек да се моли само за определени нужди. В тези особени дни на Великия пост, които вече приключват, можем да се молим с молитва, но трябва да имаме твърда и непоколебима вяра. Ако имаме такава вяра, тогава ще видим, че ще получим това, което искаме от Бога.
– Между другото, много хора Ви благодарят, че въведохте карантинни мерки в църквите, всички тези мерки бяха проведени предварително, за твърдата Ви позиция по отношение на карантината, ограниченията за посещаването на църквите. И Ви питат (не мисля, че това е въпрос до Вас): кога ще приключат договорите за наем на Киево-Печерската и Почаевската Лавра и при какви условия могат да бъдат прекратени едностранно?
– Това вече не зависи от нас. Тези две национални светини принадлежат на украинския народ. И за Киево-Печерската Лавра, и за Почаевската Лавра отговаря украинската държава. И аз вярвам, че Господ ще ни удостои в бъдеще всички православни в Украйна да бъдем единни, да бъдем целостта на една единствена поместна Украинска Православна Църква. Това време ще дойде.
И именно тези изпитания показват, че трябва да имаме единен център за управление. Тъй като сега имаме своя независима, призната поместна ПЦУ, ние вземаме решения, които са полезни за украинския народ. Не получаваме никакви указания от чужбина, а сядаме, обсъждаме и приемаме това, което е полезно. И това, което беше одобрено преди месец – бяхме критикувани до известна степен, но сега всички видяха, че Църквата е взела правилните решения. И благодарение на това сега нямаме, слава Богу, болести.
– Данило Горбачов пита: «ПЦУ планира ли да инсталира пейки в храмовете, както това се практикува в Еладската Църква, в Константинополската Църква?». Той има предвид не пейките отстрани, които вече съществуват в много украински църкви, а по-скоро онези пейки, които виждаме в гръцките църкви.
– Църквата няма нищо против да има пейки в храма. Но сега, например, ако вземем град Киев, Златовърхия катедрален събор «Свети Михаил», ако поставим пейки, броят на тези, които ще могат да участват в богослужението, ще намалее три или повече пъти. Ние като църква нямаме нищо против. Но мисля, че трябва време. И с течение на времето ще има пейки в православните църкви.
– Лидия Мелник пита: «Има ли диалог на ПЦУ с УГКЦ след скандалната забрана на патриарх Филарет вярващите от УГКЦ да посещават събора «София Киевска»?».
– Като цяло имаме добри отношения с УГКЦ. В последно време работим заедно, подготвяме стратегия за бъдещото ни сътрудничество. Но сега сме принудени да се придържаме към карантината, както всички останали. И затова смятам, че след като карантината и пандемията преминат, ще продължим сътрудничеството си.
– Питат какво мислите за сбиването на свещениците в Одеса? Видеото в социалните мрежи бе качено от църква «Рождество Христово» на Руската Църква в Украйна. В навечерието на празника на Вход Господен в Йерусалим там е имало сбиване.
– Виждаме, че понякога има прецеденти, когато свещенослужителите се държат неподходящо, тъй както това не отива на свещения сан. И има свещенослужители, които сега се идентифицират по различен начин. Те не принадлежат към ПЦУ. Някога те са били санкционирани от църквата. И сега провокират някои недоразумения, сбивания. Но вярвам, че тези, които го правят сега, ще осъзнаят, че действията им са неправилни и инцидентът ще бъде изчерпан.
– С Вас говорихме за броя на енориите, че са над 7000. След последния ни разговор с вас, има ли увеличение (очевидно няма решения заради коронавируса), дали има преходи, може би сега има повече желаещи, след като в другата църква ги призоваха да се изложат на опасност.
– По принцип от последния ни разговор имаше прецеденти, още преди карантината. Защото сега се опитваме да направим всичко, за да няма скупчване на хора. И затова няма да има преходи, няма да има събиране по време на карантината. Защото, за да се определи общността, е необходимо да се проведе общо събрание на енорията.
– Но това е възможно, ако вярващите на другата църква видят, че здравето им не се пази там, а вие постъпихте правилно …
– Нека не прогнозираме. Мисля, че нашите граждани, нашите верни са мъдри, те ще направят анализ на всичко, което се случва сега и ще вземат съответните решения.
– Между другото, патриарх Филарет каза, че причината за пандемията на коронавирус са еднополовите бракове. И една от организациите, подкрепящи ЛГБТ общността, подаде иск срещу него в Шевченкивския съд (има информация за това), за да опровергае думите си.
– Като цяло не искам да коментирам думите на патриарх Филарет, защото той носи лична отговорност за думите, които той произнесе по време на интервю. Ние като църква отстояваме семейните ценности. В момента се подготвят някои законопроекти, които са неприемливи за украинското общество. Защото в огромното си мнозинство украинското общество е против подобни неща. Ние сме срещу всяко преследване. Но има мнение на украинското общество, има мнение на украинската църква, която е непоклатима и се основава на Светото Писание. Както казахме, и за в бъдеще ще говорим само истината.
– Но от друга страна, по този начин вие отхвърляте част от паството си.
– Не, не отхвърляме никого. Много пъти съм казвал, че ние приемаме всички, защото всеки човек е създаден по образ и подобие на Бога. Но ако човек извърши грях, той трябва да го признае, да се покае за него и да получи прошка от Бога за грешките, които е извършил в живота си. Тоест, ние не отхвърляме никого, но казваме и наричаме нещата с имената им. – Главният санитарен лекар на Украйна, г-н Ляшко, каза, че за съжаление не всеки ще премине изпитанието на Великден.
– Преминаваме през такова специално време, време на изпитание с болест, с карантина. Разбира се, това е трудно за нас, но аз вярвам, че с Божията помощ ще преминем това изпитание. Ако разчитаме на Божията воля, ако сме верни на Бога, тогава със сигурност Господ ще ни даде сили да преодолеем тези изпитания. Ще ги преминем.
И този празник, който ще отбележим, е най-великият празник на нашето спасение. Този празник трябва да ни вдъхнови, че с Божията помощ ще преминем това. Защото Христос също е пострадал – преминал е през Кръста, през страдания, но е възкръснал от мъртвите, донесъл е голяма радост на човечеството.
Като празнуваме Възкресение Христово, ние трябва да се вдъхновяваме от него, за да изпитаме истински това духовно извисяване, въпреки определени ограничения. Защото тези ограничения трябва да ни насърчават да ставаме по-добри, по-духовни, да преосмислим живота, който сме изживели и да изкореняваме от него това, което е било лошо и зло. И Господ, виждайки нашето ревностно желание да следваме този път на истината, пътя на любовта, със сигурност ще отстрани злото, което сега ни покрива.
18 април 2020 г., Украйна

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal