Начало » Новини » Светът » Грузия: В големите храмове ще се спазва 2 метра отстояние между вярващите с редица ограничения, в малките храмове богослужения без вярващи, а гробищата ще бъдат затворени (VIDEO)

Грузия: В големите храмове ще се спазва 2 метра отстояние между вярващите с редица ограничения, в малките храмове богослужения без вярващи, а гробищата ще бъдат затворени (VIDEO)

Превод: Йордан Георгиев
След като на 14 април министър-председателят на Грузия заяви, че няма да затваря храмовете за Великден, призовавайки всички граждани да си останат вкъщи, на следващия ден Грузинската Патриаршия на свое заседание на 15 април 2020 г. в късните следобедни часове реши: Великденските служби ще се провеждат с вярващите като те ще трябва да пристигнат в храма преди ­наложения полицейски час и ще го напуснат храма след края на службата, но не и преди 6:00 ч. сутринта.
«Между Грузинската държава и Грузинската Патриаршия през последните дни имаше много консултации. В крайна сметка, ние взехме необходимите мерки, които считаме, че са достатъчни, за да предотвратим затварянето на църквите (храмовете)… и да изпълним по този начин всички изисквания. Тези изисквания са по отношение и на полицейския час. В храмовете ще поддържаме отстояние от 2 метра … като вярващите ще трябва да дойдат в храма за Великден  преди 21:00 часа, когато е началото на полицейския час и ще трябва да го напуснат след края на службата, но не преди края на полицейския час в 6:00 ч. сутринта», заяви протойерей Андрия Джагмаидзе – говорителна Грузинската Патриаршия.

„Църквите няма да бъдат затворени за Великден, енориашите няма да могат да напуснат църквата до 6 часа сутринта по решение на правителството“, заяви неговия говорител г-н Иракли Чиковани.
Църквите няма да бъдат затворени за Великден, а законът няма да бъде нарушен с разрешената социална дистанция. По отношение на гробищните паркове говорителят на Грузинското правителство на своя редовен брифинг заяви, че ще бъдат затворени за 10 дни от 17 април до 27 април 2020 г.
«Взехме съвместно решение с Патриаршията от една страна да не се нарушава законът, но и от друга – да не затваряме църквите, но само при спазването на необходимата социална дистанция и съответните хигиенни мерки.
Църквата е задължена да спазва всички стандарти за безопасност, определени от Министерството на здравеопазването.
В големите църкви (храмове) ще се поддържа отстояние от поне 2 метра между вярващите, а в малките храмове ще има богослужения без присъствието на вярващите, т.е. при затворени врата за тях.
Призоваваме гражданите да се въздържат от всякакви излизания с оглед въведеното извънредно положение, което вече е в сила, а ограниченията за излизане за тях са от 21:00 до 06:00 ч.
Забраната за ходене на гробищата е със срок 10 дена от 17 април 2020 г. нататък.
«Нищо няма да се случи, ако днес не отидем на гроба на нашия ближен или на следващия ден», заявиха по-късно от Патриаршията в Грузия, като призова вярващите да се въздържат от ходене на гробищата.
По-късно след изявленията на говорителя на Правителството в Грузия и след консултация в Синода на Грузинската Патриаршия, нейният говорител и председател на Отдела за Връзки с обществеността протойерей Андрия Джагмаидзе, заяви:
«Нищо няма да бъде нарушено, ако днес не отидем на гробищата, както и през следващите дни».
Той заяви, че по Великден ходенето на гробищата е народна традиция, а не акт, основан на църковен канон.
«Въпросът с ходенето на гробищата също е забележителен. Отиването на гробищата днес не е акт на църковен канон, по-скоро е народна традиция… Така че и тук нищо не се нарушава, ако не отидем до гроба в деня на Великден и през следващите дни, предвид ограниченията, наложени от правителството. Благодарни сме за целия труд, който виждаме в различните медицински служби и болници в държавата. Благодарим и на Бога, че нямаме пълна карантина и по-трудна ситуация за Великден. Затова смятам, че това трябва да бъде голяма привилегия и благодарност за вярващите, че ще можем да извършим нашите богослужения, макар и с доста ограничения за вярващите», заяви протойерей Андрия Джагмаидзе.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal