Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Ген. Мутафчийски: Не е време за празници; Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите (VIDEO)

Ген. Мутафчийски: Не е време за празници; Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите (VIDEO)


Днес на 04 април 2020 г., в събота генерал проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в 8:00 ч. след зададения за пореден път провокативен въпрос от журналист относно  предстоящите Великденски празници, той заяви ясно и недвусмислено:

Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Не е време за празници. Изобщо не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозен проблем. Там ще се заразите. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. 5000 души се заразиха в Сеул на църковна служба. Останете вкъщи и със своето семейство без да се събирате, а с тези, които живеете, по някакъв начин си отбележете празника. Не е нужно да се ходи, всъщност то и не е разрешено. Не е разрешено“.


От Doxologia INFONEWS задаваме следния въпрос: Защо няма синергия между Българската Държава и Българската Патриаршия, кaквато има между Гръцката Държава и Еладската Църква?

Не е допустимо да има такова драстично разминаване в изказванията на ген. Мутафчийски и представителите на Свещения Синод на БПЦ. Това създава допълнително напрежение между вярващите, а от друга страна – настройва изключително негативно немалка част от нашето общество срещу Българската Патриаршия. Кой има полза от това масово хората да се настроят срещу нашата поместна Църква? Защо е необходимо всичко това?

Българската Патриаршия не бива да допуска в тази ситуация да се възползват нейните врагове или враговете конкретно на някои Митрополити. 


Призоваваме Митрополитите от БПЦ-БП отново да се срещнат с ген. Мутафчийски, за да може и двете страни да изгладят различията помежду си. Важно е да се достигне до решение, което ще бъде в полза на всички хора, но това решение трябва да е съобразено с вековната традиция и практика на Православната Църква. Едностранчивите решения са вредни и създават конфронтация и омраза между различните групи в обществото – вярващи и невярващи!

Българската Държава и Българската Патриаршия трябва да говорят с едно сърце и с една уста по примера на Гръцката Държава и на Еладската Църква!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal