Начало » Uncategorized » Вселенският Патриарх Вартоломей с послание към всички Християни от Пасхалната Вечерня на Любовта | VIDEO

Вселенският Патриарх Вартоломей с послание към всички Християни от Пасхалната Вечерня на Любовта | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев
Скъпи Християни,
Не е предвидено и не е обичайно, но в това време на тазгодишните трудни за всички нас обстоятелства, в този час, когато пеем на Вечернята на Любовта в достопочитаемия Патриаршески Храм във Фенер, когато всичко в Божието Творение благоухае на Възкресение и на миро, усещам отново вътрешната необходимост да отправя едно обнадеждаващо слово към всички вас, скъпи мои слушатели и зрители, братя във Възкръсналия Христос, които тази година, неволно «при затворени врата заради страха» от пандемията, прекарахте Пасха – извън и далече от нашите храмове.
Нищо и никой, никоя природна катастрофа, никоя пандемия, никое изкушение, никое човешко или друго препятствие, не е способно да ни раздели от нашата вяра във Възкръсналия Христос. Вярата на Християнина е движещата и побеждаващата сила на този свят. Вярата на Християнина е истинската и неугасващата светлина на Възкресението, която се запалва от Страданията Христови. Вярата на Християнина не е религия, че да търси истината, а е откровена Истина, тя е Живот, тя е Вечност.
Затова словото и мислите на вашия Патриарх днес – особено днес, в такъв светъл ден, са близо до вас, които тази година, търпеливо и скръбно, липсвахте телесно от богослуженията в нашите храмове. Идвам лично във всеки дом, във всяко семейство, при всеки човек. Идвам от Фенер, от общия дом на всички Православни Християни, за да ви донеса Светлината на Христос, каквато са ми я предали чрез мъченичество моите Предшественици – незагасваща през вековете. Идвам от Великата Христова Църква, за да ви заведа всички в храма, всеки – един по един лично, в Тайнството на Живота.
Нашата Православна Църква има участта, никога да не познае Смъртта, ама никога! Наистина, има ли Православен, който да се съмнява в това? Може ли Христос да бъде победен от силите на мрака? Напротив, Църквата е нашият покров, тя ни защитава, тя ни лекува, без да има нужда от личната ни и «не по разум» наша активност.
«Свидетелствам им, че те имат ревност за Бога, ала не по разум» (Римляни 10:2)
Нашата Църква нарастваше много, стана влиятелна и се освещаваше в период на гонения и мъченичество на Християните*. Днес ние не живеем при такива обстоятелства. Днес просто защитаваме авторитета на нашата Църква от недействителни теории, идващи оттук-оттам. Днес изповядваме във всяка една посока, че Църквата във времена, когато затварят всичко, отваря сърцето си към всички! Силата на Църквата преминава през затворените врата на домовете и на душите, ставайки мир и утеха за всички. Благословията на Църквата е над всяка пандемия, защото е Божия епидемия! Църквата живее и ще живее през вековете, без край, без трусове, без миризмата на смърт, вечно, непрекъснато, до свършека на вековете.
Не съм ви забравил, скъпи мои братя в Христа, и как бих могъл? На разсъмване, на нашата Пасхална Литургия, тук в Патриаршията, вашият Патриарх спомена с отеческа любов вашите лъчезарни лица (имена) в Дискоса, а сърцето ми се докосна до вашата болка. Патриархът първо понася Кръста на ежедневието заедно с вас. Разбирам болката ви, тъгата, притеснението, понеже бяхте лишени от тези хубави богослужения с физическото си присъствие и молитва в храмовете. И искам да превърна тези ваши чувства в оптимизъм, във вяра, в доверие към Христа! Ако обичаме Христос, тогава имаме абсолютно доверие в Неговата Църква!
И така, чеда в Господа, скъпи мои, идвам в тази първа вечер на незамръкналия нов ден сред вас, «при затворени врата», като ви казвам от дълбините на моята душа думите на Христос: «Мир вам… Приемете Духа Светаго», и вижте протегнатите ръце и прободеното ребро на вашата Майка Църква, на Великата Христова Църква; и не унивайте.
«А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго» (Йоан 20:21-22)
Благодатта на Възкръсналия Христос и днешната радост на нашата Пресвета Богородица да облагородят вашия живот!
Христос Воскресе! Честит празник!

* Буквално – Колизеумът в Рим като място на мъченичество на стотици хиляди и милиони християни, засвидетелствали с живота си вярата в Господа Иисуса Христа.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal