Начало » Новини » Светът » ВИКАРИЯТ НА МОСКОВСКИЯ ПАТРИАРХ: СЪЖАЛЕТЕ НИ!

ВИКАРИЯТ НА МОСКОВСКИЯ ПАТРИАРХ: СЪЖАЛЕТЕ НИ!

 
Автор: Негово Преосвещенство Звенигородски Епископ г-н Питирим (Творогов), Викарий на Московския Патриарх Кирил и ректор на Московската Духовна Академия и Семинария
Превод: Соня Димитрова

Втори и най-важен урок от пандемията. Бях много критикуван, че призовавах да не се посещават храмовете по време на епидемията. Дори бяха поискани «железобетонни доказателства», че съм се заразил точно в храма, а не на някое друго място. В дадения момент анамнезата на заболяването е точно установена, нека се опитаме да проследим генезиса.
 
През целия Велик пост, както обикновено, отслужвах всички Литургии. Заедно с мен през последните седмици на поста служиха Йеродякон Инокентий и току-що постриганият за Монах Михей – най-ревностните. Пръв се разболя Инокентий, след него аз, после Михей. Най-първият COVID-болен в Академията се оказа студент-магистър, който пееше в хора на Лаврата. Най-много студенти се заразиха именно в хоровете, където условията за разпространение на заразата са направо идеални. Свещениците много рискуваха и рискуват, когато приемат за Изповед. Заразяват се онези, които рискуват повече от всички, които не бягат от хората, които смирено принасят себе си в жертва на болестта със слабата надежда, че болните енориаши са останали вкъщи. Но надеждите не се оправдаха.

Велики понеделник. Утро. Вратите на Троице-Сергиевата Лавра са затворени. Пред тях е разгорещена тълпа, която настоява Лаврата да се отвори. Протестиращите се държат много агресивно, псуват. Владика Парамон отваря Лаврата за цялата Страстна седмица и за Великден.
 
Морът започна на Разпети петък. Най-добрите свещенослужители се разболяха, някои са в тежко състояние. Владика Парамон се разболя, аз се разболях, разболяха се старците на Лаврата и един от нашите, от Академията. На Разпети петък, както и трябва да бъде, всички бяхме приковани на кръста. И долу, както трябва да бъде, бе тълпата, която настояваше за чудо. Но чудо не се случи.
 
Упрекват ни, че сме били изоставили хората. Това не е вярно. Можехме да отговорим само по един начин – да се разболеем сами, така че хората, като виждат нашите мъки, да съжалят онези, които все още са здрави; да съжалят своите Епископи, свещеници и хористи. Докато се намираме в интензивно лечение, умираме от болка и задушаване (аз днес видях тези тежко болни, които стенат от болка и се задушават), ние безмълвно молим нашите енориаши: съжалете ни, съжалете тези, които са все още живи, все още здрави. Съжалете лекарите – те умират направо на службата си, без да щадят себе си. Вие ги съжалете!
 
Кой ще ви ръководи духовно, кой ще ви причастява и лекува, кой ще ви радва с чудно църковно пеене, ако част от нас умрат, а други станат инвалиди с повредени от фиброзата бели дробове. Аз боледувах в лека форма, но днес КТ (компютърната томография – Бел. прев.) показа частична белодробна фиброза. А какво ще се случи с тежките случаи?
 
Ние, свещено- и църковнослужителите най-често се разболяваме – съжалете ни! И Господ дори се е обръщал към всички: «Искам милост, а не жертва!».
 
Поклон пред този Архиерей!

Източник: Facebook


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal