Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Безбожните комунисти гонили ученици за носене на кръстчета

Безбожните комунисти гонили ученици за носене на кръстчета


Още с налагането на тоталитарната система от комунистически режим през 1948 г. в България и атеистичния модел по съветски образец властта започва преследването на вярващите и символите на християнство.

За това свидетелстват множество архивни документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на писмо от Светия синод на БПЦ до директора на изповеданията в Министерството на външните работи от 1948 г.

В него се посочва, че в Св. Синод са постъпили данни, че на някои места в страната са наложени ограничения на свободата на съвестта на православното изпълнение.

Така например ръководствата на някои училища в страната преследват ученици, които посещават богослужение или носят кръстчета или религиозни медальончета.

На различни събирания органите на властта правили предупреждения на чиновници и граждани, които също почитали църковните традиции.

Св. Синод определя тези случаи като „печални” и се позовава на Конституцията за спазване и затичате на правата на свободата на съвестта и вероизповеданията.

Ръководството на БПЦ се обръща и към Дирекцията на вероизповеданията в търсене на справедливост при тези драстични случаи от погазването на християнската вяра от комунистическия режим.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal