Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » Архиепископът на Атина е изпратил писмо до премиера на Гърция и министъра на вероизповеданията за отваряне на храмовете за вярващите | VIDEO

Архиепископът на Атина е изпратил писмо до премиера на Гърция и министъра на вероизповеданията за отваряне на храмовете за вярващите | VIDEO


Автор: Doxologia INFONEWS

В последните дни имаше голяма интензивност в комуникацията между Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II и министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис във връзка с ограничителните мерки, наложени в Гърция, развитието на короновирусната ситуация и най-вече въпроса със затворените храмове за вярващите.

Според информацията на различни църковни медии в Гърция като Ρομφαία, Ορθοδοξία News Agency, Ορθοδοξία INFO и други, къде по тяхна неофициална информация, къде по официален път от Кабинета на министър-председателя на Гърция стана ясно, че Архиепископът на Атина от свое име и от името на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква, както и на цялата Йерархия след два дена на телефонни разговори между него и почти всички Архиереи, както и след готовността на 15 Архиереи да изпратят писма по същия повод, той е решил да изпрати писмо до г-н Кириакос Мицотакис и до министъра на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос, в което той настоява всички храмове да бъдат отворени. Петнадесетте (15) Архиереи няма да изпращат своите писма, тъй като искат да изчакат отговора на г-н Мицотакис на писмото на Архиепископа.


Към този момент, съдържанието на писмото представлява „конфиденциална“ тайна и вероятно тонът в него е остър, както се опитват да ни внушат някои църковни медии. Според източници на Doxologia INFONEWS тонът в писмото не е чак толкова “остър“, а високодипломатичен. Отделно, доколкото разбрахме писмото е изпратено с дата, която е преди събитията от 25 април 2020 г., ден събота! Затова е редно медии като горепосочените да бъдат по-внимателни в изказванията си и да не нажежават спокойната в това отношение обстановка между Гръцката Държава и Църквата в Гърция.

Въпреки, че преди дни г-н Кириакос Мицотакис се свърза по телефона с Архиепископа на Атина, за да благодари на Църквата за нейната изключителна помощ в колективното усилие срещу пандемията от коронавирус, според някои правителствени източници става ясно, че молбата на Архиепископа няма да бъде изпълнена веднага, а малко по-късно ще види храмовете отворени.

Може би това държание от страна на Кабинета на Мицотакис е за това, че по време на управлението на СИРИЗА, Атинският Архиепископ създаде едни много добри и приятелски отношения с лидера на тази партия бившият министър-председател на Гърция г-н Алексис Ципрас. През 2018 г. г-н Йероним II заяви: „Имам пълно доверие на г-н Алексис Ципрас, понеже имам доверие в моето пастирско служение. Ципрас чрез връзката му, която има с мен, той стана един съвременен Саул“.

Нека да не бъдем предубедени и да изчакаме. Времето ще покаже, какво ще стане и дали писмото ще бъде взето насериозно, или ще бъде „изхвърлено в кошчето“, според romfea.gr.

Може би признанието и благодарността на г-н Мицотакис към Еладската Църква не са достатъчни, понеже досега Еладската Църква беше изключително стриктна в прилагането на мерките, докато вчера се случаи нещо, което сложи разрив в дипломатичния тон между Църквата и Държавата.

Става въпрос за това, че кметът на Атина е позволил изнасяне на „подвижен концерт“ върху платформа на тир на известната в цяла Гърция 65-годишна певица и бивш политик г-жа Алкистис Протопсалти. Капката преля, когато този тир отиде пред Министерски съвет, където на съответното отстояние чакаше г-н Кириакос Мицотакис, за да чуе някоя друга нейна песен. Преди да отиде пред Министерски съвет, г-жа Протопсалти обиколи болниците в Атина и други публични места за да поздрави лекарите, медицинските сестри и останалия болничен персонал, давайки им кураж в борбата с коронавируса.Предишният ден по време на празника на Живоприемни Източник в град Егео бяха организирали Лития с Чудотворната Икона на Пресвета Богородица, качена на пикап, за което шофьорът на пикапа получи глоба от 500 евро и сваляне на табелите на автомобила за определен период от време.

Всички в Гърция си зададоха следните въпроси: Г-жа Протопсалти не нарушава ли закона за ограничителните мерки? Защо не е глобена? Защо и самият г-н Мицотакис също не е глобен и т.н.

Повечето, които си задаваха горепосочените въпроси се издразниха на това, че г-н Мицотакис е пред Министерския Съвет, слушайки изпълненията на г-жа Протопсалти, както и събирането около този концерт на определен брой лица, основно журналисти, които не спазваха изискванията за отстояние и събиране на едно място, за което други биват глобявани. 

След това последва вълна от недоволство в социалните мрежи, телевизии, изявления на богослови, клирици, вярващи и Митрополити за този „двоен стандарт“.

(Обновено в 05:47 ч. на 27 април 2020 г.)
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal