Начало » Новини » Светът » Антиохийската Патриаршия: Тържественото празнуване на Пасха ще се празнува заедно с празника Отдание на Пасха на 26 срещу 27 май 2020 г.

Антиохийската Патриаршия: Тържественото празнуване на Пасха ще се празнува заедно с празника Отдание на Пасха на 26 срещу 27 май 2020 г.

Превод: Соня Димитрова
В събота, 04 април, Свещеният Синод на Антиохийската Православна Църква взе решение да отложи тържественото честване на Светото Възкресение Христово от 19 април за 27 май 2020 г., тоест на Отдание на Пасха, заради коронавирусната пандемия. В посланието на Синода се подчертава, че коронавирусната епидемия «вече ни задължава да спрем църковните служби и искам да предложа
В събота, 04 април, Свещеният Синод на Антиохийската Православна Църква последва решението на Еладската Църква от 01 април 2020 г. като взе решение да отложи тържественото честване на Светото Възкресение Христово от 19 април за 27 май 2020 г., тоест на Отдание на Пасха, се казва в официалното комюнике на Антиохийската Патриаршия.

В съобщението на Синода се подчертава, че коронавирусната епидемия «вече ни задължава да спрем църковните служби и искам да ви предложа да следвате общите мерки, възприети в целия свят».
Синодът призова вярващите да засилят «ежедневните си молитви и четенето на Библията, Творенията на Светите Отци и техните жития», да обърнат по-голямо внимание на «всичко, което правите във вашите малки домашни църкви».
Синодът припомни необходимостта от «стриктно спазване на процедурите, които се изискват от официалните органи, отговорни за борбата с епидемията и нейното разпространение, и по-специално – да останете у дома си».
Епископите призоваха «вярващите във всички епархии, духовенството, монасите и миряните да сътрудничат пълноценно с компетентните органи, чиновниците и работниците в здравеопазването във всичко, което оказва помощ и служи на здравеопазването, и социалното благополучие, и мира в обществото».
Богослуженията и молитвите по време на Великата и Страстната седмица, Цветница и Светлия Великден (19 април) ще се провеждат само от свещеници и монаси, без участието на вярващите, а «вратите на храмовете ще бъдат затворени». На вярващите се предлага да гледат онлайн-излъчванията на службите по телевизията, радиостанциите и интернет.Антиохийската Патриаршия изразява надежда «условията и Божията милост да ни позволят заедно да отпразнуваме пасхалното богослужение в деня на Отданието на Пасха, 27 май 2020 г., когато пасхалния богослужебен цикъл ще бъде напълно завършен и с нашето съучастие, може би, ще победим епидемията и нашият жизнен цикъл ще се завърне към нормалното си състояние».
От Doxologia INFONEWS считаме, че Евангелският пример, който даде Еладската Църква чрез своето решение ще бъде последван от мнозинството поместни Църкви.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal