ЕКСКЛУЗИВНО: Името на Киевския Митрополит Епифаний беше поменато при съслужението между Вселенския Патриарх и Кипърския Архиепископ (СНИМКИ & VIDEO)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Реакцията срещу украинската автокефалия, че няма канонична и еклисиологична опора е еманация от зловредни намерения за трансформиране на богоучредената Църква в едно светско учреждение, което функцинира на основата на чужди за познатата ни църковна традиция принципи, както и на чужди преднамерености и интереси, които игнорират евхаристийната еклисиология и синодалната (съборната) идентичност на Църквата“, заяви Вселенският Патриарх.

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 08 март 2020 в Патриаршеския Храм на Вселенската Патриаршия Свети Георги беше отслужена Патриаршеска Многоархиерейска Божествена Литургия по случай празника на Неделя Православна. Божествената Литургия възглави Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей в съслужение с Негово Блаженство Архиепископа на Нова Юстиниана и на цял Кипър г-н г-н Хрисостом II, с Негово Високопреосвещенство Антидонския Архиепископ г-н Нектарий (Йерусалимска Патриаршия), Епитроп на Метоха на Йерусалимската Патриаршия във Фенер, с Негово Високопреосвещенство Титулярния Митрополит на Додони г-н Хрисостом (Еладска Църква), с Негово Преосвещенство Китийски Митрополит г-н Нектарий (Кипърска Църква), с Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Австралия г-н Макарий, със Синодалните Митрополити на Вселенската  Патриаршия, както и с редица презвитери и дякони от Вселенската Патриаршия, Йерусалимската Патриаршия, Кипърската Църква и Еладската Църква.

Името на Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний беше поменато в 10:32 ч. в Диптисите на Вселенската Патриаршия от Вселенския Патриарх в съслужение с Архиепископа на Кипър. Това е каноничният ред на известното сред масата от хората признаване автокефалията на една поместна Църква, в случая автокефалията на Православната Църква в Украйна. След това отново по стара традиция в Православната Църква Диптисите бяха прочетени от Архидякона на Вселенската Патриаршия. Името на Киевския Митрополит Епифаний, като Предстоятел на Църквата в Украйна, за втори път беше поменато в 11:11 ч.

Следващата стъпка е Архиепископът на Кипър да добави Киевския Митрополит Епифаний в своите Диптиси, след като се завърне в Кипър. Така ще приключи признаването на автокефалията на Църквата в Украйна от страна на Кипърската Църква. Нека да не забравяме, че в своето слово от 06 март 2020, Кипърският Архиепископ заяви категорично, че за него не е проблем признаването на автокефалията на Църквата на Украйна. За него са по-важни проблемите на и в Православието, визирайки индиректно Москва, която е основният създател на тези проблеми, както и съпричастните на нея сателитни Църкви.

Припомняме, че на 21 февруари 2020 Архиепископ Хрисостом II прие поканата на Вселенския Патриарх за съслужение на Неделя Православна. Поканата на Вселенския Патриарх е двамата Предстоятели да съслужат на Неделя Православна. Тя има специално значение, от една страна, защото Църквата в Кипър получава своята автокефалия на Третия Вселенски Събор в Ефес през 431 г. сл. Хр., която Църква винаги е уважавала Вселенската Патриаршия като Майка-Църква, а от друга страна – настоящото положение, което последва във връзка с Църквата в Украйна, където Кипърският Архиепископ се смята за един от главните Предстоятели, които посредничат отново да се върне мирът в Църквата.

Това посещение на Архиепископа на Кипър в Константинопол освен символичен характер, има също каноничен и литургичен характер. Посещението затвърждава единството в Църквата и напомня на клириците от Московската Патриаршия, проповядващи еклисиологични ереси, че Православната Църква, създадена от Господ Иисус Христос, в която пребивава Дух Светий, се управлява от Свещените Канони, приети на Вселенските Събори, както и от вековната традиция и практика на Църквата, зададена от Пентархията, чийто канонично-еклисиологичен ред новите Църкви, създадени по икономия от Вселенската Патриаршия, са длъжни стриктно да спазват, без възражения. Ако не го спазват ще понесат съответните канонични последствия. Това най-вече се отнася за разпространяващата еклисиологични ереси, и не само еклисиологични, Московска Патриаршия и нейните сателити, като Сръбската Патриаршия и Църквата на Чешките земи и Словакия. Църковният ред е създаден от Вселенските Събори, утвърден и развит от Пентархията. Пазител на този ред и на Свещените Канони е Майката Църква (Вселенската Патриаршия), която има правото да налага съответните канонични санкции при канонични отстъпления, както и привнасянето на протестантски и болшевишки църковни практики и правила от Московската Патриаршия, чужди на Православната Църква.

***
(актуализирано в 14:06 ч. на 08 март 2020)

В 12:08 ч. Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей зачете своето слово към Архиепископа на Кипър, приветствайки го за неговото посещение във Фенер. Напомни му за хилядолетната връзка между кипърците и Константинопол, столицата на Ромейската империя (Византия). По времето на император Юстиниан II през 691 г. заради арабското нашествие на остров Кипър, императорът решава да премести Архиепископа и неговия народ в Хелеспонт, за да предпази Кипърската Църква и нейното паство от арабското ислямско нашествие и варварство. От друга страна, прехвърля прерогативите на Кипърския Архиепископ от Църквата на Констандия към Църквата на Новия Юстиниануполис. Така Кипърският Архиепископ получава към своя титул и титула на „Нова Юстиниана“.

В своето слово Вселенският Патриарх спомена също и за автокефалията на Църквата в Украйна, както и за нуждите от предоставянето на автокефалията и връщането на милиони украинци (над 30-35 милиона) в Православната Църква. Важно е да припомним, че тези хора повече от 20 години заради агресивните и противоканонични действия на Москва бяха останали извън Църквата.

Реакцията срещу украинската автокефалия, че няма канонична и еклисиологична опора е еманация от зловредни намерения за трансформиране на богоучредената Църква в едно светско учреждение, което функцинира на основата на чужди за познатата ни църковна традиция принципи, както и на чужди преднамерености и интереси, които игнорират евхаристийната еклисиология и синодалната (съборната) идентичност на Църквата“, заяви Вселенският Патриарх.

Вселенският Патриарх уточни, че решението да предостави автокефалия на Църквата в Украйна „е важна канонична отговорност на Първопрестолната Църква на Православието.... права, гарантирани от Вселенските събори и дългогодишната църковна нейна практика“.

Напомни също за дългогодишното организиране на Светия и Великия Събор, който в последните съвещания и срещи в Шамбези (Швейцария) беше определен да се състои на остров Крит, както и стана през 2016.

Вселенският Патриарх спомена и за подкрепата, която Кипърската Църква винаги е оказвала на Майката Църква, както и по отношение организирането на такъв тип събори, съвещания и срещи.

Той спомена и за религиозен фундаментализъм в света, който се опитва да навлезе и в Православната Църква, който разрушава мира в Църквата и като цяло в света. Религиозният фундаментализъм, който се опитва да вирее в Православната Църква, е известен и като православен талибанизъм, фанатизъм.

***

В своето слово Архиепископът на Кипър благодари за поканата, отправена от Вселенския Патриарх.

От своя страна, Кипърският Архиепископ припомни за вековната връзка между двете Древни Църкви, за участието им на всички Вселенски Събори, както и за борбата им относно гарантиране на  правилното изповядване на догматите на Църквата.

В Константинопол и в други градове на Вселенската Патриаршия са организирани всички Вселенски Събори“, припомни на всички Архиепископ Хрисостом.

Днес ние, Вие Ваше Светейшество и моя Милост за пореден път потвърдихме нашите древни и исторически връзки на любов и уважение между Майката Църква, Вселенската Патриаршия и нейната древна дъщеря, Кипърската Църквата“.

Вселенският Престол е светилник на нашата Православна Вяра и Църква още от времето на византийските императори“.

Църквата на Константинопол винаги е помагала на Кипърската Църква във всички трудни за нея моменти, както каза Архиепископът на Кипър.

Разглеждането на апелационната жалба, Светото Миро, Ставропигиалните Монастири и пр. са част от очевидните отговорности на Константинопол“, заяви Архиепископ Хрисостом II. Те са и пример за единството, каноничността и връзката с Майката Църква и останалите поместни Църкви.

Коя от по-новите Църкви не беше създадена от нейните ядра?“, допълни г-н Хрисостом. С други думи, той си задава риторичния въпрос коя от по-новите Църкви не е произлязла от Майката Църква, Вселенската Патриаршия, т.е. всички са произлезли от нея.

Каноничните отговорности на Константинопол раждат живот“, допълвайки, че „заради този живот, Всесветейший, вие се убивате, разпвате на кръст, търпите ежедневните тегоби и напрежението в цялото Православие“.

Върху Майката Църква се пада цялата тежест в Православието, тя отнася всички негативи и нападки. Той заяви, че Майката Църква не е сама, тъй като всички са с нея. 

Архиепископ Хрисостом определи Фенер като „общ дом, общ дом на всички православни“. Г-н Хрисостом подчерта, че „православното богословие с погрешна еклисиология може да ни доведе до заблуда, а ние не го искаме“. Тук той визира погрешната еретическа еклисиология, идваща от Москва.

Ако нямахме първи, щяхме да разискваме“, допълвайки, че „пръв сред равни имаме. Църквата го е установила“. Първият сред равни е Вселенският Патриарх – нещо, определено от Вселенските Събори, които са трън в очите на московските еклисиологични еретици и на проповядващите тяхната еклисиологична ерес.

Православната Църква е Една, Свята, Католическа и Апостолска“, подчерта дебело Архиепископът на Кипър. Това той го подчерта, за да напомни на самозабравилите се клирици от Московската Църква, че тяхното учение за 15, 16 и пр. независими една от друга поместни Църкви, без Глава, без център е всъщност протестантска еклисиологична ерес. Това московско еретическо учение категорично противоречи на чл. 9 от Символа на вярата!

Архиепископът на Кипър подари икона със Светите Апостоли Вартоломей и Варнава. Апостол Варнава е учредител на Църквата в Кипър, а сегашният Вселенски Патриарх носи името на Светия Апостол Вартоломей. Накрая, Архиепископ Хрисостом II заяви, че „както двамата апостоли са заедно, така и ние ще сме заедно“.

След това двамата Предстоятели участваха в Литийното шествие за Неделя Православна с изнасянето на Светите Икони, което приключи около 12:57 ч.


СНИМКИ

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)

Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)
Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)
Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)
Снимки: Николаос Мангинас (Вселенска Патриаршия)