Тази вечер се престави в Господа Валевският Епископ Милутин от Сръбската Църква, който беше заразен с коронавирус

 Превод: Йордан Георгиев
Епископ Милутин почина тази вечер призори на 30 март 2020 г. на 71-годишна възраст в белградската болница КБЦ „Драгиша Мишовић“, който се лекуваше за Ковид-19, потвърдиха за обществената телевизия на Сърбия РТС от болницата.
От Валевската Епархия потвърдиха в края на миналата седмица в съобщение за пресата, че Епископ Милутин е положителен за коронавируса, както и други двама свещеници.
С голяма тъга и вяра във Възкресението, в Небесното царство информираме обществото, че в последната вечер нашият скъп духовен отец, Преосвещеният Епископ на Валево г-н Милутин се упокои в КБЦ „Драгиша Мишовић“ в Белград,  след кратко боледуване, причинено от коронавирус. Нека Господ да му подари Царството Небесно и вечен покой!“, се казва в съобщението от Валевската Епархия на страницата от Сръбската Православна Църква.
Валевският Епископ Милутин Кнежевич е роден на 10 януари 1949 г. в Миджачи. Преподавал е в начално училище в Почута. Той е бил в Монастира Каона до 1963 година. Завършва монашеското училище в Острог през 1969 г. и завършва богословие в Богословската Академия Свети Сава в Белград, където започва богословските си изследвания – завършва Либъртивил (САЩ).
Шест месеца той служи като секретар на Канадската Епархия на Сръбската Църква и като енорийски свещеник в Ниагара. След завръщането си в Монастира Каона, става игумен през 1994 г., а архимандрит през 1998 г. Докато е изпълнявал това си задължение, той се е грижил и за новосъздадения Монастир в Лелич. В същото време той е Архиерейски наместник в Посавина от началото на 2003 г. и заместник на Епископ Лаврентий.
През май 2003 г. Епископите на Сръбската Православна Църква избират Епископ Милутин за Епископ на Австралия и Нова Зеландия към Сръбската Църква. След три години той е поверен на администрацията на новосъздадената епархия във Валево, където е интронизиран на 24 септември 2006 г.
Валевската Епархия обяви, че датата и часът на погребението ще бъдат обявени по-късно.
 
Бог да го прости!
Царство му Небесно! Аксиос!
 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal