ПОЗОРНО: Министър-председателят на Словакия заяви, че е готов да налага санкции на Православната Църква в Чешките земи и в Словакия (VIDEO)


Автор: Doxologia INFONEWS

На 11 март 2020 г. пред Pravda TV от Прага министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини заяви, че е готов да налага санкции срещу поместната Православна Църква в Чешките земи и в Словакия (ПЦЧЗС), ако тя не се съобрази с мерките и инструкциите, предприети като част от борбата срещу разпространението на коронавируса.


В понеделник броят на заразените с вирус COVID-19 в Словакия се увеличи на седем души.

Премиерът припомни, че неговият кризисен щаб забрани всякакви масови обществени мероприятия, включително и богослужения, за 14 дни. Римокатолическата Църква е подкрепила тази забрана и се е съобразила с предприетите мерки, но, според Пелегрини, ръководството на ПЦЧЗС отказва да преустанови събитията си.

Изненадан и разочарован съм от това поведение. Църквата съществува с цел да помага на хората, а не да застрашава общественото здраве в интерес на егоистичните си традиции“ – заяви премиерът.

Пелегрини възнамерява да се обърне към Предстоятеля на ПЦЧЗС с молба да промени поведението си. Според Пелегрини, властите на Републиката могат да считат действията и поведението на поместната Църква за застрашаващи общественото здраве, и да реагират на това с подходящи мерки.

Ако те (лидерите на поместната ни Църква) не спазват заповедите, но държат на своето, аз ще бъда първият, който ще предприеме необходимите санкции срещу тях“ – подчерта Пелегрини.

Същевременно, в изявлениена уебсайта на Православната Църква в Чешките земи и в Словакия, подписано от Архиепископ Ростислав и Архиепископ Юрай, се казва, че въпреки епидемията, Православната Църква в Словакия счита за необходимо да напомни на своите верни чеда за необходимостта да удовлетворяват своите духовни нужди.

За всички онези, които се страхуват и си мислят, че по време на общи богослужения може да се заразят с коронавирус, отпивайки от общия Потир, или пък целувайки Светите Икони, подчертаваме, че Причастието (Евхаристията) не е било, не е и никога няма да бъде причина за болести и смърт, а напротив – то е източник на нов живот в Христа, опрощение и изцеление на душата и тялото“ – се казва в изявлението  на поместната Църква.

По-късно обаче, на сайта на ПЦЧЗС беше публикувано второ съобщение, в което се казва, че във връзка с постановлението на Службата по обществено здраве към Словашката Република, обществените богослужения се преустановяват до 23 март 2020 г.

Нашата обща позиция, публикувана вчера, точно и ясно изразява двухилядолетния опит на вярата на православните християни, че Евхаристията е лек за душата и тялото и никога не е била източник на болести. Ние сме дълбоко убедени, че именно в кризисни ситуации, осигуряването не само на материалните, но и на духовните нужди на хората има незаменим ефект върху справянето с трудните ситуации.(…)

Ние се противопоставяме на непрофесионалното отношение и заплашителната, омразна реч на министър-председателя на Словашката Република. (…) С дълбоко разочарование отбелязваме, че именно такова безотговорно поведение на един от най-висшите представители на държавата пряко застрашава населението ни.

Тъй като Тайнственият живот на Църквата не може да бъде парализиран, богослуженията ще продължат да се извършват при затворени врата. Вярващите християни по желание ще имат индивидуален достъп до Тайнствата след съгласието на техния духовен наставник, спазвайки стандартните хигиенни норми.“ – се казва във второто съобщение  на поместната Църква.

Словакия се намира в диоцеза на Православната Църква в Чешките земи и в Словакия с Предстоятел Архиепископ Ростислав. В последно време тази Църква е известна със своята силна русофилия и агресивно поведение към Майката-Църква Вселенската Патриаршия. Народът в Чехия и в Словакия не е много религиозен, така че поведението на словашкия премиер не е учудващо. Безбожниците и богохулниците, възползвайки се от пандемията коронавирус, се проявиха в своето безбожие, като поискаха храмовете да бъдат затворени. По този начин искат да ограничат прякото общение между православните християни и Господа Иисуса Христа чрез ограничаване достъпа до Божественото Причащение и Светата Евхаристия. Много правилно се изказа по въпроса Митрополитът на Месиния г-н Хрисостом, който заяви: „Не могат да бъдат затворени Храмовете. Това би означавало разпускане на Църквата. Както не могат да бъдат затворени обществените институции, както не може да бъде затворен Парламентът, защото това би означавало разпускане на самата държава.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal