Отрицателен е тестът за коронавирус на италианския поклонник в Атон | Не на фалшивите новини, разпространявани от някои медии

На снимката: Хилендарски Монастир в Атон

Превод: Йордан Георгиев

Анализът на взетата проба на италианския поклонник от Контролния център към Университетската и Главна болница в Солун показва, че лицето НЕ Е заразено с коронавирус.
50-годишният италианец е имал симптоми като кашлика и температура, които е проявил в Свещената Обител на Хилендар в Атон. Заради тези симптоми е бил незабавно откаран в Солун за изследвания, където са направени необходимите прегледи и е установено, че е болен от обикновен сезонен грип. Всичко това е станало вчера на 15 март, когато монасите от Хилендар са забелязали тези симптоми у този поклонник от Италия. Вероятно е посетил и Зографския Монастир.
За съжаление, на български език се разпространява фалшивата новина, че „Италиански поклонник с Covid-19 (коронавирус) в Света Гора – в Зографски монастир“, не само от сайта dnes.bg, но и от редица други български светски и църковни сайтове, които са копирали новината, без да проверят нейната достоверност. За съжаление и БНР са публикували тази новина, без да проверят нейната достоверност. Дори въвеждат в заблуждение още със самото заглавие, че има случай на коронавирус едновременно в два Монастира: Хилендар и Зограф (виж тук), но в текста никъде не се говори за Зографския Монастир. Надяваме се, че БНР ще промени своята информация по отношение на тази новина.
Недопустимо е разпространението на фалшиви новини и всяването на страх и психоза у хората, особено по време на пандемия.
По отношение на Атон вероятно ще бъдат взети евентуални допълнителни ограничителни мерки по отношение на поклонничеството, които мерки предстои да разберем по-нататък, т.е. дали ще има такива, или няма да има такива.
От Doxologia INFONEWS считаме, че е редно да има забрана за поклоненията в Атон, с цел предпазване на монасите, особено на възрастните и болните монаси, от заразяване с коронавирус, привнесен от някой „благочестив“ и невнимателен поклонник.
✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎