Отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия размахва пръст на друга поместна Църква на етническа основа, и въвежда в заблуждение своите почитатели


Автор: Doxologia INFONEWS

На 28 март 2020 г. започна да се разпространява спам/суеверие от разни клирици и вярващи от Църквата в България, Русия, Сърбия и от други поместни Църкви.

Спамът/суеверието гласи следното: „Получи се съобщение от Св.гора. Гръцката църква ни инструктира. След снощното велико бдение, Светите отци препоръчват спешно на православните християни тази вечер да поставят кръст пред къщите си. Ако нямат такъв, с маслинено олио да направят кръст пред вратите си. Сериозно е. Посланието е било дадено от Божията майка на Монасите от снощното бдение.


На 28 март в 21:29 ч. свещеник Силвестър Янакиев от Свещената Сливенска Митрополия публикува в своя Facebook профил следния текст: „Няма лошо да помажем с елей входовете на къщите си. Но хайде Гръцката църква да не ни инструктира нас какво да правим!“.Първо,никъде на официалния сайт на Еладската Църква не пише, че лъжливото суеверие/спам идва от нея!

Второ,в публикацията/спам пише, че то идва от Атон!

Трето,Атон, заедно с всичките Монастири, Скитове и Параклиси, са в диоцеза на Вселенската Патриаршия; част са от Гръцката Република; всички монаси в канонично отношение подлежат на наказания освен от Кинотиса, но и от Светия и Свещения Синод на Вселенската Патриаршия; а в юридическо отношение, за извършване на престъпления, административни нарушения и граждански простъпки (провинения) от страна на монасите там, техните действия са подсъдни на гръцките съдилища, тъй като всички монаси на Атон са гръцки граждани и Атон е част от Гръцката Република. Всичко това е закрепено в Гръцката Конституция.

Ако един клирик, завършил богословие, не е запознат с тези неща, тогава си задаваме въпроса, какво е качеството на преподаване на богословие в България; или по-точно – какво е нивото на усвояване знанията по богословие в учебните заведения в България. Много е важно един клирик да бъде изключително грамотен и точен, за да не въвежда в заблуждение своите енориаши.

Четвърто, ако в действителност това суеверие/спам (на което явно се е поддал и този клирик) идваше от някоя поместна Църква и ако то отговаряше на Светото Писание, Свещените Канони и 2000-годишната практика на Православната Църква – тогава ние щяхме да сме длъжни да го изпълним, тъй като Църквата е ЕДНА! Дори и в кратката публикация на свещеник Силвестър Янакиев прозира московската еклисиологична протестантска ерес за петнайсет и прочие Църкви, независими една от друга, което противоречи на чл. 9-ти от Символа на вярата: „Вярвам (…) в Една Свята, Вселенска и Апостолска Църква.“ – тоест, Православната Църква е ЕДНА. Също така, в публикацията на клирика прозират слабата му богословска подготовка и филетистките му възгледи, като последното представлява ересосъдена на Константинополския Събор през 1872 г. – етнофилетизъм.

Редно е Сливенският Митрополит Йоаникий да се самосезира, тъй като е недопустимо клирик да разпространява ереси и разделение на етническа основа.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal