Навпактският Митрополит г-н Йеротей: Някои Митрополити действат като че ли няма Синод и изпращат писма до Правителството… на мене и един друг вирус ми причинява болка, т.нар. „църковен коронавирус“

Автор: Doxologia INFONEWS
Днес привечер на 30 март 2020 г. Митрополитът на Навпакт и на Свети Власий (Еладска Църква) г-н Йеротей Влахос даде интервю пред вестник ΕΘΝΟΣ, коментирайки различни теми, свързани най-вече с пандемията от коронавирус, за служението при затворени врата, за самостоятелните действия, инициативи и комюникета на някои Митрополити, които компрометират Свещения Синод, за изказаните еретически възгледи, свързани с промяна на вековната практика на причастяване, съмнението в Тайнството Евхаристия като Тяло и Кръв Христови, за това че трябва да си стоим вкъщи и да служим в нашите домашни Църкви, не забравяйки, че нашият дом е Църквата Христова и т.н. За да прочетете цялото интервю, посетете горепосочения сайт.
По отношение на служението при затворени врата Митрополит Йеротей Влахос каза, че „ще трябва да продължи да се служи при затворени врата и след Пасха, защото никой не бива да забравя, че Христос възкръсна от „запечатания гроб“ и влезе в Горницата (Сионската Горница – Бел. прев.), където бяха се събрали учениците Му, поради „страх от иудеите“, „при заключени врата“. Църквата знае да служи и в катакомби и в затвори“.
А вечерта в тоя ден, първи на седмицата, когато вратата на къщата, дето се бяха събрали учениците Му, стояха заключени, поради страх от иудеите, дойде Иисус, застана посред и им казва: мир вам!“ (Йоан 20:19)
„Някои Митрополити действат като че ли сме един безреден орган“
«По това време разпространението на короновируса ми причинява особена болка, той сее смърт и създава страдания у много семейства и нашите близки. И разбира се, искам да похваля Правителството, което с динамика и познания се справя с въпроса за здравето на всички ни.
Обаче и един друг коронавирус ми причинява болка, т.нар. „църковен коронавирус“, който атакува клириците и нашите Епископи. Забелязвам, че някои Митрополити действат като че ли да няма Синод, като да сме един безреден орган. Излизат с комюникета преди Постоянния Свещен Синод да вземе някое решение и веднага след решението на Синода се разграничават. Също така изпращат писма към министър-председателя и към министрите от Правителството и ги публикуват, докато би трябвало да изложат своите виждания в Свещения Синод, така че той да реши относно това. Това сформира църковния мироглед и това сме дали като обещание в деня на нашата хиротония в Епископ. В една битка има общо разбиране и някой ръководи развитието на нещата.
Все пак, не смятам, че Постоянният Свещен Синод се е отрекъл от своите възгледи, щом като винаги е изразявал своите виждания и желания на своето паство, и го е правил за да укрепи своето единство, като действаше аналогично на всяко едно събитие в  тази ситуация.
И накрая, ние Йерарсите, както капитаните на корабите – „въображаемият кораб“ е Църквата – трябва да действаме с богословски познания, църковен мироглед, чувство за социално положение, с хладнокръвие и с молитва. Преди всичко да разберем, че имаме Свещен Синод и Архиепископ и не работим автономно. Ако нямаме послушание на Синода, как ще изискваме клириците да имат послушание към нас?»
По отношение на това, че всички са призовани да си стоят вкъщи, той отговори: «И аз си стоя вкъщи, в Митрополията, съучаствам в богослуженията и Литургиите, когато ми го позволи правителството (!), занимавам се с книги, които трябва да издам, общувам по телефона с хората, за да ги подкрепя, моля се на Бога за бича, който дойде при нас и т.н.».
С оглед атаките на някои хора срещу Божествената Литургия, той заяви, че: «Трябва да стане ясно, че Божествената Литургия и Божествното Причащение с Тялото и Кръвта Христови, заедно с Христовата аскеза, представлява самоличността на Църквата. Защото не може да съществува аскезата без Божествената Литургия, нито Божествената Литургия без аскезата».
По отношение на това, че се прокрадват различни чужди на Църквата практики за причастяване и за това, че някои считат, че чрез Божественото Причащение се предават микроби и пр., Митрополит Йеротей Влахос заяви категорично, че: «в следващия времеви период Църквата трябва да се справи с този проблем с голяма сериозност и богословска задоволеност».
Според него е неοбходимо да имаме търпение, вяра и молитва. «„Оставаме вкъщи“, но преди всичко „оставаме в действителния ни дом“, който е Църквата, в който дом говорим същия език, общуваме с Христос, със Светиите от всички векове, имаме същата традиция, която преодолява и смъртта», завърши Митрополитът на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей Влахос.
Митрополит Йеротей Влахос под «някои Митрополити, изпращат писма към министър-председателя и към министрите от Правителството и ги публикуват», визира най-вече Месогейския Митрополит г-н Николай, който има доста често такова поведение и обича да изпраща писма до Правителството, без знанието на Архиепископа на Атина и на Свещения Синод. Днес следобед е изпратил писмо до Министъра на образованието и вероучението на Гърция г-жа Ники Керамеос. Това писмо е изпратено след даденото от нейна страна интервю преди обяд по обществената гръцка телевизия ЕРТ, където тя заяви, че богослуженията и по време на Страстната седмица ще бъдат извършвани при затворени врата, без вярващи.
В своето писмо той критикува Министъра на образованието и вероучението г-жа Ники Керамеос, както и цялото Правителство на Гърция по отношение на богослуженията при затворени врата, казвайки, че богослуженията били забранени. Той заявява на г-жа Керамеос, че «Съветският режим не забрани богослужението! Нашето Правителство го направи!». Разбира се, неговите думи са преувеличаване и не отговарят на истината. Никой не е забранявал богослуженията в Гърция. Второ, сравнението със Съветския съюз е несериозно. Дори той стига още по-далече, давайки пример с режима на Енвер Ходжа в Албания, който единствен е наложил такава забрана.
«Съветският съюз воюваше с религиозността, гонеше Църквата, разрушаваше храмове, убиваше клирици, но не забраняваше богослужението при затворени врата», заяви Митрополит Николай.
В този случай Митрополит Николай Месогейски дава за „добър пример“ атеистичните режими, които не били забранили богослуженията. Няма да коментираме това абсолютно некоректно сравнение с атеистичните режими и пандемията от коронавирус, която застрашава живота на милиони хора. 
«В нито една страна, освен в Гърция, не са забранили отслужването на богослужението, нито в Кипър, нито в славянските страни, нито в Корея, където този проблем го регулират компетентните Църкви», според Митрополит Николай.
Интересен факт е това, че именно самият Митрополит Николай Месогейски още в началото на пандемията в Гърция, сам отмени всичките богослужения в своята Епархия без Свещеният Синод все още да е взел решение по този въпрос. След като Свещеният Синод на Еладската Църква взе решение на 16 март 2020 г., Правителството заяви, че богослуженията ще се извършват при затворени врата, без вярващи до 30 март 2020 г. Месогейският Митрополит Николай се обяви против тези мерки, критикувайки първо Правителството, а преди това изразявайки несъгласие с решението на Синода. От тогава Митрополит Николай е изпратил няколко писма от свое лично име, както винаги подчертава, без знанието на Свещения Синод, създавайки по този начин негативно отношение към Църквата. Сега отново се получава същото. Преди предвиденото заседание на Синода на Еладската Църква на 01 април, той изпраща писмо до г-жа Керамеос, което задължително дава на медиите, за да стане публично достояние.
Припомняме, че Митрополит Николай по същия начин вървеше на контра с цялата Йерархия на Еладската Църква, когато Еладската Църква призна автокефалията на Православната Църква на Украйна през октомври 2019 г.
Отделно, неговите изказвания в публичното пространство винаги предизвикват неприятно усещане у почти всичките му събратя Архиереи и в по-голямата част от клира, да не кажем и у една немалка част от вярващите. Той повече се държи като професор по физика от Харвард, какъвто е бил, отколкото като Митрополит на Еладската Църква, коментират клирици и видни богослови от Гърция. Случайно или не, Митрополит Йеротей Влахос дава своето интервю за вестник ΕΘΝΟΣ преди Митрополит Николай Месогейски да изпрати писмото до Министъра на образованието и вероизповеданията. 
От Doxologia INFONEWS отново повтаряме, че по време на пандемия (война) не е време за спорове, конфронтация, разногласия и диалог, а за разбиране, синергия, любов към ближния, подкрепа на уплашените хора от това положение, както и съобразяване със съветите и препоръките на специалистите.
Тук може да видите писмото на Месогейския Митрополит Николай до Министъра на образованието и вероизповеданията на Гърция г-жа Ники Керамеос, публикувано в ΡΟΜΦΑΙΑ.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal