Молитва за избавяне от пандемията коронавирус (COVID-19)

Read in other languages: GR – EN – МК SRB UKR ES
Превод: Йордан Георгиев
Високопреосвещеният Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил състави своевременна молитва за пандемията коронавирус.
Молитвата се публикува за първи път на страницата на Свещената Митрополия на Едеса, Пела и Алмопия (Вселенска Патриаршия), за да бъде свободно използвана.
МОЛИТВА ЗА КОРОНАВИРУСА
Поема на Митрополита на Едеса Иоил
     Господи Иисусе Христе, Боже наш, Пръв Лекарю на душите и телата, Който заради нас стана човек, за да изцелиш човека от голямата рана; Който не презря неизлечимо болните десет прокажени, но ги очисти чрез спасителната Си благодат; Който прекара като Богочовек дните на Своето земно присъствие, правейки добрини и изцерявайки всички немощни и болящи; Ти правеше добро и възвърна здравето на разслабени, слепи, тежко съгрешили, бесновати и злонамерени в тялото и в душата, т.е по плът и по разум. Приеми благосклонно нашата молитва и помогни чрез Твоята сила вирусът убиец, който има формата на корона и който причинява страх или смърт у немощни и незаслужено страдащи, да избяга. И ако заради многото наши грехове си допуснал това изкушение, умоляваме Те като милостив да го премахнеш от нас и от цялата вселена. А ако за изпитание на вярата си допуснал неговото господство, прекрати тревогата на немощните от неговата епидемия. Ако пък той ни е даден от злодейството на противника или от нехайството на лекомислени човеци, поразѝ неговата сила като Всесилен Бог. Съхрани младежта и опази немощните; и тези, бидейки в старост, излекувай от проклетия вирус и освободи всички от притеснено сърце*; и в замяна на това – дарувай ни добро здраве, облекчение и великодушие**, по ходатайството на Владичица Богородица и на всички Твои Светии. Амин!
*В израза « συνοχή τῆς καρδίας» Свети Никодим Светогорец влага следния смисъл: съсирване (събиране) на кръвта в сърцето така, че да бъде предпазено като в укрепление, когато човек е изпаднал в болестно състояние и греховност. Така останалите членове на нашето тяло изглеждат като мъртви, заради загубата на кръв вследствие на болестта и на греха. С други думи, сърцето се намира в болестно и греховно състояние, едно болящо и греховно сърце. Това сърце вече е в състояние на притеснение, вследствие на греха и болестта. Затова ние се молим Бог да ни избави именно от това притеснено, тягостно състояние, загнездило се в нашето сърце. Това става възможно чрез връзката/свързаността между ума и сърцето. Умът и сърцето преди грехопадението са били едно. След грехопадението те се разделят, но без да губят кохерентността помежду си, сиреч те се намират във връзка едно с друго.
По-късно това състояние и този термин се възприемат в психологията с по-различен смисъл от този, който е вложил Свети Никодим Светогорец. В психологията този термин се нарича сърдечна кохерентност, т.е. състоянието на сърцето се влияе от положителните и отрицателните емоции, идващи от възприятията на мозъка. Но тук не се подразбира никакво греховно състояние, а състояние вследствие на емоции – положителни или отрицателни – Бел. прев.
**Добро здравословно състояние (добро здраве); спокойствие, отдих, почивка (облекчение) и щедрост, с широко сърце, с широка душа (великодушие) – Бел. прев.
Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal