Митрополитът на Месиния Хрисостом: Лъжичките за еднократна употреба при Божественото Причащение са секуларни разбирания и практики, които идват от други традиции


Превод: Александър Иванов

Митрополитът на Месиния г-н Хрисостом (Еладска Църква) даде интервю пред телевизия MEGA в LIFE NEWS по въпроса, който последва с Божественото Причащение и страха от предаването на коронавируса чрез него.


Свещеният Синод издаде енциклика, в която се съдържа един отговор, и която енциклика е отправена към клириците и вярващите християни. Не могат да бъдат затворени Храмовете. Това би означавало разпускане на Църквата. Както не могат да бъдат затворени обществените институции, както не може да бъде затворен Парламентът, защото това би означавало разпускане на самата държава“, заяви Митрополитът.

Обезпокоителното е, че някои използват решенията на Свещения Синод като инструмент дали по опозиционни причини, дали да изразят уж своята напредничавост, което обаче не помага в това да се държат едни ниски нива на явлението и епидемията“, добави Митрополитът. На въпроса на водещия Никос Евангелатос, за кои се отнася, той отговори, че „за всички тези, които излизат и правят изявления, вземайки за повод решението на Свещения Синод, за да кажат, че сме мракобесници, ретроградни, въпреки че онези вярват, че като затворят храмовете показват своята напредничивост. Свещеният Синод взема решение не така както желае някоя политическа партия“.

Във връзка с въпроса за лъжичките за еднократна употреба при Божественото Причащение, Митрополит Хрисостом изтъкна, че „това  са секуларни (светски) разбирания и практики, които идват от други традиции. При нас съществува конкретен начин на причащение и един конкретен начин за пристъпване към Тайството Божествено Причащение. Всеки вярващ е свободен да пристъпи или да не пристъпи“.

Действително се изпитва вярата на хората, които се обстрелват всекидневно с такъв вид възгледи. Всички трябва да разберем, че в Църквата всеки един човек в рамките на свободната си воля има своята роля относно своя ближен. Там се изисква да бъдем изключително сериозни и много отговорни. Тези, които мислят, че са носители на вируса, могат да не се причастяват и да не идват“, отбеляза г-н Хрисостом.

Ако някой с коронавирус ми поиска да го причастя, бих го направил, бих го причастил“, увери Митрополитът на Месиния, като след съответния въпрос настоя, че самият той след това би изпил останалата част от Божественото Причащение, както предвижда Тайнството.

Източник: MEGA TV

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal

COMMENTS