Митрополитът на Лангадас Йоан: Църквата се е доказала за 2000 години, през които се е изправяла и пред много по-сериозни заболявания, като туберколоза, проказа и пр. | С коментар на Doxologia INFONEWS


Превод: Йордан Георгиев

Погрешното поставяне на въпроса и критиката, която се упражнява върху Църквата, е нещо, с което трябва малко да внимаваме“, заяви сутринта по гръцката държавна телевизия ЕРТ Митрополитът на Лангадас г-н Йоан (Вселенска Патриаршия).

На друго място Високопреосвещеният Митрополит заяви, че „най-важното е да изградим една атмосфера на сътрудничество, за да се справим с целия проблем по най-добрия възможен начин, с уважение към личността на другия и вземане на мерки, за да предпазим хората, които са уязвими към такива зарази“.

Църквата не се противопоставя на изискванията на науката, напротив тя си сътрудничи и това се вижда в комюникето на Свещения Синод“,  допълни г-н Йоан.

Митрополит Йоан засегна и въпроса за Божественото Причастие, подчертавайки че „Църквата се е доказала за 2000 години, през които се е изправяла и пред много по-сериозни заболявания, като например бактерията на туберколозата. Познавах лично свещеник, който причастяваше туберколозно болни, а накрая потребяваше Божественото Причастие и нямаше никакъв проблем. Същото се случва и с болестта на Hansen(проказа)“.

В Божественото Причастие нито се промъкват микроби, нито всички тези теории, които се излагат подробно от специалистите днес. Историята това го е доказала през последните 2000 години“, допълни определено Митрополит Йоан.

За уязвимите групи, Високопреосвещеният отбеляза: „Уязвимите групи, които остават с предразположеност към заразата, да внимават със своето здраве, а Църквата ще посещава болните по домовете им. Кога Църквата е искала от болните да не идват да се причастяват?

Най-важното е да съхраним това единство, това сътрудничество и да не изпадаме в паника, която ще предизвика обратни последици. Да съхраним силата на нашата вяра“, добави към края Високопреосвещеният Митрополит на Лангадас г-н Йоан.

Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ

Коментар: Doxologia INFONEWS

За бежбожниците и неверниците…


А Иисус им рече: поради вашето неверие; защото, истина ви казвам, ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно“ (Матей 17:20)От Doxologia INFONEWS прославяме нашия Господ Иисус Христос, за това, че благодарение на коронавируса COVID-19 разбрахме, че в Православната Църква, за съжаление, има клирици, богослови и миряни, които не вярват в Божественото Причащение, изисквайки и предлагайки причастяване с различни лъжички, т.е. лъжички за еднократна употреба. Това показва неверие и повърхностна вяра. Явно тези хора досега са приемали и възприемали Божественото Причащение механично или като някаква традиция, или като нещо за пречистване на организма. Много жалко за тях, но по този начин, такъв тип клирици, богослови и миряни се разкриха и показаха своята същност, както в случая с автокефалията на Православната Църква в Украйна.

Бог е милостив към нас като ни показва катрана и гнойта, които са се настанили в Неговата Църква. Църквата не търпи такива гнусотии и тя ще ги изхвърли, за да не се заразяват и други. За наша радост, тези лицемери не са много в Църквата, но за сметка на това са най-пискливи, с най-големи претенции и пр.

Митрополит Йоан дава пример с такъв свещеник, който е причастявал туберколозно болни и накрая потребявал Божественото Причащение. Свещеникът е жив и здрав, както и всички тези, които са се причастили от една лъжица.

Бог изпитва чрез вярата в Него, не с фарисейски поклони, монографии, писания, изказвания, спорене в групи, форуми и конференции, а само чрез вяра. На такива безбожници в Църквата, които са се настанили най-охолно, както ни учат Светите Отци, които безбожниците отхвърлят, осланяйки се на съвременни богослови, Бог може да допусне по изключение те да се заразят при Божественото Причащение, ако той не види вяра в тях, въпреки че такова заразяване е невъзможно. Но Бог е Този, Който определя кое е възможно и кое е невъзможно. По правило – това, което е невъзможно за човека, е възможно за Бога. Бог е Творецът и Създателят на всичко, Той определя правилата. Ние имаме само свободна воля и правото на избор – най-голямото богатство, дадено ни от Него. Но това богатство или не го ценим, или злоупотребяваме с него…

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе за всичко, което ни даваш поради Твоята безкрайна милост и любов към нас човеците. Амин!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal