Митрополитът на Керкира призова вярващите да нарушат забраните и да дойдат да се причастят | Известен юрист по наказателно право призова Митрополитът незабавно да бъде арестуван

Автор: Doxologia INFONEWS
„Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!“ (Лука 12:49)
Митрополитът на Керкира г-н Нектарий призова вярващите въпреки наложените мерки да излязат от домовете си, заявявайки друга причина в разрешителните декларации, като например: „физически упражнения“. По този начин те ще заобиколят забраните, лъжейки властта, че отиват да правят упражнения на открито място, за да отидат да се причастят в края на службата, струпани всички един до друг пред портите на Храма.
Тази новина идва само два дена след като протопрезвитер Анастасиос Гоцопулос от Патра наруши забраната за присъствие на вярващи в Храма по време на богослужение. Действията му са обект на разследване от гръцките власти и неговия Епархийски Архиерей.
Митрополит Нектарий заявява, че не е съгласен с наложените мерки на Правителството, които мерки бяха приети от Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква. По този начин Митрополит Нектарий не изпълнява и решенията на Постоянния Синод на Еладската Църква.
Въпросът е, има ли някой съгласен с тях? Няма такъв, но в случая се налага да има такива мерки.
В Гърция наложиха най-строгите мерки в цяла Европа, за да се справят радикално с коронавируса. Гръцкото Правителство преди няколко дена наложи и забрана за движение по улиците на граждани, освен тези, които отиват на работа или член на тяхното семейство да отиде до хранителния магазин или до аптеката, както и за физически упражнения, за разхождане на кучета и др. изключения.
Управляващите в Гърция заявиха преди време, че не могат да чакат месеци, в които ще бъде блокирана Държавата, бизнеса, икономиката, обществото, Църквата и пр. Затова те предприемат още по-строги мерки, за да може този период да бъде драстично скъсен по модела на китайските власти. Припомняме, че единствено Китай овладя ситуацията, но на цената на драконовски мерки и ограничения. Само след два месеца и половина в Ухан, сърцето на разпространението на коронавируса се завръща социалния, икономически и индустриален живот.
Митрополитът на Керкира недоволства, че «няма специално разрешение за ходене в Църква за молитва или за причастяване с Тялото и Кръвта Христови, а има за разхождане на кучета и за физически упражнения».
«Извадете си едно такова разрешение и кажете „излизам за лични физически упражнения“ и елате в църквата да се причастите, да се помолите…», се чува да казва Митрополитът в съответния запис.
«Могат да ни казват „не се паникьосвайте“, но не правят нищо да не се паникьосват хората. Само нашата Църква е онази и само Истинският Бог е Онзи, който може да ни одухотвори и да ни даде живот и радост», допълва Митрополит Нектарий.
Митрополит Нектарий дори се усъмни, че тази пандемия е измислена и в графата на световната конспирация. Всички обичаме криминалните романи, но все пак трябва да отсяваме истината от лъжата, както Господ ние казал да изпитваме духовете и да не се доверяме на всяко чудо! И дяволът върши чудеса!
Митрополит Нектарий призова вярващите да се помолят не за да отмине пандемията от коронавирус, а да не мине «пробата за световна диктатура», както я определи.
«Молете се братя, така че да се промени това положение за проба за световната т.нар. диктатура, която има други цели», завърши в своята проповед Митрополитът на Керкира. За повече информация вижте protothema.gr.
В същото време след публикуване на изказването на Митрополита на Керкира г-н Нектарий се изказаха много политици, известни хора, дори се чуха гласове от висши и нисши клирици от Еладската Църква, че такъв тип изказвания създават негативни крайно негативни настроения срещу Църквата.
Известният гръцки юрист и специалист по наказателно право г-н Василис Капернарос, стигна още по-далеч като призова Прокуратурата на Гърция да се самосезира и Митрополит Нектарий незабавно да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение за нарушаване на наложената забрана с Общото министерско решение  № 2867/Υ1 във връзка  с  чл. 285 от Наказателния кодекс, за което може да получи до 5 години затвор и голяма глоба, както и във връзка с редица други отежняващи вината обстоятелства.
„Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!“ (Лука 12:49)
«За съжаление, липсата на сериозност не е наказателно провинение, даже и очевидната липса на сериозност у някой Митрополит. Но разбира се, има едно наказателно провинение (простъпка – Бел. прев.) г-н Спилиопулос, това е скорошното Общо министерско решение и въз основа на чл. 285 от Наказателния кодекс би трябвало в този момент, Митрополитът да бъде арестуван и да бъде отведен на съд…», заявява юристът и специалистът по наказателно право г-н Василис Капернарос. За повече информация вижте protothema.gr.
В Гръцките медии напомнят и случая с Митрополита на Китира г-н Серафим, който наруши забраната и призовавайки вярващите дадойдат в храма, за да съслужат заедно. Митрополитът на Китира беше задържан от полицията и даде обяснения в полицейското управление в град Китира, остров Китира. С прокурорско нареждане беше освободен, но е образувано срещу него наказателно производство за нарушаване на Общото министерско решение  № 2867/Υ1  от 16 март 2020 г.
Общото между Митрополита на Китира г-н Серафим, Митрополита на Керкира г-н Нектарий и протопрезвитер Анастасиос Гоцопулос, които нарушиха в различна степен наложената забрана, освен че са клирици на Еладската Църква, е и тяхната зависимост от руските икономически и олигархически кръгове. В гръцкото политическо и обществено пространство се чуха следните интересни мнения, които смеем да твърдим, че имат резон. Според редица политици и специалисти по национална сигурност, това е тактика на Русия и Руската Църква да създадат напрежение и хаос в Гърция от една страна между гръцката държава и Еладската Църква, а от друга – обърканост и хаос в гръцкото общество. Това е част от политиката на Русия за дезинформация и създаване на напрежение в ЕС, особено по време накоронавируса.
Гръцките тайни служби и разследващи органи вече работят по тази версия.
В този ред на мисли от Doxologia INFONEWS ни хрумна, че това е възможно да се случи, ако вече не се и случва с Митрополити от Българската Православна Църква, т.е. Митрополити, които изпитват прехлас и безумна почит към Русия и всичко руско, например Митрополитът на Ловеч г-н Гавриил и Митрополитът на Видин г-н Даниил.
Митрополит Гавриил в последната една седмица и половина като че ли по поръчка излизаше с различни изявления, обръщения, организиране на отворени писма от различни игумени на Монастири, вкл. участия в телевизионни предания, радиопредавания и постоянно даване на интервюта за различни вестници по отношение на коронавируса от свое име, но ангажирайки целия клир и всички вярващи в България със своите изказвания, без да има съответната благословия за това. Той не е нито Патриарх, нито говорител на Свещения Синод, нито упълномощен Митрополит, който да се изказва по тези въпроси.
Но нека да уточним ясно и категорично, че тук не става въпрос за нормални и балансирани обръщения, каквито чухме от повечето Митрополити от БПЦ-БП и най-вече от Българския Патриарх, а става въпрос за всяване на паника, страх и призиви да не бъдат затваряни Храмовете, поради различни причини, без да се споменава дори за най-важното – да не се спират богослуженията.
От Doxologia INFONEWS се опасяваме от това, че някои Митрополити, визирайки горепосочените двама, няма да спазват взетото решение от Свещения Синод на БПЦ-БП, с което биха поставили в много лошо положение своите събратя Архиереи, останалите клирици и всички нас вярващия народ, а и като цяло нашата поместна Църква. Надяваме се, че нашите Високопреосвещени Митрополити, силно вярваме и нашият Патриарх, биха били разумни в тази тежка ситуация и биха били по-премерени в своите изказвания и действия.
Нима останалите Митрополити от другите поместни Църкви, които предприеха мерки за ограничаване на вярващите до Божия Храм са по-малко вярващи от тези, които още не са се решили да предприемат такива действия, както и от тези, които са против всякакви ограничения?
Важно е всеки от нас да си отговори на следния въпрос:
Любовта към ближния ли е по-важна, или това да присъствам на богослужение, макар да заразя всички останали, смятайки, че съм си сложил Бог в джоба си и съм защитен от всичко, профанизирайки по този начин нашата вяра в Него?
Нека да не изпитваме Господа!
Нека да се смирим!
Нека да проявим любов с разум, а не псевдолюбов с безумие!
Всички искаме да сме в Божия Храм, но кой ще понесе отговорността за заразата? Тези, които са големите защитници на това да няма ограничения за струпване на хората в Храмовете, биха ли поели тази отговорност? Имаме предвид наказателна отговорност!
И отново повтаряме, че не Христос принася заразите, визирайки Божествената Евхаристия, а човекът! В Руската Църква „дезинфекцират“ Христос, но не ограничиха струпването на вярващите в Храма. А всеки нормален и разумен християнин знае, че заразата се предава от човек на човек, а не от Тялото и Кръвта Христови! За съжаление, това действие на Руската Църква беше сляпо възприето от православните талибани като нормално, без разумен и християнски кризис, защото идва от Русия.
Проблемът не е в ходенето на Църква и причастяването с Тялото и Кръвта Христови! Проблемът е човешката безотговорност и егоизъм, на които всички разчитаме, че няма да има струване на хора в Божия Храм. Всеки човек е личност и има индивидуална преценка за всичко. Точно поради Бог е дал възможност на човека да бъдат създадени някакви рамки на регулация, с която всички да се съобразят, за да не разчита на свободната на човека по отношение на всички останали.
Въпросът е, че всички искаме да отидем на служба. Тогава по график ли да ходим, че да спазим изискванията на Оперативния щаб? Ако е така, да се направи график. Пандемията е сериозно нещо – не може само с пожелания и на добра воля.
Затова за да няма съблазън между вярващите от една страна, а и омраза и негативни настроения от атеистите към вярващите, от друга страна – е редно Свещеният Синод на БПЦ-БП да вземе общо решение, което да бъде ясно и да бъде насочено към всички вярващи и клирици, без изключения! Изключенията, по своето естество, могат да бъдат по отношение на броя служещи клирици, участващи псалти и помагащи клисари. Това е организационен въпрос на Синода.
Всеки от нас е длъжен да се съобрази с решението на Свещения Синод на БПЦ-БП!
Нека да не се поставя линията на разделението между вярващи и много вярващи. Талибанизмът в Църквата е вредно явление.
Интересно, когато дойде антихристът почти всички „вярващи“ и особено „супер вярващи“ ще го припознаят за „Господа Иисуса Христа“, но ако дойде Христос дали ще има и малцина, които ще Го познаят?
Затова нека да не казваме, кой е вярващ и кой не е чак толкова вярващ! Нека всеки от нас да се замисли каква вяра има, както и дали изпитва и капка любов към своя ближен.
Когато съчетаем своята вяра в Бога с любовта към ближния заедно със своя здрав разум, чак тогава бихме взели най-правилно решение за тази деликатна и изключително неприятна ситуацията, в която се намираме всички ние, без изключение!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal