Клирици от Българската Патриаршия съслужиха в Серес на празника на Свети Теодор Тирон

На снимката от ляво надясно: Архимандрит Хаджи Викентий (зад Епископ Сионий), Велички Епископ г-н Сионий, Митрополитът на Врестени г-н Теоклит и Митрополитът на Серес г-н Теолог

Автор: Doxologia INFONEWS

Със свещеническо великолепие и всенародно участие на всички християни, Църквата на Серес отпразнува и тази година спомена за чудото с коливото на Светия славен Великомъченик Теодор Тирон. Църковните официални чествания в Серес бяха съсредоточени и тази година в древния Катедрален Митрополитски храм на Светите Великомъченици Теодор Тирон и Теодор Стратилат. От древни времена Свети Теодор Тирон и Свети Теодор Стратилат са покровители и защитници на историческата и древна Свещена Митрополия на Серес.

Честванията започнаха още от 18:00 ч. на 06 март 2020 с официалното посрещане на Свещените Мощи на Свети Теодор Тирон, които се пазят в храма Успение Богородично в Неа Месемврия на Свещената Митрополия на Килкис и Полиани. Свещените Мощи бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Митрополита на Серес и Нигрита г-н Теолог, който предаде своите благопожелания и благодарности на Митрополита на Килкис г-н Емануил. Мощите бяха донесени от Архимандрит Михаил Даниос с благословията на Митрополит Емануил.

Великата празнична и Многоархиерейска Вечерня беше възглавена от Преосвещения Велички Епископ г-н Сионий (Българска Патриаршия) в съслужение с Високопреосвещения Титулярен Митрополит на Врестени г-н Теоклит (Еладска Църква) и местния Архиерей Високопреосвещения Митрополит на Серес и Нигрита г-н Теолог (Вселенска Патриаршия).

След това Митрополит Теолог прочете Първа статия на Акатиста към Пресвета Богородица.

На 07 март 2020 беше отслужена Празнична Многоархиерейска и Божествена Литургия в едноименния Катедрален храм на Светите Теодор Тирон и Теодор Стратилат, възглавена от Високопреосвещения Титулярен Митрополит на Врестени г-н Теоклит в съслужение с гостуващия от Българската Патриаршия Преосвещен Велички Епископ г-н Сионий и Архиерея-домакин Високопреосвещения Митрополит на Серес и Нигрита г-н Теолог, както и редица клирици от Вселенската Патриаршия, Еладската Църква, сред които и Негово Високопреподобие Архимандрит Викентий от Ловчанската Свещена Митрополия, Българска Патриаршия. За повече информация вижте в romfea.gr.

Ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal