ИЗВЪНРЕДНО: Самоковските потайности от първо лице със стряскащи факти (СНИМКИ & ВИДЕО)

На снимката: монахиня Пелагия (Маргарита) Илиева Ласкова
 На 22 март 2020 г. в 00:59 ч. на на пощата на Doxologia INFONEWSполучихме писмо с материали, с гореща молба да бъдат публикувани на нашия сайт за изясняване на обективната истина и изобличаване на разпространяваните лъжи и клевети от монахиня Пелагия от Самоковския Монастир.
Единственото, което можем да посочим от Doxologia INFONEWS  по молба на групата клирици и вярващите християни от гр. Самоков е, че по техни сведения се готви нова подписка – монахиня Пелагия да бъде преместена в друг Монастир. Подписката се подготвя от жителите на гр. Самоков. Те изрично бяха отбелязали в своето писмо до нас да публикуваме и този кратък техен призив, цитираме: „самоковчани не желаем тази жена не само да бъде игуменка в този Монастир, но и не желаем да се подвизава на територията на Община Самоков, под какъвто и да е претекст“. Публикуваме всичко без редакторска намеса.
Автор: Група клирици и вярващи християни от гр. Самоков
Наскоро по решение на Епархийския съвет на светата Софийска митрополия беше направена кадрова рокада в Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“.
Досега изпълнявалата длъжността игуменкамонахиня Пелагия беше заменена от нейната сестра от манастира, монахиня Максима. Едно действие, което е напълно в привилегиите на епархийския архиерей, и тъй като Девическият манастир на практика няма сестринство, това действие е без никакви негативни духовни отражения. Самата освободена от своето досегашно послушание игуменка Пелагия пък не е запазила девството си, има деца,  и не е ясно как изобщо е била приета в девическа обител. Интересен факт е, че Пелагия е постригана по препоръка на Архимандрит Дионисий, който видно от долупосочените материали дава гаранции за нея.
Веднага след като е извършена тази промяна, монахиня Пелагия започна злостна кампания в медиите и чрез писма до Св. Синод на БПЦ-БП, с цел да злепостави новоназначената за и.д. игуменка и лично патриарх Неофит. По този начин тя показа не само незачитане на йерархичния ред в Църквата, но и липсата на елементарна човешка етика, камо ли монашеско поведение. Защото когато е приела да бъде постригана, е обещала да бъде послушна във всичко на игуменката. А като монахиня и въобще на епископа и църковните власти. От кого тя взе благословение да прави изявления, да публикува служебни документи и да прави цяла революция в църквата от едно рутинно кадрово решение?
В продължение на дълги години Самоковският манастир „Покров Богородичен“ е ръководен от майка Гавриила, която почива на преклонна възраст. В последните години от живота й тя не може адекватно да ръководи сестринството, което към 2008 г. брои 10 населнички – 5 монахини и 5 послушнички. Отслабеното духовно и административно ръководство поражда напрегната атмосфера на интриги и раздор между сестрите, заради което със свое решение от 30.05.2008 г., протокол №7, Софийският епархийски съвет постановява: „поради своенравие послушницата Маргарита Ласкова да напусне обителта“. Преди това Маргарита Ласкова е приканена да напусне сестринството на Дървенишкия манастир „Св. прор. Илия“, където е била послушница половин година,  заради интриги и своеволие. След намесата на външни за Църквата фактори, по недопустим от канонична гледна точка начин, изпълнението на това решение е осуетено. Вместо Маргарита Ласкова да бъде освободена от послушание, постепенно са прогонени останалите сестри и послушнички. След смъртта на майка Гавриила в манастира остават само прикованата на легло сестра Херувима, монахиня Пелагия и монахиня Исидора, която скоро също е изгонена от новата и.д. игуменка.
Разказите на всички бивши сестри и послушнички от манастира се припокриват в едно: монахиня Пелагия показва признаци на душевно разстройство, което трудно се забелязва при обичайно общуване с нея. Когато обаче тя остане насаме с някоя по-слаба от нея във физическо и емоционално отношение жена, започва кошмарът. По време на престоя си като сестра на Девическия манастир монахиня Рахила (Петрова) е бита, връзвана, заключвана в стаята си и оставяна да гладува. По думите на хора, които са я срещали след като напуска Самоков, тя е приличала на наплашено животно, подтисната, с белези по китките от въжетата, с които е връзвана. И до днес не се е излекувала окончателно от получените психологически травми. Този начин на действие обаче според монахиня Пелагия е правилен и духовен, защото в устава на манастира, за който изразява недоволство, че още не е одобрен от Софийската митрополия, тя е записала дословно: „т. 89 Игуменката…трябва да внушава към себе си страх и почит“,  „т. 96 На разгневена сестра не следва да се дава нито храна, нито питие“, „т. 100 При среща с игуменката следва да се поклони“ и други прелюбопитни текстове. Съвсем ясно е, че монахиня Пелагия страда от широко разпространения синдром на младостарчеството, което се отразява негативно на общата атмосфера и на духовния живот в манастира. За дългото време на нейното и.д. игуменство, освен сестра Максима, в манастира не е приета или постригана нито една монахиня.
Своята агресия и чувство за безнаказаност монахиня Пелагия прояви и вече след освобождаването си от игуменството. На 20 март тя посегна да бие новата игуменка, което представлява тежко нарушение на Апостолските правила, Свещените канони и Устава на БПЦ-БП, за което се полага разстригване от монашество и връщане в мирско състояние.
В административен план въпреки многото си хвалби – колко подходящо за една монахиня – сестра Пелагия не се справя много добре. Без да има наистина основателна причина, заради конфликт с предишния ариерейски наместник на Самоковска духовна околия, като се прикрива зад становище на светските власти, монахиня Пелагия разрушава една от историческите сгради на манастира – паметник на културата. Както самата тя сега си признава, укрива от Софийска митрополия духовно-каноничното положение на монахиня Максима, която приема за сестра на св. обител. Отказва да изпълнява решения, лично благословени от патриарх Неофит, като се позовава на лъжливи доводи и мнения на светските власти. А поставянето на желанията на светската власт над волята на Епархийския архиерей по смисъла на каноните представлява оскърбление на епископа!
Първоначално доброто отношение на новия архиерейски наместник и на останалите клирици от гр. Самоков към монахиня Пелагия не след дълго се сменя с резервираност, а напоследък и пълно отрицание. Това се дължи на нейното надменно и арогантно държание към свещениците. Тя настройва пасомите срещу техните пастири, като ги клевети в бездуховност, алчност и користолюбие. Резултатът е пълно отчуждение и враждебност между сестринството и градското свещенство на Самоков. Никак не е случаен и трябва да прави впечатление на всеки наблюдателен човек фактът, че нито един свещенослужител от Самоковска духовна околия не застава в нейна защита. А кой по-добре от тези хора познава реалното положение на нещата?
Мнението на местната общност от града и региона спрямо монахиня Пелагия е негативно, като многократно са подавани оплаквания срещу нея в Софийска митрополия и пред медиите. Монахиня Пелагия дори дава под съд за клевета местен журналист, който изнася негативна информация за ставащото зад стените на манастира, но губи делото, понеже изнесените факти от журналиста се доказват в съда. Организирана е и подписка за освобождаването ѝ от длъжност, подписана от над 700 миряни и внесена в Софийска митрополия.
Изглежда монахиня Пелагия не осъзнава, че  никога не е била по същество игуменка на Самоковския манастир „Покров Богородичен“, а само временно е била поставена да изпълнява тази длъжност. Тя не приема решението на Патриарх Неофит от 26.02.2020 г. и предприема стъпки, които могат да бъдат еднозначно характеризирани като заговор срещу епископа, а това е много тежко канонично нарушение.
Тези, които сега седят отстрани, коментират и взимат страна по случая, били те клирици или миряни, също тежко съгрешават. Църквата се управлява от архиереите, които са приемници на светите апостоли и за които се отнасят Христовите слова: „Който вас слуша, Мене слуша“. Никой архиерей не се бърка в личния живот на многознайковците-коментатори и не му казва какво да си сготви за вечеря. Нито му нарежда как да си върши професионалната работа. По съшия начин никой няма право да поучава архиерея как да си управлява епархията – за това той ще дава отчет пред Този, Който го е поставил за архипастир.
Както казахме по-горе, Самоковският манастир няма сестринство и монахиня Пелагия не е духовна наставничка на никого, освен на новата игуменка – до вчерашния побой над нея. Монахиня Пелагия няма и паство – тя не е свещеник. Дала е обет за послушание: каквото ѝ се благослови, това да прави. Решението да не бъде вече и.д.игуменка не касае никого, освен нея и епархийския архиерей. Откъде накъде странични лица, при това миряни, ще си позволяват да натрапват на архиерея своите прищевки, капризи и претенции кой какво послушание да носи в неговата епархия?! Църквата е йерархична институция, а не площад „Демокрация“, и всеки, който се опитва да подкопава реда и приличието, основани на традицията, бил той клирик или мирянин, заслужава да понесе най-тежко канонично наказание! Доказателствен видео материал:
Доказателствен снимков материал:
ДОПЪЛНЕНИЕ
Материали, касаещи случая, с посочване на източника в интернет:
Ето, какво се съдържа по указаните интернет-препратки:
 1. Писмо до Св. Синод на БПЦ
 2. Писмо до Епархийския съвет отделно от Патриарха
 3. да изработи проекти за над 30 000 млн. лв., които предстоя да стартират с реконструкция на духовния център. Битката била за тях., твърдят местни хора. Майор Франц, който лично се грижел за манастира чрез лични пожертвования, иска намесата на патриарх Неофит за справедлив изход.
 4. Лично преди и след поемане на игуменството претърпя истински гонения и мъчения (отравяне и побоища), но със силата на своята вяра и любов не осъди никого от злосторниците (а те не бяха хора от света… водят се местни „духовници“!…).
 5. Заради всичко това вместо да бъде на почит и наградена е „уволнена“! Патриарх Неофит, който през 2015 година лично подкрепи майка Пелагия и я назначи за игуменка на манастира, за да го възстанови, сега издава заповед за нейното снемане от длъжност и за назначаване на една душевно неадекватна сестра за игуменка – защо?
 6. За мен и много вярващи хора, които през годините подкрепяме майка Пелагия във всичките й неволи и страдания, и даряваме и работим безрезервно за манастира, това е ясно! Искат да окрадат и разрушат окончателно духовния живот, светините, имуществото, парите и активите на тази национална духовна светиня!
 7. Моля, нека този сериозен духовен и национален въпрос не остава в тъмнината на интригите и зловредството, които изпълват Църквата и държавата ни в последните 15 години!
 8. Новоназначената игуменка на Девическия манастир в Самоков Максима е била изгонена с полиция от пловдивския митрополит Николай заради скандално поведени. Това разкри бившата игуменка на манастира Пелагия в писмо до Светия синод и патриарха. Тя разказва, че прибрала Максима по милост, след куп молби от майка й. В писмото си Пелагия е приложила заповед на митрополит Николай, издадена на 4 април 2016 г. на основание доклад на игумена на манастира Св. „Козма и Дамян“ гр. Куклен, иконом Виктор Христов, свещеника Георги Димитров и монахиня Анастасия.
 9. С голяма болка, обаче, разбрах, че за игуменка на манастира е назначена сестра Максима. Тя пристигна в нашия манастир с майка си през есента на 2016 година, която по крайната до сълзи нейна молба и на нейната майка, приех по милост в манастирското сестринство по крайно снизхождение, при положение, че е изгонена скандално, с извеждане с полиция от килия, в която е пребивавала в Кукленския манастир. Със заповед №46/04.04.2016г., на монахиня Максима е забранено настаняване в която и да е обител в Пловдивска св. митрополия. Същата монахиня познавам напълно и до този момент непрестанно наставлявах като духовна майка. Но тази монахиня, за голямо съжаление, проявява през цялото време на пребиваването си в манастира крайно непослушание, несмирение, своеволие, злонравие и най-страшното – душевна незрялост и нестабилност при поставените й послушания. Всички тези тежки лични затруднения я правят неспособна да изпълнява най-прости и обичайни монашески задължения, камо ли да носи отговорност за управлението на манастира и да бъде духовна майка и наставник на когото и да е. Оказа се вярно това, което е установено при поведението й в предишния манастир.
 10. Единствената причина да се обърна към вас, Ваши Високопреосвещенства, е обстоятелството, че смятам, че нашата духовна обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са отново в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство, точно както се случваше с манастира преди да ми се възложи духовната отговорност да бъда негова игуменка.
 11. Битката с нея е заради тези пари. Затова беше наложена нейната смяна. Не зная как патриарх Неофит е подписал документа за освобождаването й и назначаването на една монахиня, която няма качествата на духовен лидер.
 12. Аз съм човекът, който прави ремонтите в манастира. Заради Пелагия направих основен ремонт на покрива. Аз съм човекът, който я докара от София и посвети в манастира. Още през 2015 г преди да почине майка Гаврила Пелагия беше пребита, а по- късно част от духовните жени в манастира опитаха да я отровят.
 13. Изправи се срещу свещениците, срещу тяхната алчност и понесе мъченически всичко. В момента отново е в жестоко изпитание. Затова бих искал самоковци да разберат каква е истината.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal