ИЗВЪНРЕДНО: Израелските власти заявиха, че поместните Православни Църкви ще получат Светия Огън от Йерусалим при строги мерки | Засега са уредени полети само за Гърция, Украйна и РусияПревод: Йордан Георгиев

Израелските власти ще позволят обичайните церемонии (служби – Бел. прев.), свързани с Великден в Йерусалим да продължат, но с въведените ограничения за борба с пандемията от коронавирус, заяви източник на Министерство на външните работи на Държавата Израел, в понеделник на 30 март 2020 г.

Различните Църкви в Йерусалим имат церемонии и специални богослужения през Страстната седмица, която за римокатолиците тази година започва на 05 април, а за Гръкоправославните, арменските, коптските, сироправославните и етиопски Църкви на 12 април.

Обикновено църквите са претъпкани за полунощната служба на Разпети Петък и на полунощната Литургия в неделя на Пасха, но те ще трябва да спазват ограниченията като на другите Свети места в Израел, които са затворени поради COVID-19.

Една от най-сложните церемонии (служби – Бел. прев.) в Страстната седмица е тази за Светия огън, която ще се проведе в нощта на 18 април тази година.

Православните християни описват Светия Огън като чудо, което се случва ден преди Пасха (Великден) всяка година. Преди да се насочи към Гроба на Иисус Христос в Църквата на Светия Гроб, Гръцкият Православен Патриарх се проверява, че няма как да произведе огън. След това той сам влиза в Гроба и излиза с огън. Обикновено огънят се разпределя между хилядите хора, събрани в църквата.

Тази церемония се провежда от 867 година, като има доказателства, че се случва ежегодно, непрекъснато в продължение на шест до седем века.

След това част от огъня се поставя в специални контейнери и се пренася на летище Бен-Гурион на самолети, които чакат да го разпространят до Православното Християнство чрез Църквите в Гърция, Русия, Украйна, Сърбия, България, Грузия, Румъния и други страни.

Техническата подготовка за церемонията все още не е разработена, каза източникът на външното министерство, защото Министерството на здравеопазването може да постави повече ограничения, но полетите за пренасяне на Огъня до Русия, Украйна и Гърция вече са уредени.

Вероятно ще има 10-15 души в църквата на Светия Гроб, представляващи различните поместни Православни Църкви, които ще транспортират огъня до летище Бен-Гурион с полицейски придружител. Религиозните делегации от различните страни няма да слязат от самолетите си, за да избегнат карантинните изисквания на Израел. Те ще получат огъня в самолетите.

Цялата церемония на Светия Огън също ще се предава на живо онлайн.

Друго голямо събитие на Страстната седмица е литията на римокатолическата църква на Палмова неделя от Елеонския хълм до църквата на Светия Гроб. Около 25 000 души обикновено участват в литията, но не и тази година.

Хиляди египетски копти придружават своя Коптски Папа в Йерусалим през Страстната седмица през повечето години, но вече няма полети, които заминават за Египет, а заповедите на здравното министерство важат и за техните църкви, дори ако можеха да влязат в Израел.

Източникът от външното министерство на Израел заяви, че администрацията на църквите показва разбиране за ситуацията, като същевременно запазва тяхното право да празнуват Пасха.

Йорданският вакъф е затворил Храмовия хълм за всички поклонници. Западната стена е на открито и не може да бъде затворена, но няма хора, които да я обслужват. Само хора, които живеят на 100 метра от нея, могат законно да се молят там, като спазват два (2) метра отстояние един от друг.

Празникът Рамадан започва на 23 април тази година, а Храмовият хълм се очаква да остане затворен дотогава.

Вакъфът предприе затварянето по собствено желание, вземайки под внимание израелските препоръки. Израелски източник, участващ по въпроса, съобщи, че почти няма отстъпление по него, посочвайки, че Голямата джамия в Мека също се затваря.

Израелската полиция остава на разположение извън комплекса Храмов хълм, със служителите във Вакъфа.

Източник: The Jerusalem Post

Коментар: Doxologia INFONEWS

Българската Православна Църква може да бъде спокойна, защото Светият Огън ще дойде и в България, съгласно последното решение на израелските власти, ако от българска страна бъде уреден такъв полет.

Друг е въпросът от българска страна, каква ще бъде организацията, тъй като всеки един, който напусне България и след това се върне от чужбина, задължително ще бъде поставен в 14-двена карантина.

Надявам се, че от Националния щаб ще позволят Светият огън да бъде донесен и в България.DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal