ЕКСКЛУЗИВНО: Еладската Църква е изпратила две писма до Министерството на образованието и вероизповеданията на Гърция с молба всички Храмове да работят при затворени вратаАвтор: Doxologia INFONEWS

Оказва се, че  на  19 март 2020 г. Еладската Църква чрез Атинския Архиепископ Йероним II е изпратила писмо до министъра на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос и до Главния Секретар на Дирекция „Вероизповедания“ г-н Георгиос Каландзис с призива да се позволи на всички клирици в Гърция да извършват всички свещенодействия и редовно да отслужват богослужения във всички Храмове, но при затворени врата.

В писмото пише, че това ще улесни мисията на Църквата, която е да обгрижва своето паство и да се моли за неговото здраве, но от друга страна – да спомогне да се запази хладнокръвие и спокойствие у членовете на Църквата.

Отделно в писмата се предлага да се предвиди разрешение за лична молитва, съгласно решението на Еладската Църква от 16 март 2020 г.

В своите писма Еладската Църква чрез Архиепископа на Атина настоява да се позволи да се извършват всички богослужения и най-вече Божествената Литургия в Свещените Обители и Монастирите, където монасите, така или иначе живеят заедно на общежитиен принцип.

Архиепископ Йероним специално отбелязва нуждата да се извършват всички опела и погребения във всички Храмове, освен в тези на Гробищните паркове, тъй като не във всички Гробищни паркове има Свещени Храмове за отслужването на опело.

В Гърция опелото задължително се извършва в Свещения Храм, точно поради тази причина и министърът на образованието и вероизповеданията разреши в Храмовете по време на епидемия да се извършват опела, но с ограничен брой близки на починалия. Сега се настоява това да става във всички Храмове.

В писмата се говори за излъчването на всички богослужения по интернет, телевизиите и радиостанциите.

Еладската Църква успя да съхрани най-важното – богослуженията пред угрозата да бъдат затворени буквално всички храмове с преустановяване на всички богослужения.

В този дух, преди изпращането на писмата, беше и Общото министерско решение  № 2867/Υ1на министъра на образованието и вероизповеданията г-жа Ники Керамеос и на министъра на здравето г-н Василиос Кекилияс от 16 март 2020 г. Но с последващите две писма Архиепископ Йероним II внася своите предложения и уточнения в министерското решение.

По-долу може да видите двете писма на Еладската Църква, изпратени чрез Атинския Архиепископ на 19 март 2020 г. до министъра на образованието и на вероизповеданията г-жа Ники Керамеос, както и на 22 март 2020 г. до Главния секретар на Дирекция „Вероизповедания“ г-н Георгиос Каландзис. Дирекция „Вероизповедания“ е към Министерство на образованието и на вероизповеданията на Гърция.

 ***


***


***

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal